Market Beat: Η εικόνα της «ελληνικής περίπτωσης» βάρυνε το κλίμα στην Αθήνα

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014 10:09
UPD:10:09
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Μεγάλη επιβάρυνση στο φρόνημα των επενδυτών προκλήθηκε από την τελευταία συνεδρίαση. Η εκτίμησή μας είναι πως οι γενικευμένες πιέσεις με διαρκή κλιμάκωση μέσα στη μέρα, ώστε να εγγράψει νέα χαμηλά εβδομάδας ο δείκτης των blue chip με ενίσχυση του τζίρου, υπογραμμίζουν την επιστροφή των ανησυχιών των επενδυτών στα επίπεδα που βρέθηκαν στο μέσο της τελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου. Εκεί κοντά βρίσκονται και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Συνεπώς, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αφορά και πάλι στην εμπιστοσύνη των θεσμικών προς την Αθήνα και την εξέλιξη των σχέσεών της με τους δανειστές.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αγορά της Αθήνας έδειξε ικανή να κινηθεί ανεξάρτητα από τη δυναμική που παρουσίαζαν οι ξένες αγορές τις τέσσερις από τις πέντε συνεδρίες της βδομάδας αλλά την Παρασκευή με τζίρο μεγαλύτερο των προηγούμενων ημερών οι τιμές πιέστηκαν σταθερά και αποτελεσματικά. Το κλείσιμο στο τέλος όρισε και το ελάχιστο μέρας προϊδεάζοντας για συνέχεια των πιέσεων στην αρχή τουλάχιστον αυτής της εβδομάδας.

Τα αίτια που κυκλοφόρησαν στην αγορά ως εκείνα που πυροδότησαν τις πιέσεις ήταν τα ακόλουθα: Μια τράπεζα της Βουλγαρίας πτώχευσε και τρόμαξαν οι θεσμικοί πως η μόλυνση μπορούσε να κατέβει νοτιότερα. Μετά όμως επικράτησε η άποψη πως οι επενδυτές περίμεναν κάτι χειροπιαστό για την ελληνική περίπτωση από το Eurogroup και αντί αυτού προέκυψε η προτροπή «τελειώστε με την τρόικα» που σημαίνει, κάντε αυτά που θεωρούνται από τους ελεγκτές προαπαιτούμενα για να συμφωνήσουν. Τέλος κυκλοφόρησε και η υπόθεση με την επιστολή των ελεγκτών που ζητούσαν να αποσυρθούν οι ρυθμίσεις για την εξόφληση των υποχρεώσεων. Αλλά αυτό σήμαινε ότι οι διαφορές της ελληνικής πλευράς με την τρόικα ήταν πιθανό να γίνουν αγεφύρωτες. Έτσι προέβησαν αρκετοί σε ρευστοποιήσεις. Η εκτίμησή μας είναι πως η κάθοδος πήρε με μεγάλη ευκολία χαρακτηριστικά αυτοτροφοδοτούμενου φαινομένου. Καθώς όσοι παρακολουθούσαν τις συναλλαγές διαπίστωναν την ευκολία με την οποία υποχωρούσαν στις πιέσεις οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου και αρκετών ακόμα κλάδων. Αποφάσιζαν λοιπόν να ρευστοποιήσουν και εκείνοι μέρος του χαρτοφυλακίου τους με αποτέλεσμα να γενικευτούν οι πιέσεις και να παραμένουν σταθερές ως και τις δημοπρασίες.

Οι ξένες αγορές έδωσαν για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρη διαφοροποίηση ανάμεσα στην κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ και στις αγορές της ευρωζώνης και των αναδυόμενων οικονομιών. Αρχίζει σταδιακά να αποτυπώνεται στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία η απόσταση που αναπτύσσεται ανάμεσα στη Fed και στις Κεντρικές Τράπεζες που αντί να συσφίγγουν χαλαρώνουν τις συνθήκες ρευστότητας.

Αναμένουμε να σταματήσει ο 25άρης λίγο κάτω από τις 270 μονάδες αυτή την κατηφόρα διαρκείας. Και επειδή πάντα θα υπάρχουν επενδυτές που θα εκτιμήσουν πως είναι κατάλληλη κάποια στιγμή μέσα στη βδομάδα για να τοποθετηθούν ή να ρευστοποιήσουν τους πληροφορούμε από την στατιστική εικόνα της περασμένης εβδομάδας πως τα blue chip μπορούν να καταταγούν με βάση την απόσταση του κλεισίματος της Παρασκευής 7/11 από το μέγιστο ενός μήνα σε σχέση με τη βουτιά από τα υψηλά των τελευταίων 30 ημερών των βασικών δεικτών που είναι της τάξης του -12%.

Κατάταξη των blue chip με βάση την απόστασή τους από το μέγιστο 30 ημερών

Οι μετοχές του 25άρη που απέχουν τα υψηλά των τελευταίων τριάντα ημερών, που σημειώθηκαν για τις περισσότερες το πρώτο δεκαήμερο τον Οκτώβριο, περισσότερο από -19% είναι αλφαβητικά:

ΑΛΦΑ -19% και μεταβολή εβδομάδας 0,0%, ΒΙΟ -26,5% και -0,78% στη βδομάδα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -32,92% και +6,9% στη βδομάδα, ΓΡΙΒ -20,1% και -12,9% στη βδομάδα, ΔΕΗ -22,9% και +6,9% στη βδομάδα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -25,6% και +5,8% στη βδομάδα, ΕΤΕ -25,1% και -5,21% στη βδομάδα,  ΕΥΔΑΠ -20,7% και +12,2% στη βδομάδα, ΕΥΡΩΒ -26,3% και -13,0% στη βδομάδα, ΙΝΛΟΤ -22,1% και +6,2% στη βδομάδα,  ΜΙΓ -25,2% και +1,42% στη βδομάδα, και ΠΕΙΡ -23,0% και -7,8% στη βδομάδα.

Ακολουθούν οι ΕΛΠΕ  -14,7% και +2,2% στη βδομάδα,  ΟΛΠ -14,7% και +8,8% στη βδομάδα,  ΟΤΕ -16,0% και +0,55% στη βδομάδα,  ΤΕΝΕΡΓ -15,2% και +11,8% στη βδομάδα. Μετά έχουμε τις μετοχές που η απόστασή τους από το μέγιστο ενός μήνα είναι κοντά στην μεταβολή των βασικών δεικτών που είναι οι ΕΧΑΕ -12,9% και +4,3% στη βδομάδα,  ΜΕΤΚ -12,1% και +12,7% στη βδομάδα, και ΜΟΗ -11,8% και +5,31% στη βδομάδα. Στο τέλος αφήσαμε την ομάδα που το κλείσιμο της Παρασκευής τις έχει πιο κοντά στο μέγιστο τελευταίων 30 ημερών και είναι οι ΕΕΕ -2,64% και για τη βδομάδα +1,52%, ΜΠΕΛΑ -7,83% και για τη βδομάδα +6,3%, ΜΥΤΙΛ -5,4% και +12,1% στη βδομάδα,  ΟΠΑΠ -8,0% και -0,72% στη βδομάδα, ΤΙΤΚ -7,1% και +5,43% στη βδομάδα, και ΦΦΓΚΡΠ -9,4% και -1,92% στη βδομάδα. Ο συνδυασμός της πληροφορίας που παρέχει αυτή η κατάταξη βοηθά στον προσδιορισμό της ισχύος του momentum των επιμέρους τίτλων. 

Η εβδομάδα περιλαμβάνει τη συνέχεια στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και όχι μόνο. Την αυλαία ανοίγει η Intralot και τα Ελληνικά Πετρέλαια το απόγευμα της Δευτέρας (10/11), ακολουθούν Σαράντης και Frigoglass (11/11) ενώ την Πέμπτη αναμένονται τα αποτελέσματα του Τιτάνα. Την Δευτέρα επίσης αναμένεται η ολοκλήρωση της διακοπείσας συνέλευσης της Τράπεζας Αττικής με θέμα την αύξηση του κεφαλαίου. Τέλος την Παρασκευή αναμένεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή η ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν ακόμα μια με ανοδική συνεισφορά στις τιμές των μετοχικών αξιών στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης κύρια, τα οποία σημείωσαν πάλι νέα ρεκόρ υψηλών βίου, συνεχίζοντας ένα ανοδικό πανηγύρι που κρατάει χρόνια. Φέτος διόρθωση που προβλημάτισε ουσιαστικά, για τη διάρκεια και το μέγεθος της, σημειώθηκε μια φορά, το φθινόπωρο από την κορυφή του Σεπτεμβρίου ως τον πυθμένα στα μέσα Οκτωβρίου. Από την πορεία τις τελευταίες τρεις βδομάδες αποδείχθηκε πως ακόμα και αυτή η φθινοπωρινή καταιγίδα δεν αποτέλεσε παρά ευκαιρία για τοποθετήσεις στα χαμηλά από τα οποία η αντίδραση έφερε τον Dow Jones Ind. Av. στις 17.574 μονάδες που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό και τον βαρύτερο δείκτη του πλανήτη S&P 500  στις 2032 μονάδες. Και όμως, μετά από δεκαπέντε χρόνια υποχρεωτικής παρακολούθησης των δημοσιευμάτων και των εκθέσεων γύρω από την παγκόσμια κεφαλαιαγορά σε καθημερινή βάση, αυτό το Σαββατοκύριακο διαπιστώσαμε την αρνητική στάση, απέναντι στην γρήγορη ανοδική αντίδραση των χρηματιστηρίων, αναλυτών που δεν ανήκουν στην ομάδα των «αρκούδων». 

Φυσικά με ποσοστό πτώσης από το υψηλό της 19ης Σεπτεμβρίου ως το ελάχιστο της 15ης Οκτωβρίου -10% η εκτίναξη ως την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου κατά 11,5% πολλοί από τους ειδικούς που ενημερώνουν τους ιδιώτες επενδυτές περιμένουν άνοδο της τάξης του 5% με 10% ως την παραμονή του Νέου Έτους για τους βασικούς δείκτες της Wall Street. Αν και αποτελούν το φάρο των απανταχού χρηματιστηρίων, όπως φαίνεται και από την εικόνα των μεταβολών των βασικών δεικτών στον κόσμο, αυτή την περίοδο η άνοδος τους γίνεται εις βάρος των υπολοίπων. 

Οι αριθμοί της εβδομάδας

Ο S&P500 ενισχύθηκε +0,7%, στο 2014 αποδίδει +9,9%, ο Dow κέρδισε +1,1%, στο 2014 αποδίδει +6,0%. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε +0,8% με επίδοση +6,5% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, παρέμεινε αμετάβλητος εμφανίζοντας επιτέλους επίδοση έτους +0,9%. Ο δε Nasdaq100 ενισχύθηκε οριακά παραμένοντας σε υψηλό 14 ετών, με άνοδο το 2014 +15,8%. Η τιμή του χρυσού ανέκαμψε κατά 5 δολάρια, ο δείκτης HUI τινάχθηκε κατά +5,3% και στο τρέχον έτος χάνει -16,8%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν 2 μονάδες βάσης στο 2,32% και στο 2014 είναι κάτω 72 μονάδες, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας υποχώρησαν επίσης, κατά 4bps, στο 3,03%.

Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς, ανέβηκαν κατά 9bps στο 8,07% (με πτώση στο 2014 36bps). Των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 6bps, στο 3,28% (κάτω 275bps από την αρχή του έτους), των Ιταλικών ανέβηκαν 3 μονάδες και κατέληξαν στο 2,38%. Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας αυξήθηκαν 8 μονάδες βάσης στο 2,16%, ενώ των γερμανικών bund έπεσαν 3 μονάδες βάσης στο ρεκόρ χαμηλών 0,815% (το 2014 έπεσαν 112bps). Οι αποδόσεις στα Γαλλικά δεν άλλαξαν, μένοντας στο 1,18% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή διαμορφώθηκε στα 37bps. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου έπεσαν 4 μονάδες, τερματίζοντας την Παρασκευή στο 2,20% και έχουν πέσει 82bps στο 2014.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, εκτινάχθηκε +2,8% στο ψηλότερο σημείο από το 2007, με ετήσια επίδοση +3,6%. Ο δείκτης DAX υποχώρησε -0,4%, με απόδοση -2,7% το 2014. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -3,4% και φέτος κερδίζει +2,1%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία βούλιαξε -3,5% ενώ για το 2014 εμφάνισε κέρδη 0,7%. Ο ΓΔ του ΧΑ έπεσε -0,6% και στο 2014 χάνει -21,7%. Οι αγορές των αναδυόμενων οικονομιών εμφάνισαν μια καθοδική νευρικότητα. Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -2,6%, με άνοδο το τρέχον έτος 3,3%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχώρησε -0,9%, το 2014 αποδίδει +4,4%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε -1,3%, ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία είχε οριακή άνοδο παραμένοντας στο ρεκόρ υψηλών βίου, με επίδοση στο 2014 +31,6%. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη εμφάνισε μεταβολή 0% και το 2014 κερδίζει +14,3%. Ο MICEX στη Ρωσία ανέβηκε 0,6% και φέτος αποδίδει -0,5%.

ΧΑ

Η πρώτη βδομάδα του Νοεμβρίου σφραγίστηκε από την πτώση της τελευταίας συνεδρίασης, που κατάφερε να εξαφανίσει τα κέρδη που προσέφεραν, στους βασικούς δείκτες και στις περισσότερες μετοχές, οι τέσσερις προηγούμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Ήταν μια εβδομάδα με υπολογίσιμη και κατά πολλούς «αθόρυβη» άνοδο, που ολοκληρώθηκε με μια παταγώδη βουτιά που πάγωσε τους ιδιώτες επενδυτές, αλλά οι επαγγελματίες συμμετείχαν ενεργά αυξάνοντας τους ρυθμούς συναλλαγών. Γιατί ο χαρακτηρισμός αθόρυβη αφορούσε στους χαμηλούς τζίρους με τους οποίους ανέβαιναν οι τιμές από τη Δευτέρα ως την Πέμπτη.

Η εβδομάδα διαδέχθηκε την τελευταία του Οκτωβρίου, όταν η καθοδική «ανεξαρτησία» του ΧΑ, είχε προκαλέσει βουτιά σε εβδομαδιαία βάση είναι -7,6% για τον ΓΔ και -7,8% για τον 25άρη μια εβδομάδα που όλες σχεδόν οι αγορές μετοχών στον πλανήτη εμφάνισαν άνοδο. Ταυτόχρονα η εικόνα της πορείας των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, είχε πάρει αρνητική τροπή σχετικά με τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου σε ελληνικές μετοχές και αυτές παρέμειναν ψηλά στο τέλος Οκτωβρίου ήτοι στο 7,96%. Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, την Παρασκευή με υψηλό το 8,11% κατέληξε στο 8,07% όταν οι αποδόσεις των δεκαετών της Πορτογαλίας  ορίστηκαν στο 3,28%.

Οι αγοραίοι  έχασαν την εμπιστοσύνη τους προς την Αθήνα και συνήθως, περνάει καιρός ως την ώρα που θα αποκατασταθεί, γυρνώντας στα επίπεδα που βρισκότανε αμέσως μετά τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας του πρώτου εξαμήνου. Τότε οι αποδόσεις ήταν κοντά στο 5,6%. Πιθανότατα λοιπόν, να τους έχει απασχολήσει η αδυναμία να καταλήξουν οι αρμόδιοι σε συμφωνία με τους ελεγκτές της τρόικας. Αφού έγινε σαφές από το Σεπτέμβριο, πως εκτός των άλλων, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι αρκετά από τα συμφωνηθέντα παρέμειναν σε εκκρεμότητα που όπως φαίνεται θα έχει διάρκεια πάνω από ένα μήνα. Οι επενδυτές παγκοσμίως είναι σε τελείως διαφορετικό κλίμα και η διάθεση για ανάληψη ρίσκου επέστρεψε, αποτελώντας για την ώρα την μόνη σημαντική παράμετρο ανατροπής της επίμονης επενδυτικής ανησυχίας στο ΧΑ. 

Τη Δευτέρα με κληρονομιά της άνοδο της περασμένης Παρασκευής η αγορά κινήθηκε ανοδικά, με τζίρο κάτω από τα 70 εκατ. ευρώ και τα κέρδη των βασικών δεικτών ήταν υπολογίσιμα. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +2,56% και ο 25άρης στο +2,62% με τον FTSEM +1,17%. Οι τράπεζες είχαν, μετά από βάσανα, άνοδο 1,12% και τα κέρδη στήριξαν οι μεταβολές κλάδων όπως Προσωπικά Οικιακά Είδη +5,78%, Κοινής Ωφέλειας +5,74%, Κατασκευές Υλικά +5,50%, Πρώτων Υλών +5,40%, Τηλεπικοινωνιών +4,99%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +4,85%, Ταξίδια Αναψυχή +3,72%. Η πτώση των όγκων οφείλεται στην επιφύλαξη για συμμετοχή στις συναλλαγές, επειδή οι τιμές που διαπραγματευόντουσαν οι μετοχές ήταν σε θετικό πεδίο, και τόνισε ότι οι θεσμικοί περιμένουν κάτι σημαντικό για αυτούς πριν ξεθαρρέψουν.

Την Τρίτη Τετάρτη και Πέμπτη με μέσο τζίρο κοντά στα 65 εκατ. ευρώ η αγορά σκαρφάλωσε με μικρές μεταβολές φθάνοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 61,257 δις ευρώ ξεκινώντας από τα 58,819 στις 31/10. Οι τράπεζες στις δυο από αυτές εμφάνισαν κλαδικά απώλειες με διαφορετική συμπεριφορά ανά τίτλο. Την Παρασκευή δε, οδήγησαν την πτώση με το τζίρο του ΧΑ για πρώτη φορά κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ έχασε -5,38% ο 25άρης -5,60% ο FTSEM -2,31% και οι Τράπεζες -8,41%. Οι εβδομαδιαίες μεταβολές τους παρά τη βουτιά περιορίστηκαν σε -0,58% για τον ΓΔ και -1,29% για τον 25άρη ενώ ο FTSEM εμφάνισε κέρδη 2,97%.

Η εικόνα των μεταβολών των επιμέρους τίτλων που απαρτίζουν τους δείκτες FTSE25 και FTSEM είναι στατιστικά θετική. Οι περισσότερες του 25άρη έχουν θετικές μεταβολές  και αλφαβητικά αυτές που διαθέτουν κέρδη πάνω από +4% είναι οι: ΓΕΚΤΕΡΝΑ +6,9%, ΔΕΗ +6,9%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +5,8%, ΕΥΔΑΠ +12,2%, ΕΧΑΕ +4,3%, ΙΝΛΟΤ +6,2%, ΜΕΤΚ +12,7%, ΜΟΗ +5,3%, ΜΠΕΛΑ +6,3%, ΜΥΤΙΛ +12,1%, ΟΛΠ +8,8%, ΤΕΝΕΡΓ +11,8% και ΤΙΤΚ +5,4%. Ακολουθούν με κέρδη από 0% ως 2,2% οι ΑΛΦΑ 0,00%, ΕΕΕ +1,5%, ΕΛΠΕ +2,2%, ΜΙΓ +1,42%, ΟΤΕ +0,55%. Στον αντίποδα με μικρές πτωτικές μεταβολές, κοντά στην πτώση των δεικτών, εμφανίζονται οι ΒΙΟ -0,8%, ΟΠΑΠ -0,72% και ΦΦΓΚΡΠ -1,92%. Οι τίτλοι που απομένουν είναι εκείνοι που συνέβαλλαν στην εβδομαδιαία πτώση της αγοράς και είναι οι ΓΡΙΒ -12,9%, ΕΤΕ -5,21%, ΕΥΡΩΒ -13% και ΠΕΙΡ -7,8%. Λίγα blue chip με μεγάλες απώλειες που δεν αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη της πλειονότητας.

Τεχνική ανάλυση

Ένα από τα αρνητικά στην στατιστική εικόνα της εβδομάδας είναι πως οι ανοιχτές θέσεις στα ΣΜΕ τρέχουσας σειράς είναι περίπου 10.000 μικρότερος από αυτές που ίσχυαν τους προηγούμενους μήνες. Δείγμα της μειωμένης ορατότητας των επαγγελματιών επενδυτών που στα παράγωγα κυριαρχούν και έχουν την «ευθύνη» να ορίζουν την τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ που ήταν στις 293,50  μονάδες με το κλείσιμο του δείκτη δυο μονάδες περίπου ψηλότερα ήτοι στις 295,4.

Τεχνικά μπορούμε να παρατηρήσουμε τα εξής. Ο 25άρης, που πάνω του κρέμονται και οι συναλλαγές της αγοράς παραγώγων, από τις 18 και 19 Μαρτίου που έφθασε λίγο πάνω από τις 445,5 μονάδες κινείται καθοδικά. Ακολουθεί  ένα κανάλι που το ορίζουν τα χαμηλά στις 19 Μαΐου και στις 15 Οκτωβρίου που είναι αντίστοιχα οι 341,3 και 277,08 μονάδες και τα υψηλά στις 10 Ιουνίου και στις 8 Σεπτεμβρίου ήτοι οι 431 και οι 391 μονάδες.

Αυτό που φαίνεται σαφώς είναι ότι η πρώτη μεγάλη βουτιά (-23,5%) από την άνοιξη του 2014 έφερε τον 25άρη από τις 445,5 στις 341 μονάδες. Η αποκατάσταση του φρονήματος των επενδυτών μετά το τοπικό χαμηλό ήταν τόσο ισχυρή (+26,4%) ώστε σε 15 συνεδριάσεις επέστρεψε στις 431 μονάδες.

Η δεύτερη βουτιά (-22%) ξεκίνησε από τις 431 και τον οδήγησε στις 336,3  στις 8/8 και μετά από 15 πάλι συνεδρίες έφθασε ως τις 391 με άλμα (+16,3%). Η φάση της αποκατάστασης του επενδυτικού φρονήματος μετά τη δεύτερη βουτιά προκάλεσε μικρότερη αντίδραση από την προηγούμενη.

Ενώ η τρίτη βουτιά από τις 8 Σεπτεμβρίου  ως τις 15 Οκτωβρίου με απώλειες -29,1% έφερε τον δείκτη από τις 391 στις 277 και η αντίδραση με το φρόνημα των επενδυτών υπέρ ανάληψης ρίσκου για πέντε συνεδριάσεις ήταν της τάξης του 21,5% και η μέγιστη τιμή που έφερε ήταν οι 336,3 μονάδες.

Όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα για τη σχέση της χώρας με την ευρωζώνη και παρελαύνουν ευρωπαίοι πολιτικοί σε μέσα ενημέρωσης και φόρουμ στα οποία δηλώνουν ότι όντως υπήρξαν στιγμές που το Grexit έπαιζε ως πιθανή εξέλιξη, οι θεσμικοί σκέφτονται πως δεν είναι λοιπόν απίθανο να ανέβουν πάλι οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος.

Η επιστροφή αυτής της πιθανότητας δεν αποκλείεται να φέρει τον 25άρη σε επίπεδα τιμών που όρισαν οι συναλλαγές το 2013 την περίοδο από τις 25 Ιουνίου ως τις 16 Ιουλίου. Τότε τέσσερις φορές ο 25άρης στις 27/6, στις 3/7, στις 15/7 και στις 16/7 πέρασε λίγο κάτω από τις 270 μονάδες και ως τις 268,9. Περιμένουμε λοιπόν αν συνεχιστεί η καθοδική δυναμική την εγγραφή νεότερων χαμηλών που θα είναι λίγο κάτω από τις 270 μονάδες. Μια δυναμική που έχει επίσης πιθανότητες να αναπτυχθεί στην εβδομάδα που ξεκινάει είναι η πλάγια κίνηση με ταλάντωση του δείκτη των blue chip γύρω από τα επίπεδα των 300 μονάδων, ενώ είναι πιο δύσκολη η εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος πριν την αναγγελία της ημερομηνίας άφιξης της τρόικας.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec για τον ΓΔ

Τεχνικά, η Αγορά έδειξε πόσο εύκολα μπορούν χαθούν επίπεδα τιμών που δεν δένουν συναλλακτικά μεταξύ τους. Μέσα σε λίγες ώρες ο Γενικός Δείκτης "ακύρωσε" την άνοδο τεσσάρων συνεδριάσεων πολλαπλασιάζοντας μια απόλυτα φυσιολογική διόρθωση κατοχύρωσης κερδών σε πτώση η οποία βρήκε το σύνολο σχεδόν των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις. Οι πωλητές δείχνουν να ελέγχουν απόλυτα την τάση και παρά την... φιλότιμη προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να ξαναδεί τις 980 μονάδες, όπου κάτι θα μπορούσε να αλλάξει έστω και βραχυπρόθεσμα (κινητός μέσος όρος 30 ημερών), η προσφορά παραμένει "οδηγός" της κατεύθυνσης της Ελληνικής Αγοράς.

Με αυτά τα δεδομένα το σενάριο των νέων χαμηλών δεν άλλαξε και η αντίδραση από την γρήγορη άνοδο από τις 885 μονάδες μπορεί να θεωρηθεί περαιωμένη.

Τελευταίο προπύργιο των αγοραστών αποτελεί η ζώνη των 905 μονάδων από όπου ξεκίνησε η τελευταία ανοδική κίνηση. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και το σήμα του MACD αν και δεν έχει γυρίσει σε πτωτικό, έχει χάσει σε δυναμική που πιθανόν να εξαντληθεί στις επόμενες δύο ή τρεις συνεδριάσεις. Ως εκ τούτου και με βάση τα όσα είναι ήδη γνωστά ο Γενικός Δείκτης μετά από ένα σύντομο διάλλειμα επιστρέφει στο νευρικό μοτίβο που χαρακτηρίζει τις συνεδριάσεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν στην πλειονότητα ανοδικά σήμερα Δευτέρα 10/11 μετά τα δεδομένα για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που επεσήμαναν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ οδηγεί τα κέρδη μετά τον ορισμό ημερομηνίας για την πολυαναμενόμενη σύνδεση της διαπραγμάτευσης μεταξύ των χρηματιστηρίων του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης.

Στις ΗΠΑ οι εργοδότες προσέθεσαν 214.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, λίγο πιο κάτω από μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για 231.000, αλλά καταγράφει τον ένατο συνεχή μήνα κερδών άνω των 200.000, το μεγαλύτερο διάστημα από το 1994. Η ανεργία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών του 5,8%, ακόμη κι αν αυτό δεν βελτίωσε την αύξηση των μισθών, με μέσες ωριαίες αποδοχές αυξάνονται κατά ένα οριακό 0,1%, και υπολείπεται μιας προβλεπόμενης αύξησης κατά 0,2%.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 1,2%, και τον οδήγησε η κατά 1,8% άνοδος στο Χονγκ Κονγκ. Η σύνδεση στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης θα ξεκινήσει στις 17 Νοεμβρίου, το Χονγκ Κονγκ και οι ρυθμιστές στην ηπειρωτική Κίνα συμφώνησαν την Δευτέρα.

Το πακέτο οικονομικών δεδομένων για την Κίνα που δημοσιεύονται στο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα ήταν ανάμικτα, αλλά περιείχε λίγες εκπλήξεις, λειτουργώντας υπέρ του να μην αλλάξουν τις προσδοκίες τους οι επενδυτές ότι το Πεκίνο θα ξεδιπλώσει περισσότερα μέτρα τόνωσης για τη στήριξη της οικονομίας. Ο ετήσιος πληθωρισμός στις τιμές καταναλωτή παρέμεινε κοντά σε ένα χαμηλό επίπεδο πέντε ετών του 1,6% τον Οκτώβριο, αμετάβλητος από το Σεπτέμβριο, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Οκτώβριο υποχώρησε από το προηγούμενο έτος -2,2%, περισσότερο από το αναμενόμενο. Τα εμπορικά δεδομένα το Σάββατο έδειξαν πως οι εξαγωγές ήταν καλύτερες από ό, τι αναμενόταν, αν και η επίσημη Shanghai Securities News, δήλωσε τη Δευτέρα πως η ανάγνωση είχε σημάδια χειραγώγησης, καθώς και εισροές από ζεστό κερδοσκοπικό χρήμα. Ο Nikkei της Ιαπωνίας απέκτησε καθοδική τάση, καθώς το γιεν ανέκαμψε από την αποκόμιση κερδών από τους traders λόγω του ράλι του δολαρίου μετά τα δεδομένα για τις μισθοδοσίες των ΗΠΑ.

Το αμερικανικό δολάριο είχε ενισχυθεί και σήμερα με τον δείκτη δολαρίου στο 87,351, υποχώρησε από το υψηλό την Παρασκευή των 88,190  που είχε να φανεί από τον Ιούνιο του 2010. Καθώς το δολάριο υποχώρησε, το ευρώ ανέβηκε στα 1,2460 δολάρια από ένα χαμηλό διετίας των 1,2358 δολαρίων την Παρασκευή.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 114,11 στις JPY = δολαρίου, κερδίζοντας 0,4 τοις εκατό τη Δευτέρα, αυξάνονται περαιτέρω από επτά-έτος χαμηλό των 115.60 ανά δολάριο έπληξε την Παρασκευή.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα από τις ανανεωμένες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, με το μπρεντ να κερδίζει 0,6%, επεκτείνοντας την αντίδραση του από το χαμηλό τεσσάρων ετών που κατέγραψε την περασμένη Τετάρτη.

Οι σφοδρές μάχες μεταξύ των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων και των ισλαμιστών ανταρτών, το κλείσιμο του ενός τρίτου του τομέα πετρελαίου της Λιβύης σε μια εβδομάδα και οι βομβαρδισμοί στο φιλο-ρωσικό προπύργιο του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία βοήθησαν όλα να ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου.

Στην Ευρώπη, η προσοχή θα μπορούσε να στραφεί στα ισπανικά ομόλογα μετά από τα εκατομμύρια των Καταλανών που ψήφισαν την Κυριακή σε ένα συμβολικό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Οι αποδόσεις των Ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν ελαφρώς την Παρασκευή από τις ανησυχίες μήπως η ψηφοφορία, ενώ δεν είναι νομικά δεσμευτική, θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Μαδρίτης και μίας από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ισπανίας.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η μικρής εμβέλειας ανοδική διόρθωση χαμηλών όγκων δεν είχε μεγάλη συνέχεια, καθώς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εταιρειών ήταν καλά μεν, λίγα δε, για να αποσπάσουν την προσοχή των επενδυτών από τις εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους αλλά και τον πολιτικό παράγοντα. Η επιφυλακτικότητα ενισχύθηκε και από την αύξηση της έντασης σε γεωπολιτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με ειδησεογραφία που τροφοδοτείται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Η εστίαση της Ελληνικής Αγοράς εξακολουθεί να γίνεται "από πάνω προς τα κάτω" με πρώτο θέμα στην ατζέντα την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της επόμενης χρονιάς. Οι επόμενες 30 ημέρες που μεσολαβούν έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου αναγκαστικά θα έχουν ως σημείο αναφοράς 

α) την διαπραγμάτευση με την τρόικα και την έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος

β) ποια από τις τρεις λύσεις που μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο τραπέζι θα επιλεχθεί ως προσφορότερη για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας το 2015 και

γ) αν θα υπάρξει τελικά ελάφρυνση στο χρέος μετά την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2012.

Με αυτή την σειρά η πορεία των νέων θα αξιολογηθεί από το Χρηματιστήριο ενώ κάθε καθυστέρηση δεν συνεπάγεται ουδετερότητα αφού τα χρονικά περιθώρια μπορούν να θεωρηθούν "ασφυκτικά".

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Με τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις ξεκίνησε ο Νοέμβριος, όμως η έντονη πτώση της Παρασκευής έσβησε τα κέρδη αυτών των συνεδριάσεων. Σε όλες τις ανοδικές συνεδριάσεις ο τζίρος ήταν χαμηλός και η άνοδος ήταν αποτέλεσμα απουσίας πωλητών, παρά έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Ο Γενικός Δείκτης ούτε που πλησίασε για να δοκιμάσει την διάσπαση κάποιας σημαντικής αντίστασης, ούτε τον ΚΜΟ 200 εβδομάδων στις 1010 μονάδες, ούτε να βρεθεί πάνω από τις 1050 μονάδες. Μετοχές που τεχνικά είχαν δώσει σύμφωνα με τα διαγράμματα τους "αγορά" (με σημαντικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές), δώσανε σημαντική ανοδική αντίδραση λόγω της μεγάλης πίεσης που είχε προηγηθεί αλλά επίσης δεν διέσπασαν κάποια σημαντική αντίσταση (π.χ. ΔΕΗ). Αποτέλεσμα αυτής της εικόνας ήταν η πίεση στις τιμές των μετοχών την Παρασκευή και η ανησυχία ότι ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει τα χαμηλά του (852,87 μονάδες) που αποτυχία διατήρησης τους θα τον οδηγήσουν προς την περιοχή των 805 μονάδων.

"Υπέρβαρες" οι απώλειες για τον Τραπεζικό δείκτη, μία μέρα που στις γενικές συνελεύσεις των ΕΤΕ , ΑΛΦΑ υπήρχε αισιοδοξία για πλεόνασμα κεφαλαίων ώστε να μην χρειαστεί να αξιοποιηθεί η ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο.
Η πολιτική αβεβαιότητα και ο δρόμος που θα ακολουθήσει η Χώρα μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος, παραμένουν τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές με αποτέλεσμα η διακράτηση, ή η δημιουργία ρευστότητας, να είναι οι βασικές επενδυτικές επιλογές μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec

"Σκοτσέζικο ντους" για το Ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν η εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς στη συνεδρίαση της Παρασκευής και βεβαίως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και τη γνωστοποίηση της πολιτικής της ΕΚΤ, ο ΓΔ έχασε τα κέρδη των τεσσάρων προηγούμενων συνεδριάσεων επιστρέφοντας στην περιοχή των 910 μονάδων.

Αξίζει να μεταφραστεί η πρώτη παράγραφος βασικού νέου στο Bloomberg την Παρασκευή, η οποία αναφέρει τα ακόλουθα: "Η Ευρωζώνη έδωσε σήμα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σε ένα σφιχτό οικονομικό 'λουρί'(leash) μετά από οιαδήποτε πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσής της, επισημαίνοντας τους πολιτικούς κινδύνους για τον Πρωθυπουργό, καθώς εκείνος προσπαθεί να αποφύγει πρόωρες Εθνικές εκλογές".

Είναι λογικό να υποθέσεις κανείς, μετά βεβαίως και την εικόνα όχι μόνο της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και των τελευταίων δύο μηνών, ότι η μεταβλητότητα θα συνεχισθεί, αλλά και ότι η Αγορά θα συνεχίζει να υποχωρεί πολύ ευκολότερα από ότι ανεβαίνει, όσο βεβαίως η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και όσο το θέμα ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους παραμένει στις καλένδες. Σε αυτό το σημείο και για μια ακόμα φορά θα πρέπει να επισημάνουμε και τον υψηλό γεωπολιτικό κίνδυνο από την προκλητική στάση της Τουρκίας, ο οποίος συνεχίζει να υφίσταται χωρίς να έχει προεξοφληθεί από την Αγορά.

Όσον αφορά την Αγορά των εγχώριων Κρατικών ομολόγων, το spread σε καθημερινή (μεταβλητότητα ±1%) και σε εβδομαδιαία βάση παρέμεινε επί της ουσίας αμετάβλητο, ενώ και αυτή των εταιρικών ομολόγων παρουσίασε μια σταθεροποιητική εικόνα, με εξαίρεση το ομόλογο της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η τιμή του οποίου ενισχύθηκε κατά 6% περίπου μετά την είδηση για στη συμφωνία μεταβίβασης της εταιρείας στην Imerys από την Οικογένεια Κυριακόπουλου και την Rhone Capital.

Την προσεχή εβδομάδα, πλην βεβαίως της ανακοίνωσης των εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων του 9μήνου, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα εστιασθεί στην ανακοίνωση του ΑΕΠ του γ΄3μήνου της Ελλάδας στις 14/11, το οποίο αναμένεται να είναι θετικό (εκτίμηση για +0,4%) μετά από 6 χρόνια και το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο στις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Τρόικα.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η σύνδεση των χρηματιστηρίων του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης ανέβασαν τις ασιατικές αγορές μετοχών

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Μέσα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης περνά η διευθέτηση που προωθεί για την Ελλάδα το Eurogroup με την παροχή από τον Eυρωπαϊκό Mηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) ενός προληπτικού πιστωτικού πλέγματος προστασίας από ενδεχόμενες αρνητικές διαθέσεις των αγορών το 2015, δηλώνει ο επικεφαλής του ΕΜΣ , Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η Εθνική έχει πλεόνασμα κεφαλαίων ακόμη και με το ακραίο σενάριο των stress tests και χωρίς τον αναβαλλόμενο φόρο, ενώ καταγράφει οργανική κερδοφορία για όγδοο συνεχές τρίμηνο ,τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση. Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα δεν θα χρειαστεί να αξιοποιήσει την ευχέρεια συνυπολογισμού του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια. Η έγκριση υπαγωγής στο καθεστώς έγινε από τη Γενική Συνέλευση ώστε να υπάρχει κεφαλαιακό «μαξιλάρι».

Το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο παίρνει η υπογραφή της σύμβασης του ελληνικού Δημοσίου με τη Lamda Development για το έργο της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική  απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά στον διαγωνισμό είναι θετική και για αυτό έχει μόλις ενημερωθεί η κυβέρνηση και το αρμόδιο όργανό της για τις ιδιωτικοποιήσεις, το ΤΑΙΠΕΔ.

Αύξηση των οργανικών κερδών προ προβλέψεων κατά 8% ανακοίνωσε η Eurobank για το γ' τρίμηνο του 2014. Παράλληλα, μειώθηκαν περαιτέρω οι λειτουργικές δαπάνες κατά 3,7% το γ΄ τρίμηνο και κατά 11,4% σε συγκρίσιμη βάση το εννεάμηνο. Επιπλέον, με στόχο την περαιτέρω θωράκιση του ισολογισμού και την ταχύτερη αύξηση της κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση, η τράπεζα επιτάχυνε τον σχηματισμό προβλέψεων το γ΄ τρίμηνο σε 588 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 455 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο 2014.

Την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α., θα ανακοινώσει η Τράπεζα Πειραιώς  τα οικονομικά της αποτελέσματα για το εννεάμηνο του 2014. H σχετική τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ.

Ακσόμα 24 ώρες έχει στη διάθεή του το Ταμείο Αξιοποιήσεως Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προκειμένου να "προλάβει" και να μην "τιναχθεί στον αέρα" η φιλική συμφωνία -  διακανονισμός, μεταξύ ΟΛΠ και Cosco. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ν", το δ.σ του ΤΑΙΠΕΔ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα προκειμένου να εξετάσει τη στάση του απέναντι στην πρόταση που ετοιμάζεται να κάνει ο ΟΛΠ, αύριο Τρίτη, κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων. Πρόταση, που περιλαμβάνει δύο νέους όρους, τον έναν εκ των οποίων δεν αποδέχεται το Πεκίνο.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Κοινή δράση όλων των χωρών για τη βελτίωση της παραγωγικότητας των οικονομιών της ζώνης του ευρώ υποδεικνύει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ. Ο στόχος αυτός σημειώνει μπορεί να επιτευχθεί με την δημιουργία ενός επιχειρηματικού κλίματος που ευνοεί ιδιωτικές επενδύσεις και την κατανομή των πόρων σε ανταγωνιστικά τμήματα της αγοράς.

Σε αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλεί η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να ληφθεί υπ΄ όψη το επίπεδο του χρέους των κρατών-μελών της, ενώ τάχθηκε υπέρ των μη συμβατικών μέτρων που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού και της στασιμότητας.

Επιπλέον 214.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, με το ποσοστό της ανεργίας να μειώνεται στο 5,8% από 5,9%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι προοπτικές στον ιδιωτικό τομέα εμφανίζονται ιδιαίτερα βελτιωμένες, καθώς οι εταιρείες αναμένεται να προχωρήσουν σε προσλήψεις εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Στα σχέδια του νέου επιτρόπου για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών της Ε.Ε. Τζόναθαν Χιλ για τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής αγοράς κεφαλαίων το 2015 αναφέρεται δημοσίευμα του ΕurActiv. Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του ο ειδησεογραφικός ιστότοπος, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναμένεται να αποσαφηνίσει τα σχέδιά του για μια πανευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίων ως τα μέσα του επόμενου έτους, με στόχο να μειωθεί η εξάρτηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα