Ενδείξεις σταθεροποίησης στην αγορά καλλυντικών

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 11:00
UPD:11:04
Shutterstock

Ενδείξεις σταθεροποίησης εμφανίζει φέτος ο κλάδος της λιανικής εμπορίας αρωμάτων και καλλυντικών, σύμφωνα με μελέτη της Infobank Hellastat.

Συγκεκριμένα, τους πρώτους επτά μήνες του 2014 ο δείκτης κύκλου εργασιών σημείωσε μικρή άνοδο 1,4% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγούμενου έτους.

Η μικρή αυτή ανάκαμψη οφείλεται στη σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών της χώρας, όμως το λιανικό εμπόριο βρίσκεται ακόμα σε αρκετά πρώιμο στάδιο ανόδου ώστε να γίνεται λόγος για οριστική έξοδο από την ύφεση των προηγούμενων ετών, όπως αναφέρει η Infobank Hellastat.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την τελευταία τριετία η αγορά λιανικής έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, με την απώλεια τζίρου να ανέρχεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας μια πτώση της τάξης του 22%.

Ειδικότερα, από τη μελέτη προκύπτει πως η αξία της εγχώριας αγοράς καλλυντικών (σε τιμές καταναλωτή) ακολουθεί πτωτική πορεία, φθάνοντας το τελευταίο έτος στα 816 εκατ. ευρώ, βάσει στοιχείων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Αρωμάτων και Καλλυντικών (ΠΣΒΑΚ). Η πτώση έναντι του 2012 ανέρχεται σε 3,5%. Πάντως, η υποχώρηση των εσόδων ήταν αρκετά μικρότερη σε σχέση με το 2011, όταν και είχε σημειωθεί υποχώρηση κατά 9%.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα