Στα ύψη οι τιμές του «μαύρου χρυσού»

Τρίτη, 04 Μαΐου 2004 11:41
UPD:11:48

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο από την εποχή του πολέμου στον Κόλπο αναρριχήθηκε σήμερα η τιμή του μπρεντ στο Λονδίνο, καθώς οι πρόσφατες επιθέσεις στην πετροχημική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας και η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή αναζωπύρωσαν τους φόβους σχετικά με το ενδεχόμενο έλλειψης προσφοράς.

Η εξαγωγική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε το Σάββατο ότι φρουρεί τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της μετά την επίθεση που δέχθηκε στα γραφεία της προκαλώντας το θάνατο πέντε εργατών.

Βομβιστικές επιθέσεις εκδηλώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και στην πετρελαϊκή δομή του Ιράκ και συγκεκριμένα στο σταθμό της Βασόρα από την οποία εξάγεται το 85% της ημερήσιας ιρακινής παραγωγής πετρελαίου που ανέρχεται σε 1,9 εκατομμύρια βαρέλια. Οι επιθέσεις αυτοκτονίας είχαν ως συνέπεια να διακοπεί η ροή του μαύρου χρυσού για περίπου 27 ώρες.

Τα παραπάνω επισκιάζουν τις δηλώσεις των υπουργών του ΟΠΕΚ σύμφωνα με τις οποίες το καρτέλ ενδέχεται να διατηρήσει ή ακόμη να αυξήσει το όριο των ποσοστώσεων.

Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου αναρριχήθηκε μέχρι τα 35,32 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1990.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού παραμένει πάνω από τα 38 δολάρια το βαρέλι, στα 38,22 δολάρια, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τις 12 Οκτωβρίου του 2000.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα