Νέες κατηγορίες για το οικονομικό σκάνδαλο της Parmalat

Κατά του στελέχους της Bank of America, Luca Sala
Δευτέρα, 26 Απριλίου 2004 10:15

ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ της Bank of America Corp., ενδέχεται να βοήθησε στην άνοδο των μετοχών της Parmalat Finanziaria SpA σε ποσοστό 17% στα τέλη του 1999 – τη μεγαλύτερη άνοδο που σημειώθηκε ποτέ – να εμφανίσει δάνεια ύψους 300 εκατ. δολ. ως πώληση μετοχών, σύμφωνα με την ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο, αλλά και την κατάθεση και άλλων εγγράφων, που βρίσκονται στην κατοχή του Bloomberg News.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Bank of America στο Μιλάνο, Luca Sala, βοήθησε στην έκδοση ενός δελτίου Τύπου της Parmalat, στις 18 Δεκεμβρίου του 1999, στο οποίο αναφερόταν ότι η τράπεζα, υπό την εποπτεία της οποίας ήταν ομάδα επενδυτών τη Β. Αμερικής, θα αγοράσει το 18% του τμήματος της γαλακτοκομικής εταιρείας στη Βραζιλία.

Η συμφωνία – αναφερόταν στο δελτίο – ανέβαζε την αξία του εν λόγω τμήματος στο 1,35 δισ. δολ. ή περισσότερο από τα 2/3 της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας της Parmalat, τότε. Oι επενδυτές ώθησαν τη μετοχή της εταιρείας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα επτά μηνών, μετά από αυτά τα νέα, λέγοντας ότι η μετοχή της Parmalat έδειχνε να είναι υποτιμημένη.

«Η αλήθεια είναι ότι αυτή η συναλλαγή δεν είχε καμμία σχέση με επένδυση μετοχών», σύμφωνα με τον υπεύθυνο οικονομικού εγκλήματος της Πάρμα στην Ιταλία, σε έγγραφό του προ το δικαστήριο του Μιλάνου, στο οποίο υπήρχε το σύνολο των καταθέσεων του Sala, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

«Η Bank of America, η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα των ΗΠΑ και μία από τους κυριότερους δανειστές της Parmalat, έχει έμμεση ευθύνη επειδή εξαπάτησε τους επενδυτές», ανέφερε ο Patrizio Pazzaglia, ο οποίος διαχειρίζεται 113 εκατ. δολ. με την Bank Insinger de Beaufort NV στη Ρώμη και κατέχει μετοχές της Parmalat.

«Παρουσίασαν ότι μπαίνουν νέοι μέτοχοι και εμμέσως έδωσαν στην Parmalat μεγαλύτερη αξία», ανέφερε ο Pazzaglia, ο οποίος θυμήθηκε το δελτίο Τύπου και έμεινε έκπληκτος, όταν ο δημοσιογράφος του εξήγησε ότι η συμφωνία αφορούσε δάνεια. «Φαίνεται ότι η Bank of America δεν έκανε κάτι προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε επίδραση στην αγορά».

«H Bank of America αρνείται ότι είχε ανάμειξη με οποιονδήποτε τρόπο για αισχροκέρδεια στην αγορά», δήλωσε η εκπρόσωπος της τράπεζας στο Λονδίνο, Liz Wood. Η συναλλαγή στην Βραζιλία ήταν νόμιμη», κατέληξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα