Παράγωγα: Σταθεροί στις δυσοίωνες προσδοκίες τους οι επενδυτές στα παράγωγα

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014 09:21
UPD:09:21

Η εικόνα που προέκυψε από τις συναλλαγές των ΣΜΕ είχε δυο βασικά χαρακτηριστικά. Τη διατήρηση των αρνητικών προσδοκιών για την βραχυπρόθεσμη τάση του 25άρη και την έναρξη της μετακύλησης θέσεων στη σειρά Δεκεμβρίου που δικαιολογεί την άνοδο του συνολικού όγκου στα ΣΜΕ του δείκτη. Παράλληλα η απόφαση των traders  έδωσε τιμή εκκαθάρισης στη σειρά Νοεμβρίου στις 286,50 μονάδες και για την επόμενη τις 286,25. Ήτοι κατά τι χαμηλότερα από την τρέχουσα σειρά αρκετές συνεδριάσεις πριν η σειρά Δεκεμβρίου γίνει κυρίαρχη αλλά μια εποχή που ο όγκος για αυτή ξεπέρασε τα 4.300 συμβόλαια.  

Πορεία αυτονόμησης ακολουθεί, πλέον, το Ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς η συντήρηση κλίματος απαισιοδοξίας το επαναφέρει σε πτωτική κίνηση, με την κατεύθυνσή του να καθοδηγείται αποκλειστικά σχεδόν από τις διαθέσεις των πωλητών.

Στη μικρή αναφορά που έκανε ο Ralph Acampora για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, θεώρησε ότι πλησιάζουμε στην περιοχή όπου συνιστάται η διενέργεια επιλεκτικών τοποθετήσεων, που ίσως είναι στα προ διετίας επίπεδα περίπου (περίοδος εκλογών 2012). Εκτίμησε ωστόσο, ότι όντας πλέον η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά αναδυόμενη και με δεδομένη την υπεραπόδοση των αναδυομένων Αγορών, σε σχέση με τις ανεπτυγμένες αρκετές φορές, πιθανολόγησε ανάλογες εξελίξεις και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Τεχνικά οι πιθανότητες ανόδου είναι οι μικρότερες ενώ παραμένει η ισοδύναμη σε ποσοστό επαλήθευσης διατήρηση της καθόδου με στόχο να εγγραφούν πριν το τέλος του μήνα νεότερα χαμηλά και στον αντίποδα πιθανή είναι και μια πλάγια κίνηση λεπτών στατιστικών ισορροπιών. Από τις 30/10 ως σήμερα τα χαμηλά ημέρας ως σήμερα που ορίζουν το κάτω όριο των ημερών είναι τα ακόλουθα 30/10 ελάχιστο μέρας 288,52 μονάδες, 10/11 ελάχιστο μέρας 287,69 μονάδες, 11/10 ελάχιστο μέρας 288,19 μονάδες.

Είναι πιθανή λοιπόν η κίνηση πλάγια ώστε να παραμείνει το ελάχιστο της τελευταίας περιόδου στα επίπεδα των 287 μονάδων περίπου ήτοι 10 μονάδες ψηλότερα από το προσφάτως σημειωθέν νέο χαμηλό τελευταίων δώδεκα μηνών. Το «κακό» στατιστικά είναι πως η διαγραμματική μελέτη του 25άρη υπογραμμίζει την επιστροφή των τιμών σε επίπεδα που αντιστοιχούν  στο 2012 και αυτό που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι αν ο δείκτης των παραγώγων περάσει κάτω από τις 277 μονάδες η επόμενη στήριξη βρίσκεται στις 266 μονάδες. Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει φθάνοντας στα γραφεία των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφέρουν πως έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και μετά τη ρύθμιση τεχνικών λεπτομερειών θα ανακοινωθεί η ημερομηνία άφιξης της τρόικας.  

Από τη διεθνή σκηνή χθες ο δείκτης Dow Jones κέρδισε μόλις 0,01% στις 17.614,90 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε άνοδο 0,19% στις 4.660,56 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη κατά 0,07% στις 2.039,68 μονάδες. Κέρδη, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,18% στις 6.627 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 9.369 μονάδες και ο γαλλικός CAC έκλεισε με κέρδη 0,50% στις 4.244 μονάδες. Σήμερα οι Ιαπωνικές μετοχές εκτινάχθηκαν στο πρώτο μέρος των συναλλαγών στην Ασία, σημειώνοντας νέα υψηλά επταετίας, τοποθετώντας την υπόλοιπη Ασία στη σκιά. Το γεγονός που ξεχωρίζει ήταν  ανακοίνωση της πρόθεσης του Ιάπωνα Πρωθυπουργού Shinzo Abe θα αναβάλει την προγραμματισμένη αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων για να αποφευχθεί η καταστροφή της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω 0,3%, μετά από τις συναλλαγές στις ΗΠΑ που ήταν με ελαφρούς όγκους λόγω ημιαργίας και επέφεραν ανοδικές μεν οριακές δε, μεταβολές. Ο Shanghai Composite Index υποχώρησε κατά 0,3%, καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν να κλειδώσουν τα κέρδη μετά την άνοδο τους με την ανακοίνωση της σύζευξης στην Κινέζικη χρηματιστηριακή αγορά που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα