Διευκρινίσεις για τον προϋπολογισμό του 2015 ζητά από το Παρίσι η Κομισιόν

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 07:13
UPD:09:37
REUTERS/PHILIPPE WOJAZER

Πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2015 ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της προς τη γαλλική κυβέρνηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε την ενέργεια αυτή της Κομισιόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι θα απαντήσει στο τέλος της εβδομάδας και πως ο διάλογος συνεχίζεται σε πολύ καλές συνθήκες.

Όπως είπε, «είναι μια πολύ συνηθισμένη επιστολή, η οποία δεν έχει μεγάλη σημασία πέραν του ότι ζητούνται ορισμένες πληροφορίες και διευκρινίσεις».

Ο Ολάντ σημείωσε ότι η Γαλλία «σκοπεύει να σεβαστεί "τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της, αλλά με τη μέγιστη ευελιξία». Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν θα προχωρήσει πέραν της εξοικονόμησης των 21 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό της για το 2015.

«Παρουσιάσαμε τα ποσά που θα εξοικονομήσουμε, τα οποία ανέρχονται σε 21 δισ. ευρώ το 2015», επέμεινε. «Μπορούμε να δούμε πώς θα μπορούσαμε να κινητοποιήσουμε καλύτερα ορισμένους πόρους, να υπολογίσουμε καλύτερα ορισμένες δαπάνες, αλλά δεν θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο σημείο αυτό», συμπλήρωσε. 

Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι η ανάπτυξη παραμένει προτεραιότητα της Γαλλίας και δεσμεύθηκε  ότι δεν θα παρεκκλίνει από τον στόχο αυτόν. «Τίποτε δεν θα μας κάνει να παρεκκλίνουμε απ' αυτό το στόχο. Το ίδιο ισχύει και για την ερμηνεία του προϋπολογισμού μας, ο οποίος θα σέβεται τους κανόνες με το μέγιστο της ευελιξίας», τόνισε. 

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Εκτός από τη Γαλλία, άλλες τέσσερις χώρες της ευρωζώνης δέχθηκαν επιστολές από τις Βρυξέλλες. Πρόκειται για την Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Μάλτα. Η Ρώμη έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που έλαβε.

Η περίπτωση της Γαλλίας πάντως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Το σχέδιο προϋπολογισμού της προβλέπει έλλειμμα 4,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το 2015, το οποίο απέχει από το 3%, για το οποίο έχει δεσμευθεί το Παρίσι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα