Η ΓΣΕΕ για τις καλοκαιρινές άδειες των εργαζομένων

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2004 17:55

Με κανένα λόγο και κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να καταστρατηγηθεί το δικαίωμα των εργαζομένων στην καλοκαιρινή άδεια ή να περικοπεί η χρονική διάρκεια των αδειών, τονίζει με σημερινή της εγκύκλιο η ΓΣΕΕ.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις ανάγκες των επιχειρήσεων που πιθανώς να προκύψουν κατά τη διάρκεια των Αγώνων, η νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ διευκρινίζει ότι ο εργοδότης μπορεί να ζητήσει την κατάτμηση της άδειας σε δυο τμήματα εάν αυτό απαιτείται από σοβαρές και αποδεδειγμένες ανάγκες της επιχείρησης λόγω της τέλεσης των Αγώνων και με την έγκριση της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας ή της συμφωνίας του εργαζομένου.

Η νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ διευκρινίζει ότι οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να χορηγήσουν την άδεια ή να δηλώσουν την κατάτμησή της σε δυο περιόδους από την υποβολή της αίτησης του εργαζομένου και προσθέτει ότι σύμφωνα με το νόμο, το 50% του προσωπικού κάθε επιχείρησης πρέπει να πάρει την άδειά του κατά τη θερινή περίοδο (από 1η Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου).

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται ότι ειδικά για τα καταστήματα για τα οποία έχει εγκριθεί αυξημένο ωράριο κατά τη διάρκεια των Αγώνων, δεν προκύπτει υποχρέωση για αύξηση των ωρών απασχόλησης των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες ανάγκες των καταστημάτων θα πρέπει να καλυφθούν είτε με προσλήψεις προσωπικού, είτε με την καταβολή νόμιμων υπερωριών στους εργαζόμενους που θα εργαστούν περισσότερες ώρες.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα