Market Beat: Όλα πιθανά μετά τη χθεσινή επιστροφή της νευρικότητας εδώ και διεθνώς

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2014 10:30
UPD:10:30
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ακόμα και αν δεν υπήρχε η βουτιά στην τελευταία μισή ώρα χθες, πάλι οι επιφυλάξεις θα κυριαρχούσαν, αλλά για τεχνικούς λόγους. Διότι επί μιάμιση ώρα οι τιμές των μετοχών κρατούσαν τους βασικούς δείκτες ακριβώς κάτω από επίπεδα τιμών που στην περίοδο της καθόδου του φθινοπώρου, αλλά και στο απώτερο παρελθόν, αποτελούσαν ισχυρές στηρίξεις. Συνεπώς χθες φάνηκε ότι έχουν γίνει πλέον, ισχυρές αντιστάσεις στην προσπάθεια των θεσμικών να οδηγήσουν τις τιμές σε ζώνες που θα καθησυχάζουν τους επενδυτές και θα τους επαναφέρουν στις συναλλαγές. Αντίθετα στα παράγωγα οι traders έδωσαν προπορεία στο ΣΜΕ με εκκαθάριση στις 309,25 μονάδες έναντι του κλεισίματος του δείκτη στις 307,89.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Διάλεξαν τη μέρα της αναίρεσης των μεγάλων κερδών του 25άρη οι επενδυτές στην αγορά παραγώγων για να αισιοδοξήσουν. Η κίνηση των τιμών σήμερα εκτιμούμε πως θα ξεκινήσει με καθοδική δυναμική, λόγω του διεθνούς κλίματος το οποίο περιγράψαμε στο σχόλιο για το ΧΑ. Η ανοδική κίνηση τονίζουν οι εγχώριοι αναλυτές, σημειώνεται με χαμηλούς όγκους που δύσκολα πείθουν ότι η ζώνη των 1.000 μονάδων είναι δυνατό να ξεπεραστεί στην παρούσα φάση, όπου η νευρικότητα κυριαρχεί και τα κεφάλαια μακράς πνοής απέχουν επιδεικτικά από το Χ.Α.

Οι επενδυτές διεθνώς έλαβαν υπόψη την έκθεση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης επισημαίνοντας ότι παρά τη βελτίωση που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους «οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν έκτοτε μειωθεί και επέστρεψαν στα επίπεδα όπου βρίσκονταν στις αρχές του 2013, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πολύ αδύναμη δραστηριότητα για το τέταρτο τρίμηνο». Εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί φέτος 0,8%, κατά 1,1% τον επόμενο χρόνο και 1,7% το 2016. Αυτό ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης που θα πετύχαινε το 2015, σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεση, προ έξι μηνών. Η έκθεση υπογραμμίζει πως η καθυστέρηση αποδίδεται κυρίως στις εξελίξεις που καταγράφονται σε Γαλλία και Ιταλία. Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες χθες βράδυ, με την αγορά να επηρεάζεται αρνητικά από την πτώση του πετρελαίου, αλλά και να βρίσκει στηρίγματα, στα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από τις εισηγμένες για το τρίτο τρίμηνο.

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα το πρωί Τετάρτη 5/11, καθώς οι τιμές του πετρελαίου διεύρυναν τις απώλειες τους μετά τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, ενώ το δολάριο πήρε μια ανάσα μετά από την δυνατή του άνοδο αυτή τη βδομάδα.

Είναι σαφές από τα παραπάνω πως σήμερα το κλίμα δεν θα είναι ευνοϊκό για τις μετοχικές αξίες του ταμπλό που μετά τις 16:40 δέχθηκαν πιέσεις ικανής ισχύος που δεν γνωρίζουμε αν εκτονώθηκε. Διότι εκτός της κατηφόρας για τον ΓΔ, που ήταν μετά τις 16:30 λίγο κάτω από το μέγιστο των 960,68, στις 959 μονάδες και έπεσε στις 949, με τις δημοπρασίες επειδή περίσσευε η προσφορά  έχασε ακόμα επτά μονάδες. Συνεπώς θα είναι μάλλον απίθανο να προσδοκήσουμε σήμερα ανοδικό ξεκίνημα με τους επενδυτές να περιμένουν την ΕΚΤ αύριο έχοντας υπόψη ότι ομάδα κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης ετοιμάζεται να αμφισβητήσει το στυλ ηγεσίας του Mario Draghi προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φήμη που ενίσχυσε το ευρώ. Αλλά η πολιτική Draghi θεωρείται από τους αγοραίους η καταλληλότερη για τις οικονομίες της περιφέρειας και για το μέλλον των αποδόσεων στα ομόλογά τους.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες χθες βράδυ, με την αγορά να επηρεάζεται αρνητικά από την πτώση του πετρελαίου, αλλά και να βρίσκει στηρίγματα, στα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από τις εισηγμένες για το τρίτο τρίμηνο.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,10% στις 17.383,84 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε πτώση 0,33% στις 4.623,64 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες κατά 0,28% στις 2.012,10 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Sprint έχασε 19%, καθώς ανακοίνωσε ότι οι μηνιαίοι χρήστες μειώθηκαν κατά 272 χιλ. το τρίτο τρίμηνο του έτους, χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Σχεδόν οι μισοί χρήστες στο τμήμα της τηλεφωνίας σταμάτησαν, επίσης, τη συνδρομή τους.

Επίσης, στο -8,7% βρέθηκε η Priceline Group, καθώς μείωσε τον στόχο της κερδοφορίας της το τελευταίο τρίμηνο του έτους στα 9,40-10,10 δολάρια ανά μετοχή, ενώ τα αντίστοιχα κέρδη το τρίτο τρίμηνο είχαν ανέλθει στα 22,16 δολάρια.

Απώλειες 0,7% σημείωσε η Exxon και στο -1,1% βρέθηκε η Chevron, μετά την απόφαση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της Saudi Aramco, να μειώσει την τιμή του πετρελαίου της κατά 10 σεντς σε σχέση με τα συμβόλαια αναφοράς της Μέσης Ανατολής, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό στην αμερικανική αγορά.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 7,6% σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στα 43 δισ. δολάρια, καθώς οι εξαγωγές προς την Ευρώπη, την Κίνα και την Ιαπωνία μειώθηκαν. Οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσει τα 41,1 δισ. δολάρια.

Ευρώπη

Απώλειες για δεύτερη συνεδρίαση στη σειρά εμφάνισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την επίσημη υποβάθμιση των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 1,1% μόλις το 2015. Χαμηλή και ευάλωτη χαρακτηρίζει η Κομισιόν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης στις φθινοπωρινές προβλέψεις της, επισημαίνοντας ότι παρά τη βελτίωση που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους «οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν έκτοτε μειωθεί και επέστρεψαν στα επίπεδα όπου βρίσκονταν στις αρχές του 2013, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πολύ αδύναμη δραστηριότητα για το τέταρτο τρίμηνο». Εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί φέτος 0,8%, κατά 1,1% τον επόμενο χρόνο και 1,7% το 2016. Αυτό ήταν το επίπεδο ανάπτυξης που σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεση (προ έξι μηνών) θα πετύχαινε το 2015. Η έκθεση υπογραμμίζει πως η καθυστέρηση αποδίδεται κυρίως στις εξελίξεις που καταγράφονται σε Γαλλία και Ιταλία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,97%στις 331 μονάδες, στα χαμηλά ημέρας. Ένδεκα χρηματιστήρια από τα δεκαοκτώ  δυτικοευρωπαϊκά έκλεισαν με πτώση, με τον δείκτη FTSE να υποχωρεί 0,54% στις 6.454 μονάδες, τον DAX 0,93% χαμηλότερα στις 9.166 μονάδες, και τον CAC 1,53% χαμηλότερα στις 4.130 μονάδες.Στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX υποχώρησε 2,14% στις 10.154 μονάδες και αντίστοιχα στο Μιλάνο ο δείκτης MIB έκλεισε με πτώση 2,35% στις 18.935 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν οι κλάδοι πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ των 19 επιμέρους κλάδων του Stoxx 600, καθώς η τιμή του μαύρου χρυσού διολίσθησε σε πολυετή χαμηλά. Η υποβάθμιση των Βρυξελλών για την οικονομία της ευρωζώνης επιβάρυνε το επενδυτικό κλίμα και επισκίασε τις καλές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου από κολοσσούς όπως η Securitas AB και η Royal DSM NV. Αντιθέτως, η Hugo Boss διολίσθησε 4,9% κατόπιν υποβάθμισης του στόχου πωλήσεων 2014.

ΧΑ

Δεν κατάφερε να κλείσει πάνω από τη στήριξη των 950 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών τελικά χθες, παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης εμφάνιζε ισχυρά κέρδη και με διαπραγμάτευση πάνω από τις 955 μονάδες.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,37% στις 942,70 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 960,68 μονάδες και η χαμηλότερη στις 942,29. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 4,35% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 63,53 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 2,10 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Από τις 14 Οκτωβρίου, όταν και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κάτω από τις 1.000 μονάδες, η αγορά προσπαθεί να σταθεροποιηθεί εντός των ορίων των 900 μονάδων. Καθώς οι συγκλίνουσες απόψεις των εγχώριων αναλυτών θέλουν την ελληνική αγορά να κινείται σε θολά νερά, εωσότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σε πολιτικό επίπεδο, η παραμονή στον μέσο όρο των 930-980 μονάδων μόνο ως θετικό σημάδι μπορεί να εκληφθεί.

Όπως έχουμε αναφέρει, η διόρθωση από τη μέση διακύμανση των 1.100 - 1.200 μονάδων μπορεί να θεωρείται μια λογική αποτίμηση τόσο του πολιτικού όσο και του δημοσιονομικού κινδύνου, την ώρα μάλιστα που τα μέτωπα σε επιμέρους κρίσιμα ζητήματα είναι ακόμη ανοιχτά.

Στα της συνεδρίασης τώρα, ο τραπεζικός κλάδος απορροφά για τρίτη συνεχόμενη ημέρα λιγότερο όγκο συναλλαγών, θετικό σημάδι για τις κινήσεις των traders στο υπόλοιπο ταμπλό, ακόμη και αν μιλάμε για γενική πτώση του τζίρου. Εκ των 63,5 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 33 εκατ. ευρώ απορροφήθηκαν από τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, τα 57,25 εκατ. από τις 25 του FTSE (86,7%) και μόλις τα 2,75 εκατ. ευρώ από τις 20 μετοχές του Midcap.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 0,25%, καθώς ανοδικά έκλεισαν 16 μετοχές, οι οκτώ υποχώρησαν και μία παρέμεινε χωρίς μεταβολή (Πειραιώς). Ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι ΟΛΠ ΟΛΠ+6,71%με άνοδο 6,71%, Βιοχάλκο στο +5,32%, ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+5,00% στο +5% (4η σερί ανοδική ημέρα), ΜΕΤΚΑΜΕΤΚ+4,31% στο +4,31% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ στο +3,60%. Από τις πτωτικές, η Alpha Bank ΑΛΦΑ-1,66% έχασε 1,66%, η Folli Follie βρέθηκε στο -1,33%, η Ιντραλοτ στο -0,83% και η Eurobank στο -0,72%.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,92%, με 15 ανοδικές μετοχές (Λάμδα 6,97%, Fourlis 6,71%, Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ+3,00% +3%), τέσσερις χωρίς μεταβολή και μία μόλις στο μείον (Ιντρακόμ -0,48%). Μεγάλοι όγκοι στη Χαλκόρ, ΧΑΚΟΡ σχεδόν 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 0,5 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Βιομηχανικών Προϊόντων  (+3,81%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-10,00%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 76 κινήθηκαν ανοδικά, 39 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Η πιθανότητα ανόδου έχει σαν στόχο την υπέρβαση των 314 μονάδων από τον 25άρη σε επίπεδο κλεισίματος αφού χθες ενδοσυνεδριακά χτύπησε πάνω από τις 316. Αλλά και αν, στην περίπτωση επικράτησης πιέσεων, η τιμή του δεν περάσει κάτω από τις 300 μονάδες, θα εκληφθεί ως θετικό μήνυμα για την ισχύ του ανοδικού momentum της εβδομάδας. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόσφατα τα κεφάλαια που κατευθύνονται στα τραπεζικά blue chip μειώθηκαν, με παράλληλη αύξηση του τζίρου σε άλλα και ξεχώρισαν, για την τριήμερη ανοδική τους δυναμική, οι εταιρίες Κοινής Ωφέλειας +1,97% την Τρίτη από +5,74% τη Δευτέρα και με κέρδη +4,07% την Παρασκευή, Πετρελαίου Αερίου +1,73% από +2,55% από +2,05%, Προσωπικά Οικιακά Είδη  +1,09% από +5,78% από +0,48%, Ταξίδια Αναψυχή +0,72% από +3,72% από +4,73%, Τροφίμων Ποτών +1,17% από +0,91% από +0,73%, και Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,22% από +4,85% από +0,28%. Αν επικρατήσει πτώση δεν αποκλείεται για λόγους ισορροπίας οι μετοχές αυτών των κλάδων να χάσουν περισσότερο από το μέσο όρο.  

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα το πρωί Τετάρτη 5/11, καθώς οι τιμές του πετρελαίου διεύρυναν τις απώλειες τους μετά τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, ενώ το δολάριο πήρε μια ανάσα μετά από την δυνατή του άνοδο αυτή τη βδομάδα.

Οι επενδυτές είναι ετοιμοπόλεμοι παρακολουθώντας τον αντίκτυπο των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι αποκομίζουν σημαντικά κέρδη και ετοιμάζονται να αναλάβουν τον έλεγχο της Γερουσίας στην ενδιάμεση αυτή ψηφοφορία που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένα δημόσιο δημοψήφισμα για την απόδοση του έργου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στις 06:30 το πρωί ήταν κάτω περίπου 0,3%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei Stock Average ήταν επίπεδος αλλά στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών κατάφερε να κερδίσει 0,4%.

Η ανάπτυξη του τομέα των Υπηρεσιών στην Κίνα τον Οκτώβριο εξασθένησε καθώς έχουν παγώσει οι νέες επιχειρήσεις, όπως έδειξε μια ιδιωτική έρευνα που έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά από τα δεδομένα που αποκάλυψαν υποτονική ανάπτυξη στη βιομηχανία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Τα στοιχεία που ενισχύουν  ενδείξεις σταδιακής επιβράδυνσης θα μπορούσαν να προκαλέσουν το Πεκίνο για να παρουσιάσει νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Οι τιμές του αργού υποχώρησαν σε πολυετή χαμηλά την Τρίτη μετά από τις ειδήσεις ότι η κορυφαία εξαγωγέας πετρελαίου Σαουδική Αραβία αποφάσισε να μειώσει τις τιμές πώλησης προς τις ΗΠΑ.

Τα futures αργού ΗΠΑ υποχώρησαν στα 77,15 δολάρια το βαρέλι στην Ασία μετά την επίτευξη της χαμηλότερης τιμής εντός της ημέρας από τον Οκτώβριο του 2011. Το Brent υποχώρησε 0,4% στα 82,50 δολάρια.

Το δολάριο σταθεροποιήθηκε μετά από μια βουτιά προηγουμένως  καθώς οι επενδυτές κλείδωσαν τα κέρδη τους μετά από το ράλι αυτής της εβδομάδας, ενώ μια έκθεση του Reuters που αναφέρει ότι ομάδα κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης ετοιμάζεται να αμφισβητήσει το στυλ ηγεσίας του Mario Draghi προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενίσχυσε το ευρώ.

Ορισμένα μέλη σκοπεύουν να παρουσιάσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τον Draghi στο παραδοσιακό άτυπο δείπνο εργασίας των διοικητών, την Τετάρτη πριν από την επίσημη συνεδρίαση για τον καθορισμό του μηνιαίου επιτοκίου της ΕΚΤ την Πέμπτη σύμφωνα με το Reuters.

Στοιχεία για τις ΗΠΑ την Τρίτη αποκάλυψαν μια διεύρυνση έκπληξη του εμπορικού ελλείμματος τον περασμένο μήνα, η οποία γέννησε εικασίες ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ που είχε αρχικά ανακοινωθεί 3,5% το τρίτο τρίμηνο θα μπορούσε να αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια το 2015.

Ο δείκτης δολαρίου ήταν σταθερός σήμερα στο 86,995, μετά τη κίνηση μακριά από το υψηλό τεσσάρων ετών στο 87,406 που άγγιξε τη Δευτέρα. Το δολάριο αγοράζει 113,91 γιεν  ενισχυμένο  κατά 0,3%, αλλά πολύ κάτω από μια επταετή κορυφή των 114,21 τη Δευτέρα.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο περίπου 0,1% στα 1,2559 δολάρια, κινείται μακριά από ένα χαμηλό διετίας των 1,2439 δολαρίων που έγραψε τη Δευτέρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ κατά τα επόμενα χρόνια, οδηγώντας τους επενδυτές να αυξήσουν τα στοιχήματά η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποφασίσει περισσότερη δράση για την τόνωση της οικονομίας της περιοχής.

Η τιμή Spot για το χρυσό μειώθηκε κατά 0,4% περίπου στα 1.163,00 δολάρια η ουγγιά, την πέμπτη σύνοδο σε έξι με το φλερτ με τετραετή χαμηλά.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Ελπιδοφόρο είναι το ξεκίνημα των πρώτων συνεδριάσεων του Νοεμβρίου, μετά τη δραματική εικόνα που προηγήθηκε εξαιτίας της παρατεταμένης αποεπένδυσης από το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατά τον προηγούμενο μήνα, που ευλόγως αποκλήθηκε "Μαύρος Οκτώβρης|, αναπτύσσοντας σενάρια περαιτέρω πτωτικής κίνησης, επισημαίνει .

Έτσι, ακόμη και οι "αγοραστές στο Τ +2" (διακράτησης τίτλων επί 2ημερο δηλαδή) έχουν γίνει είδος σπάνιο καθώς κορυφώθηκε η αποστροφή προς τον επενδυτικό κίνδυνο, αν και ο φορολογικός αποχαρακτηρισμός του "επαγγελματία επενδυτή" ίσως βοηθήσει στην επαναφορά τους.

Η ανοδική κίνηση ωστόσο, σημειώνεται με χαμηλές συναλλαγές που δύσκολα πείθουν ότι η ζώνη των 1.000 μονάδων είναι δυνατό να ξεπεραστεί στην παρούσα φάση, όπου η νευρικότητα κυριαρχεί και τα κεφάλαια μακράς πνοής απέχουν επιδεικτικά από το Χ.Α.

Το πλέγμα των παραγόντων που μπορούν να συντηρήσουν θετικές προσδοκίες για τις επόμενες ημέρες σχετίζεται με τις παρακάτω εξελίξεις:

Την ανάληψη της εποπτείας 120 συστημικών Τραπεζών της Ευρωζώνης από τη ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων και οι 4 Ελληνικές. Έτσι, δημιουργούνται προϋποθέσεις εδραίωσης του κλίματος εμπιστοσύνης για τις Ελληνικές Τράπεζες, στοιχείο που θα υποβοηθήσει τη μελλοντική προβολή τους ως επενδυτικές προτάσεις.

Παράλληλα, απομακρύνονται τα σενάρια για νέες ΑΜΚ στο εγγύς μέλλον με στόχο την άμεση ιδιωτικοποίησή τους, καθώς η έγκριση τέτοιων κινήσεων θα γίνεται στη Φραγκφούρτη και όχι στην Αθήνα.

Την προσδοκία περαιτέρω επέκτασης της πολιτικής παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης, σε συνέχεια της κίνησης της Ιαπωνικής Κεντρικής Τράπεζας που προχωρεί σε νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης πάνω από 700 δισ $, με στόχο την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού που συνιστά τη μεγάλη απειλή για την Ευρωπαϊκή οικονομία (πληθωρισμός Οκτωβρίου μόλις 0,4%).

Εξαγγελίες στοχευμένων δράσεων αναμένονται και από το νέο Πρόεδρο της Commission Ζ.Π. Γιούνκερ.

Η ψήφιση ρυθμίσεων αναφορικά με τα "κόκκινα" δάνεια των Τραπεζών, σε συνέχεια των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Εφορίες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για διενέργεια νέων δανειοδοτήσεων σε αξιόχρεους δανειολήπτες.

Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης Κυβέρνησης-τρόικας για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να καταστεί δυνατή στη συνεδρίαση της 8/12 στο Eurogroup η απόφαση για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους (175% του ΑΕΠ), βασικού προαπαιτούμενου για την επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Ωστόσο, ο χαμηλός βαθμός συνεννόησης των Ελληνικών κομμάτων μηδενίζουν την προσδοκία συναινετικού κλίματος, επαναφέροντας έτσι τον πολιτικό κίνδυνο με τη μορφή της διενέργειας πρόωρων εκλογών και το ενδεχόμενο επανάληψής τους.

Έτσι, οι έντονες διακυμάνσεις αναμένεται να χαρακτηρίσουν την Ελληνική Αγορά ενόσω θα εναλλάσσονται τα σενάρια για "τους 180", τον αριθμό δηλαδή που απαιτείται για την εκλογή Προέδρου. Εφόσον δεν συντρέξει επιδείνωση στα γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν την Περιοχή μας όπως η ΑΟΖ Κύπρου.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Πήραν ανάσα μετά το ράλι των περασμένων συνεδριάσεων οι μετοχές στο Τόκιο

Οι ασιατικές αγορές μετοχών ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές και των ΗΠΑ κινήθηκαν καθοδικά το γιεν έπεσε έναντι του δολαρίου προσφέροντας μικρά κέρδη στον ΝΙΚΚΕΙ.

Οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν τις εκλογές στο μεσοδιάστημα των προεδρικών εκλογών για τις θέσεις στη γερουσία όπου πλέον απέκτησαν άλλες έξη θέσεις αλλά δεν προβλέπουμε αυτή η εξέλιξη να προσδώσει νευρικότητα στα χρηματιστήρια. Το ενδιαφέρον παραμένει εστραμμένο στις Κεντρικές Τράπεζες στην Ευρωζώνη, την Βρετανία, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, την Πολωνία και την Τσεχία που θα ανακοινώσουν την πολιτική τους αυτή τη βδομάδα. Υπάρχουν δημοσιεύματα περί αμφισβήτησης του τρόπου που καθοδηγεί την ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι.    

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στις 8 Δεκεμβρίου θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής, σύμφωνα με τον επίτροπο της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφθεί τη χώρα πριν την ημερομηνία αυτή. «Θα έχουμε μια πρώτη συζήτηση στο Εurogroup την Πέμπτη, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 8 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί κληθείς να σχολιάσει τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Προσεκτικά αλλά με σαφήνεια αποστασιοποιήθηκε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τον Γερμανό πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ όσον αφορά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Παρουσιάζοντας χθες στη Φρανκφούρτη το βιβλίο του Κολ που φέρει τον τίτλο «Από ανησυχία για την Ευρώπη», όπου μεταξύ άλλων ο πρώην καγκελάριος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ δέχθηκε την Ελλάδα πρόωρα στην Ευρωζώνη, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπερασπίστηκε την ένταξη της Αθήνας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα στα χρονικά συμφραζόμενα τους.

Τη δημιουργία εμπορικού πάρκου με την επωνυμία Mare West, έκτασης 15.000 τ.μ., στην περιοχή της Κορίνθου, από τη θυγατρική της εταιρεία Noval ανακοίνωσε η Viohalco. Η λειτουργία του εμπορικού πάρκου αναμένεται να λειτουργήσει την άνοιξη του 2015.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ιδιόκτητη έκταση συνολικού εμβαδού 72.000 τ.μ., επί της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου, θα στεγάσει το νέο εμπορικό πάρκο, που θα εξυπηρετεί την αγορά της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Κέρδη μετά φόρων 110,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2014, ανακοίνωσε η Alpha Bank. Οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου προ απομειώσεων διαμορφώθηκαν σε 62,8 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, σχεδόν αμετάβλητες σε επίπεδο τριμήνου, εάν εξαιρεθεί η συνεισφορά 0,4 δισ. ευρώ της εξαγοράς των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citi στα υπόλοιπα χορηγήσεων. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την αντιστροφή της μειώσεως υπολοίπων για πρώτη φορά μετά την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης.

Στα 430 χιλ. ευρώ μειώθηκαν τα καθαρά μετά φόρων κέρδη της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχειακή ΙΟΝΑ κατά το εννεάμηνο του 2014, από 1,4 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2013 και που οφείλοντο κατά κύριο λόγο στη θετική επίδραση της αλλαγής του συντελεστή φορολογίας. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων αυξήθηκαν σε 5,0 εκατ. ευρώ από 2,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 22,3 εκατ. ευρώ, έναντι 19,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε τροχιά ανάπτυξης εισέρχεται φέτος η ελληνική οικονομία έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις φθινοπωρινές οικονομικές της προβλέψεις, η Κομισιόν κάνει λόγο για αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 0,6% φέτος και κατά 2,9% το 2015, ενώ για το 2016 προβλέπεται επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 3,7%. Με τις σημερινές εκτιμήσεις της η Κομισιόν επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις προβλέψεις στις οποίες είχε προβεί τον περασμένο Μάιο για το 2014 και το 2015 για την πορεία της ανάπτυξης. Πτωτική θα είναι η εξέλιξη της ανεργίας, η οποία από 27,5% το 2013 θα μειωθεί στο 26,8% το 2014 (26% εκτιμούσε η Κομισιόν τον Μάιο), στο 25% το 2015 (24,6% ήταν η εκτίμηση τον Μάιο) και στο 22% το 2016.

Η κατάσταση στην Ευρωζώνη παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, τόνισε ο Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στην ένωση Γερμανών εργοδοτών BDA, προσθέτοντας πως σε μερικές χώρες χρειάζεται να εφαρμοσθούν δομικές μεταρρυθμίσεις. Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν θα δανειστεί περισσότερο για να κάνει επενδύσεις, παρά τις πιέσεις που δέχεται από ορισμένους από τους εταίρους της να κάνει περισσότερα για να προωθήσει την ανάπτυξη.

Ευθύνη της Γαλλίας είναι το θέμα της «δημοσιονομικής σοβαρότητας» απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εξέφρασε αμφιβολίες για τους στόχους που έχουν τεθεί στον γαλλικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, ανέφερε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να χαλαρώνει σε σχέση με το στόχο της ανάπτυξης.

Έξοδο της κυπριακής οικονομίας από την ύφεση το 2015 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για τη χώρα. Ειδικότερα σύμφωνα με την Κομισιόν το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει στην Κύπρο το 2014 κατά 2,8%, επίδοση πολύ καλύτερη από το 4,8% που προέβλεπε τον περασμένο Μάιο. Για το 2015 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,4% και το 2016 αύξηση 1,6%.

Αισιόδοξες, αλλά και αποφασισμένες για επιβίωση, εμφανίζονται οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας του Family Business Centre of Excellence της KPMG και του οργανισμού European Family Businesses. Αναφορικά με τη μελλοντική οικονομική προοπτική που μπορεί να έχουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις μέσα στους επόμενους έξι μήνες, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την αγορά, η οποία αποδίδεται κυρίως στην αλλαγή του τοπίου της χρηματοδότησης και στην προθυμία για επανεπένδυση των κερδών.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα