Ε.Κ.: Έρχονται πρόστιμα για short selling σε μετοχές τραπεζών

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 15:37
UPD:15:39
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τα πρώτα πρόστιμα για παραβάσεις του κανονισμού περί short selling θα ανακοινώσει στις αρχές Ιανουαρίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ε.Κ., Κ. Μποτόπουλος, η Επιτροπή εξετάζει 150 περιπτώσεις (πράξεις) για συναλλαγές επί των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου. Όλες οι περιπτώσεις αφορούν σε συναλλαγές ξένων θεσμικών επενδυτών.

Ο πρόεδρος της Ε.Κ. αναφέρθηκε επίσης στις φορολογικές εκκρεμότητες που σχετίζονται με την κεφαλαιαγορά, τονίζοντας ότι υπάρχει για πρώτη φορά επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών (φορείς της αγοράς - τρόικα/ΥΠΟΙΚ), και υπογράμμισε πως από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς είναι η κατάργηση του όρου επαγγελματία επενδυτή για όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως ύψους χαρτοφυλακίου.

Ανακοίνωσε, τέλος, πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις, προκειμένου να τεθεί ελάχιστος όγκος συναλλαγών που θα απαιτείται σε ημερήσια βάση προκειμένου να αλλάζει η τιμή κλεισίματος μιας μετοχής.

Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο αντιμετώπισης και εξορθολογισμού των αρκετών σήμερα περιπτώσεων εταιρειών,  οι οποίες με ιδιαίτερα χαμηλή εμπορευσιμότητα πραγματοποιούν μεγάλες διακυμάνσεις.

ΙΟΥΛΙΑ ΖΑΦΟΛΙΑ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα