Διευρύνονται οι απώλειες στο χρηματιστήριο της Ν.Υ.

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2004 21:07
UPD:21:16

ΕΝΤΟΝΑ πτωτικές τάσεις επικρατούν αυτή την ώρα στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης, ενώ νωρίτερα με πτώση άνω του 1% έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/28/905291.htm .

Οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται πτωτικά από την αρχή της συνεδρίασης μετά από μία σειρά απογοητευτικών εταιρικών νέων αλλά και λόγω των ανησυχιών που προκάλεσε η ανακοίνωση της Κίνας ότι επιθυμεί να επιβραδύνει το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Η ανακοίνωση αυτή επέφερε πλήγμα στις μετοχές μεταλλευτικών και εξορυκτικών εταιρειών εξαιτίας ανησυχιών ότι θα ενισχυθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων για να μειωθεί η τεράστια ζήτηση της Κίνας για πρώτες ύλες.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι φόβοι αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, η κλιμάκωση της έντασης σε Ιράκ, Συρία και Ταϊλάνδη, καθώς και η άνοδος της τιμής του «μαύρου χρυσού» στα υψηλότερα επίπεδα τριετίας.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση, ενώ πιέσεις δέχθηκαν επίσης ο άργυρος και η πλατίνα. Αντιθέτως, ανοδικά εξακολουθεί να κινείται το δολάριο και η τιμή του αργού, το οποίο κατέγραψε ρεκόρ 3,5 ετών στον απόηχο της αναγγελίας από την αμερικανική κυβέρνηση ότι υποχώρησαν τα αποθέματα «πράσινης» βενζίνης, η οποία πωλείται κυρίως στις πόλεις με τους υψηλότερους ρύπους.

Το μπρεντ στο Λονδίνο ανέβηκε 50 σεντς φθάνοντας τα 34,78 δολάρια το βαρέλι και στη Νέα Υόρκη σημείωσε άνοδο κατά 45 σεντς, στα 37,98, κοντά στα υψηλότερα 13 ετών που κατέγραψε τον περασμένο μήνα.

Στις 20:31 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης Dow Jones είχε διαμορφωθεί στις 10.378,44 μονάδες μειωμένος κατά 0,95% και ο Nasdaq στις 2.001,9 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 1,51%.

Η μετοχή της Alcoa, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αλουμινίου στον κόσμο, υποχωρεί κατά 3,84%, εν μέσω ανησυχιών μείωσης της ζήτησης από την Κίνα.

Κατακόρυφη πτώση, της τάξεως του 26,24%, εξακολουθεί να καταγράφει η μετοχή της Nortel Networks. Η καναδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών απέλυσε σήμερα τον διευθύνοντα σύμβουλο και δύο ακόμη ανώτατα διευθυντικά στελέχη, ενώ προέβλεψε πτώση κατά 50% στα κέρδη της περσινής χρήσης, τα οποία και αναθεωρεί εξαιτίας λογιστικών σφαλμάτων.

Πιέσεις δέχεται και η μετοχή της Micron Technology μετά την υποβάθμισή της από τη Smith Barney. Αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 4,71%.

Αντιθέτως, άνοδο 1,6% καταγράφει η μετοχή της Boeing. Η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών της αγοράς για το πρώτο τρίμηνο. Η διοίκηση της εταιρείας εμφανίστηκε παράλληλα αισιόδοξη για την κερδοφορία για το 2004 και το 2005.

Ανοδο (0,87%) σημειώνει και ο τίτλος της Comcast, η οποία απέσυρε σήμερα την πρόταση εξαγοράς της Disney http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/28/905226.htm .

Τέλος, η μετοχή της McDonald’s ενισχύεται κατά 1,91%. Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη της στο πρώτο τρίμηνο του 2004 διαμορφώθηκαν στα 40 σεντς ανά μετοχή έναντι 29 σεντς ανά μετοχή. Η άνοδος αυτή ήταν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα