Σε κινεζικά χέρια το 2% της ιταλικής Mediobanca

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014 11:44
UPD:11:48
REUTERS/MAX ROSSI

Όπως σημειώνουν οι FT, η Ιταλία περιλαμβάνεται στις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, με ένα συνολικό ύψος επενδύσεων που εκτιμάται στα 5 δισ. ευρώ. 

Ποσοστό 2,001% στη μεγαλύτερη ιταλική επενδυτική τράπεζα Mediobanca απέκτησε το επενδυτικό ταμείο της Κίνας, αναδεικνύοντας την επιθυμία της χώρας για μακροχρόνιες επενδύσεις στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, όπως γράφουν οι Financial Times.

Η αγορά του πακέτου μετοχών από το ταμείο - που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της κεντρικής τράπεζας της Κίνας και διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους 4 τρισ. δολαρίων της χώρας - έγινε γνωστή χθες με ανακοίνωση της ιταλικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και αποτελεί την τελευταία επένδυσή του στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

To κινεζικό ταμείο έχει καταβάλει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ για την αγορά πακέτων μετοχών, περίπου 2% το καθένα, σε πέντε από τις μεγαλύτερες ιταλικές εταιρείες: τη FIAT Chrysler Automobiles, την Telecom Italia, την Prysmian και τους κρατικά ελεγχόμενους ενεργειακούς ομίλους Eni και Enel.

Όπως σημειώνουν οι FT, η Ιταλία περιλαμβάνεται στις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, με ένα συνολικό ύψος επενδύσεων που εκτιμάται στα 5 δισ. ευρώ. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται για στρατηγικές επενδύσεις, θεωρώ ότι είναι χρηματοοικονομικές επενδύσεις και ότι θα συνεχισθούν», δήλωσε οικονομολόγος του πανεπιστημίου του Τρέντο, προσθέτοντας: «Εάν κανείς πιστεύει ότι το ευρώ θα διατηρηθεί, είναι καλύτερο να επενδύσει σε χαμηλό παρά σε υψηλό σημείο του οικονομικού κύκλου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα