Την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας δήλωσε με έμφαση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατά τη χθεσινή επίσκεψή της στις στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.
Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς Ανάπτυξης κ. Γιάννη Παπαθανασίου και Γιώργο Σαλαγκούδη τόνισε στην ομιλία του ότι σηματοδοτείται μια νέα εποχή μεταξύ των σχέσεων Υπουργείου και Επιμελητηρίων η οποία θα χαρακτηριστεί από στενή και ευρεία συνεργασία σε όλα τα επίπεδα όπου ο εξαντλητικός διάλογος και η σύνθεση των απόψεων για όλα τα ανοικτά και μεγάλα προβλήματα των βιοτεχνών θα επιφέρει ουσιαστικές και αποτελεσματικές λύσεις.
Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Σιούφας, ο συμβουλευτικός ρόλος των Επιμελητηρίων θα αποκτήσει πραγματικό νόημα και περιεχόμενο μετά την αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας που ήδη έχει δρομολογηθεί.
Από την πλευρά του το ΒΕΠ, ο πρόεδρος κ. Ευάγγελος Τσιτούρας αφού ευχαρίστησε τους Υπουργούς για το άμεσο ενδιαφέρον που επέδειξαν προκειμένου να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς τα προβλήματα των παραγωγικών τάξεων της περιοχής αναφέρθηκε στα βασικά αιτήματα που απασχολούν τους βιοτέχνες συνοψίζοντας τα, επιγραμματικά, ως εξής:
- Στη μεγαλύτερη συμμετοχή των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στα κοινοτικά προγράμματα εφόσον οι όροι συμμετοχής στα προγράμματα ανταποκρίνονται στα πραγματικά μεγέθη των ΜΜΕ στην Ελλάδα
- Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ΜΜΕ.
- Στη μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
- Στην παράταση της προθεσμίας νομιμοποίησης των επιχειρήσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2965/01.
- Στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των Επιμελητηρίων
- Στη χωροθέτηση ΒΕΠΕ – επίσπευση εργασιών και επέκταση του ΒΙΠΑ Σχιστού.
-Στο σταθερό φορολογικό πλαίσιο – Καθιέρωση συντελεστή για αυτοαπασχολούμενους και οικογενειακές επιχειρήσεις.
- Στη διαφάνεια στις Κρατικές Προμήθειες ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα αξιοποιώντας το Γ’ ΚΠΣ να αναλάβουν μέρος της προμήθειας.