Από την έντυπη έκδοση
Τα καταφέραμε και πείσαμε ολόκληρη την Ευρωζώνη πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο και συνεπώς δεν χρειάζονται νέα μέτρα για την περαιτέρω μείωσή του, ούτε καν την «επιβράβευση» από τους εταίρους.
Το εντυπωσιακότερο είναι, όμως, πως τους πείσαμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο επειδή αποδίδουν το οικονομικό πρόγραμμα και οι διαρθρωτικές αλλαγές. Ας δούμε τι λένε ακριβώς αξιωματούχοι της Κομισιόν. «Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία βιωσιμότητας του χρέους και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτήν χωρίς επιπρόσθετα μέτρα.
Δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να τους δώσουμε νέες παραχωρήσεις για τη διάρκεια των δανείων ή μείωση των επιτοκίων», υποστηρίζει ένας εξ αυτών. Την ίδια άποψη, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και δεν υπάρχει καμία ανάγκη για «κούρεμα» ή για άλλα μέτρα, είχε διατυπώσει στις 16 Οκτωβρίου ο επικεφαλής του ΕFSF/ESM Κλάους Ρέγκλιγκ.
Η κυβερνητική πλευρά θεωρεί πως «η συμφωνία για τα μέτρα ανακούφισης του χρέους δεν ήταν μια λύση έκτακτης ανάγκης, αλλά μια επιβράβευση για μια χώρα που τα κατάφερε και στο πλαίσιο αυτό η συζήτηση για την ανακούφιση χρέους πρέπει να συνεχιστεί όπως είχαμε συμφωνήσει». Ομως, τους τελευταίους μήνες, αρμόδια και αναρμόδια κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ανοιχτά πως το χρέος είναι βιώσιμο.
Προφανώς δεν είναι και τόσο… βιώσιμο, ώστε να μη χρειάζεται και κάποια «δώρα» από τους εταίρους, τα οποία εάν δεν τα πάρουμε τώρα, δεν θα τα δούμε ποτέ.
Η πορεία του χρέους επηρεάζεται από συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως είναι τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, τα πρωτογενή πλεονάσματα, το επιτόκιο αναχρηματοδότησης και ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ -και όχι κανείς άσχετος οικονομολόγος- εκτίμησε ότι με βάση τις προβλέψεις για την εξέλιξη των συγκεκριμένων μεγεθών της ελληνικής οικονομίας το δημόσιο χρέος στην καλύτερη περίπτωση θα μειωθεί στο 128% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117% του ΑΕΠ το 2022, δηλαδή σε επίπεδα μη βιώσιμα. Στην περίπτωση των αποκρατικοποιήσεων, οι αστοχίες είναι ο κανόνας.
Για φέτος ο στόχος ήταν 3,6 δισ. ευρώ, μειώθηκε στα 2,6, ακολούθως στο 1,5 δισ. ευρώ και εάν εισπραχθούν 600 εκατ. ευρώ θα είμαστε ικανοποιημένοι.
Στα πρωτογενή πλεονάσματα, εάν παραμείνουν οι στόχοι για 9 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ ετησίως, μονιμοποιείται η λιτότητα. Οσο για τη μεταβολή του ΑΕΠ και το ύψος των επιτοκίων, οι αβεβαιότητες είναι γνωστές.
Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον θα είχε μια επίκαιρη τοποθέτηση του ΔΝΤ καθώς η τελευταία του έκθεση περί βιωσιμότητας (Ιούνιος 2014) λέει τα ακριβώς αντίθετα από τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης και της κυβέρνησης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΓΑΣ - [email protected]