Με κέρδη αποχαιρέτησε τον χειρότερο μήνα του τελευταίου 14μήνου το Χρηματιστήριο Αθηνών, αντιδρώντας μετά από τις ισχυρές απώλειες που σημείωσε καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,98% στις 915,83 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έχασε 7,62%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά ήταν στις 933,69 μονάδες και η χαμηλότερη στις 907,35. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 27,11% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 124,86 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 4,14 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες απορρόφησαν 73,4 εκατ. ευρώ του τζίρου (57%), ενώ ο FTSE κάλυψε αυτή την φορά το 94% της συνολικής αξίας των συναλλαγών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Beta Χρηματιστηριακή Μ. Χατζηδάκη, ο Οκτώβριος ήταν ο χειρότερος μήνας σε απόδοση (-13,73%) για το ελληνικό χρηματιστήριο από τον Ιούνιο του 2013 (-16,46%), συμπληρώνοντας ένα σερί επτά πτωτικών μηνών.
Η εσωστρέφεια επανήλθε στην ελληνική αγορά πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ίσως θα δικαιολογούσαν τα καλά νέα από τα τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών.
Με σημείο αναφοράς το πολιτικό ρίσκο, η μεταβλητότητα ήταν έντονη, οι τζίροι της αγοράς πολύ αυξημένοι και οι απώλειες σχεδόν ομοιόμορφα κατανεμημένες στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Η ταχύτητα και ο βαθμός στον οποίο η αγορά υποχώρησε σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτονομημένη από τη διεθνή τάση δείχνει ότι ο προβληματισμός των επενδυτών ενόψει των πολιτικών εξελίξεων είναι έντονος και έχει δύο βασικές εστίες: α) Την έλλειψη αποδεκτού πλάνου εξόδου της χώρας από τις δανειακές συμβάσεις της τρόικας β) τον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την προεδρική εκλογή ή τις πρόωρες εκλογές.
Η αγορά φαίνεται να αντιλαμβάνεται τη δεύτερη παράμετρο ως φορέα καθυστερήσεων και αναβολών σε επίπεδο υλοποίησης διαρθρωτικών πολιτικών ή αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο οι τέσσερις μήνες, που είναι ο μέγιστος χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου, είναι μια απαγορευτική συνθήκη σχεδιασμού κάποιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής τοποθετήσεων στην ελληνική αγορά.
Επιπλέον, τέσσερις μήνες είναι θεωρητικά «άπειρος» χρηματιστηριακός χρόνος δεδομένων των παρελκόμενων κινδύνων που συνεπάγονται πιθανές αστοχίες σε έσοδα, κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα ή κάποια διόρθωση που θα προέλθει από τη διεθνή τάση εν όψει του «κλεισίματος των βιβλίων» για το 2014.
Εφόσον κάποιος από τους δύο προαναφερθέντες παράγοντες αποκτήσει μεγαλύτερη ορατότητα, τότε η αγορά θα επαναπροσδιορίσει τη στάση της απέναντι στις αποτιμήσεις και θα αντιμετωπίσει με πιο θετική οπτική τις έντονες στρεβλώσεις που καταγράφονται σε πολλές –πλέον- δεικτοβαρείς μετοχές.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει προς την περιοχή των φετινών χαμηλών (852 μονάδες) μετά το «φιλί του αποχαιρετισμού» στη ζώνη των 1.000 μονάδων.
Η δομή και η ταχύτητα της υποχώρησης έχει αυξημένες πιθανότητες επαναπροσέγγισης των χαμηλών έτους, ενώ οι ταλαντωτές είναι αποφορτισμένοι μετά την ανοδική αντίδραση ως τις 1024 μονάδες.
Σε αυτή την κίνηση ενεργοποιήθηκε σήμα αγορών από τον MACD, το οποίο ωστόσο έχει αποδυναμωθεί αισθητά και αρκεί μία οριακή πτωτική συνεδρίαση τη Δευτέρα για να γυρίσει σε σήμα πώλησης.
Η μεγάλη εικόνα της αγοράς δεν εμπνέει ακόμα αισιοδοξία, αφού η πίεση στον τζίρο είναι αισθητή, η μεταβλητότητα έντονη, ενώ, ακόμα και στη συνεδρίαση εκτόνωσης της Παρασκευής, η ανοδική αντίδραση ήταν πολύ μετριοπαθής για τα δεδομένα της πτώσης που είχε προηγηθεί.
Συμπερασματικά οι πιθανότητες παραμένουν υπέρ των πωλητών, καθώς απουσιάζουν οι ενδείξεις που θα δημιουργούσαν προϋποθέσεις μιας πιο στιβαρής ανάκαμψης. Υπό αυτό το πρίσμα, θα αναμέναμε την αγορά να δοκιμάσει εκ νέου τις 850 μονάδες κατά τις προσεχείς ημέρες.
Στο ταμπλό τώρα, από τους 25 τίτλους του FTSE έκλεισαν θετικά οι 12 και αρνητικά άλλοι 12.
Αμετάβλητη η μετοχή του Τιτάνα. Διακρίθηκαν ιδιαίτερα οι ΕΥΔΑΠ (4,95%), Motor Oil (4,85%), ΟΠΑΠ (4,65%), ΔΕΗ (4,48%) και Eurobank (4,14%). Εμφανώς υστερήσαντες οι τίτλοι των Βιοχάλκο (-5,56% στα 2,5500 ευρώ που είναι νέο ιστορικό χαμηλό) και ΟΛΠ (-4,06% στα 12,8000 ευρώ και νέο χαμηλό διετίας).
Οι τραπεζικές μετοχές μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμων κατάφεραν να κλείσουν με κέρδη, πλην της Alpha Bank, η οποία σημείωσε απώλειες 0,76% στα 0,52 ευρώ. Η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 0,87% στα 1,16 ευρώ και η Εθνική έκλεισε στα 1,92 ευρώ με κέρδη 1,59%. Ισχυρή η παρουσία της Eurobank με κέρδη 4,14% στα 0,2770 ευρώ.
Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μετά από πέντε σερί αρνητικές συνεδριάσεις, έκλεισε σήμερα με κέρδη 0,65%.
Ο τζίρος του - όπως πάντα - εξαιρετικά χαμηλός, στα 2,44 εκατ. ευρώ.
Εξ αυτών το 1,1 εκατ. ανήκει στην Aegean και το 0,67 εκατ. στη Fourlis. Εξι μετοχές με θετικό πρόσημο. Η Aegean στο +10,14% (λόγω της προσεχούς εισόδου της στον FTSE25), Autohellas με άνοδο 6,78% (λόγω πολύ καλού 9μηνου και του ποσοστού που κατέχει στην Aegean περί το 11%) και Ιατρικό στο +3,23%. Τρεις χωρίς μεταβολή και 11 με αρνητικό πρόσημο (Ιντρακόμ, -5,87%, Χαλκορ -5,76%, Lamda -4,29%, ΑΒΑΞ -3,87% και Frigoglass -3,49%.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Ταξιδιών - Αναψυχής (+4,73%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος του Εμπορίου (-3,31%).
Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 51 κινήθηκαν ανοδικά, 55 καθοδικά, ενώ η τιμή 23 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.