Υποχωρεί η τεχνολογία

Το ενδιαφέρον στραμμένο στην Κίνα
Παρασκευή, 30 Απριλίου 2004 00:01
UPD:06:35

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ των εταιρειών του τομέα υψηλής τεχνολογίας παρέσυραν σε χαμηλότερα επίπεδα τα αμερικανικά χρηματιστήρια, παρά τις προσπάθειες για αντιστροφή της τάσης ενδοσυνεδριακά.

Η Wall Street κινήθηκε πτωτικά από τις πρώτες ώρες των συναλλαγών ανακτώντας μέρος αρχικών απωλειών στη διάρκεια της συνεδρίασης με τη βοήθεια της ανακοίνωσης εταιρικών κερδών τα οποία αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για τις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας.

Νωρίς χθες το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν στραμμένο στην κινεζική οικονομία. Οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μετοχών πρώτων υλών καθώς οι πληροφορίες ότι οι κινεζικές αρχές έδωσαν εντολή σε ορισμένες μικρές τράπεζες να σταματήσουν προσωρινά να δανειοδοτούν προκάλεσε νευρικότητα στις χρηματιστηριακές αγορές.

Οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας υποχώρησαν για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση καθοδηγούμενες από την πτώση της μετοχής της JDS Uniphase μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της εταιρείας καλωδίων οπτικών ινών για χαμηλότερες ζημίες τριμήνου αλλά η ανάκαμψη της βιομηχανίας δημιουργεί αμφιβολίες.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ το οποίο αυξήθηκε με ρυθμό 4,2% έναντι 5% αρχικών προβλέψεων της Wall Street, τον πληθωρισμό, την κατανάλωση και την ανεργία δεν επηρέασαν τις αγορές διότι οι μεταβολές ήταν ελάχιστες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA0, έχασε συνολικά 70,33 μονάδες, ποσοστό 0,68%, φθάνοντας στις 10.272,27 μονάδες. Με απώλειες 30,76 μονάδων, ποσοστό 1,55%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.958,78 μονάδες.

Ο φόβος ότι το σχέδιο της Κίνας να αποθερμάνει την οικονομία της θα πλήξει την παγκόσμια ζήτηση και θα επηρεάσει αρνητικά τα εταιρικά κέρδη οδήγησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές εταιρειών του τομέα μεταλλευμάτων.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών εκμετάλλευσης ορυχείων όπως η BHP Billiton και η Rio Tinto Group καθώς δέχθηκαν πιέσεις οι τιμές του χαλκού και άλλων μετάλλων λόγω ανησυχιών ότι η κίνηση της κινεζικής κυβέρνησης να επιβραδύνει την οικονομία ενδέχεται να υπονομεύσει τη ζήτηση.

Η πτώση των μετοχών πρώτων υλών στην Ευρώπη έστειλε τους χρηματιστηριακούς δείκτες στο κόκκινο αγνοώντας το ράλι της RoyalDutch/Shell της οποίας η κερδοφορία πρώτου τριμήνου στα 4,25 δισ. δολάρια υπερέβη τις προβλέψεις.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,70% κλείνοντας στις 1.003,20 μονάδες- το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Απριλίου- ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 1% στις 2.808 μονάδες.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας όμως άλλα χρηματιστήρια της Ασίας υποχώρησαν λόγω ανησυχιών για τις εξελίξεις στην Κίνα.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα