ΠΣΕ : Νέο Εθνικό Σχέδιο προώθησης των εξαγωγών

Τετάρτη, 05 Μαΐου 2004 13:26

Την αναγγελία ενός νέου Εθνικού Σχεδίου, για την προώθηση των εξαγωγών, έκανε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, κατά τη γενική συνέλευση των μελών του.

Στο Σχέδιο περιλαμβάνονται προτάσεις και μέτρα που αποβλέπουν:

* Στην άμεση βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγικών επιδόσεων.

* Στην καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων με την κατάργηση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση πρόσβασης σ’ αυτά, ιδίως των ΜΜΕ.

* Στην αναμόρφωση και αξιοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου με σκοπό τη δημιουργία νέων και δυναμικών επιχειρήσεων και νέων καινοτομικών εξαγωγικών προϊόντων.

* Στη θαρραλέα υποστήριξη για τη δημιουργία μηχανισμών και υποδομής Έρευνας και Ανάπτυξης.

* Στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού επιχειρείν γενικά και στον τομέα των εξαγωγών, ειδικότερα.

* Την άμεση άρση των υφιστάμενων αντικινήτρων, ορισμένα από τα οποία ισοδυναμούν με φορολογία επί των εξαγωγών, κάτι που δεν συμβαίνει σε κανένα μέρος του κόσμου.

Παράλληλα, η κ. Σακελλαρίδη ανέφερε τις εξής νέες δραστηριότητες στις οποίες θα συγκεντρώσει την προσοχή του ο Σύνδεσμος στο νέο έτος:

* Αμεση παρουσία του Συνδέσμου στο εξωτερικό με την οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων, τη συμμετοχή σε εκθέσεις και αποστολές, καθώς και την υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας με διάφορους φορείς και Επιμελητήρια.

* Εκπαίδευση στελεχών των ΜΜΕ στο ηλεκτρονικό επιχειρείν.

* Ειδική δραστηριότητα για την εκπόνηση ερευνών αγοράς.

* Διάθεση του «Φακέλλου του Εξαγωγέα» σε ενδιαφερόμενες εξαγωγικές επιχειρήσεις και του «Φακέλλου Εξαγωγικών Δυνατοτήτων» σε ενδιαφερόμενους φορείς, ανά χώρα.

* Αναζήτηση χρηματοδότησης για τη δημιουργία του «Παρατηρητηρίου Εξαγωγών».

* Εκτέλεση προγραμμάτων στο πλαίσιο του Γ'ΚΠΣ.

* Διεύρυνση της δραστηριότητας της ΜΚΟ που ίδρυσε ο Σύνδεσμος.

* Βελτίωση του Δικτυακού τόπου του Συνδέσμου στο Internet με την παροχή πληροφοριών για τους ισχύοντες δασμούς σε διάφορες χώρες, τη δημιουργία θυρίδας για τους νέους εξαγωγείς, τη δημιουργία «αίθουσας συναντήσεων» μεταξύ των εξαγωγέων και εισαγωγέων, την παροχή υπηρεσιών στις ΜΜΕ για την υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων.

* Συνέχιση της έκδοσης των «Επισημάνσεων» με έξη νέα τεύχη.

Αναλύοντας την πορεία των εξαγωγών, το 2003 και τις προοπτικές για το τρέχον έτος, η κα Σακελλαρίδη τόνισε ότι παρά τη συνδρομή πολλών δυσμενών παραγόντων στο περασμένο έτος, η ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών ήταν ικανοποιητική, ενώ ο αυξητικός τους ρυθμός επιταχύνεται, προδιαγράφοντας ικανοποιητική πορεία και εφέτος.

Η αξία τους στο 2003, με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, έφτασε σε 11.772 εκ.ευρώ ή σε 13.268 εκ.$ σημειώνοντας αύξηση κατά 7,5% και 29% αντιστοίχως. Η αξία τους το περασμένο έτος, έφτασε στο υψηλότερο παρά ποτέ επίπεδο και, όπως προκύπτει από στοιχεία διεθνών οργανισμών, διακόπτεται για πρώτη φορά από το 1992 η συνεχής μείωση της συμμετοχής της χώρας μας στις παγκόσμιες εξαγωγές.

Για να αξιοποιηθεί όμως αυτή η ευκαιρία, τονίστηκε, χρειάζεται να εφαρμοστεί με ανοιχτό μυαλό και γενναιοφροσύνη ένα συστηματικό σχέδιο για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, με βάση συγκεκριμένους στόχους. Είναι ανάγκη να γυρίσουμε ξανά το κοντέρ στο μηδέν. Να δούμε πού βρισκόμαστε, πού μπορούμε να πάμε και πού θέλουμε να πάμε.

Η ανταγωνιστικότητα παραμένει ζωτικό πρόβλημα. Η οργανική βελτίωσή της πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της οικονομικής πολιτικής. Βεβαίως, η εξαγωγική ανταγωνιστικότητα συνεπάγεται διαφοροποίηση της σύνθεσης των εξαγόμενων προϊόντων, αναβάθμιση της τεχνολογικής στάθμης της εξαγωγικής παραγωγής, εξειδίκευση της εξαγωγικής δραστηριότητας και διεύρυνση της βάσης των εγχώριων επιχειρήσεων που είναι σε θέση να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά στο διεθνές πεδίο. Μόνον όταν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η επέκταση των εξαγωγών μπορεί να είναι διατηρήσιμη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα