Market Beat: Οι τράπεζες παραμένουν καθρέπτης του φρονήματος των επενδυτών

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 10:02
UPD:10:02
SOOC/Menelaos Myrillas

Η χθεσινή δυναμική που έφερε ανοδικό αποτέλεσμα αλλά διέφερε από εκείνη της Παρασκευής στηρίχθηκε στα κέρδη του τραπεζικού κλάδου που έχει την «τιμητική» του λόγω επίσημης ανακοίνωσης σύντομα των αποτελεσμάτων από τα stress tests. Αυτές ήταν και παραμένουν ο κλάδος που αποτυπώνουν οι επενδυτές πρώτα από όλους τις αλλαγές στο φρόνημά τους. Το διεθνές κλίμα παρέμεινε μεικτό και κατά την εκτίμησή μας ούτε βοηθά ούτε καταστρέφει τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου σε μετοχές του ταμπλό άρα τα ζητήματα στο εσωτερικό από την πολιτική σκηνή ως τις γενικές συνελεύσεις των Τραπεζών θα αποτελέσουν τα κίνητρα συμμετοχής στις συναλλαγές.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι traders των παραγώγων με τον ορισμό των τιμών εκκαθάρισης στα ΣΜΕ του 25άρη την πρώτη μέρα της κυριαρχίας των σειρών Νοεμβρίου έδειξαν πως στράφηκαν μετά και την χθεσινή άνοδο σε δυσοίωνες προσδοκίες για την τάση του 25άρη με μεγαλύτερη ένταση από ότι την Παρασκευή. Αναμένουν σήμερα υποχώρηση του δείκτη που πιθανά θα προκληθεί από το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Αλλά τελικά στις ΗΠΑ οι επενδυτές ενώ αρχικά είχαν τον Dow με αρνητική μεταβολή έστειλαν σε κλείσιμο τους βασικούς δείκτες με κέρδη. Όπως είχαμε υπογραμμίσει οι αγορές αυτή την εποχή  θα κινηθούν κάτω από την επίδραση των αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο των μεγαλύτερων εταιριών του κόσμου.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι κρίσιμη για διάφορους λόγους αλλά ο βασικότερος είναι η ανάδειξη της ποιότητας του πανικού που προκάλεσε τη μεγάλη βουτιά την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Για την ώρα είναι γνωστό πως σε μια φάση με σχετικά μικρή διάρκεια (από την Πέμπτη 9/10 ως την Πέμπτη 16/10) σημειώθηκαν μεγάλες απώλειες στο σύνολο των μετοχών του ΧΑ και ειδικά του 25άρη. Την ίδια περίοδο όμως όλα τα  μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γνώρισαν, τουλάχιστον σε μία συνεδρίαση, πτώσεις από 3% έως 5%, η Γουόλ Στριτ φλέρταρε και αυτή ενδοσυνεδριακά με αντίστοιχες επιδόσεις. Τα σπρεντς των πορτογαλικών, ιρλανδικών, ιταλικών, ισπανικών ομολόγων ανέβηκαν αισθητά, ενώ σημείωσε σχετική αποτυχία δημοπρασία ομολόγων που επιχείρησε η Μαδρίτη. Μετά προέκυψε αντίδραση την Παρασκευή που εξαφάνισε το 50% των απωλειών που είχαν ξεπεράσει το -13% από Πέμπτη σε Πέμπτη για τους βασικούς δείκτες αφού είχαμε άλμα πάνω από +7%.

Είναι σημαντική η άποψη του επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γύρω από την κατάσταση που δημιουργήθηκε που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν επρόκειτο για μεμονωμένα ελληνικό, αλλά για διεθνές φαινόμενο. Γιατί «η διεθνής αναστάτωση είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με την ελληνική. Ήτοι, ένταση και σπασμωδικότητα, γρήγορη αποφόρτιση, χαλαρή σύνδεση με σωρεία ετερόκλητων εξελίξεων. Οι αγορές, πέρα από τη συνήθη και περιοδική υπενθύμιση της δύναμής τους, χτύπησαν το καμπανάκι του εφησυχασμού: όλα είναι ακόμα ρευστά και δύσκολα μέσα στη διεθνή κρίση. Όχι κραχ, λοιπόν, που για να δικαιολογηθεί πρέπει η φλόγα να γίνει φωτιά, αλλά μεγάλη αναστάτωση».

Η τρέχουσα εβδομάδα λοιπόν θα αποδείξει αν μπορούμε να μιλήσουμε για τέλος συναγερμού. Οι εγχώριοι αναλυτές, οι ξένοι οίκοι αλλά και ο κ Μποτόπουλος αναγνωρίζουν ότι μπροστά μας υπάρχουν τρία καθοριστικά γεγονότα:

  • η επισημοποίηση των αναγκών των συστημικών τραπεζών (26 Οκτωβρίου) μετά τα πανευρωπαϊκά stress tests,
  • η ολοκλήρωση του παρόντος κύκλου αξιολόγησης της τρόικας (μέσα Νοεμβρίου) για την ανάδειξη της κατάστασης και των αναγκών της ελληνικής οικονομίας στο παρά ένα της εξόδου από το μνημόνιο,
  • η βασισμένη πάνω στα παραπάνω διαπραγμάτευση και εκπόνηση της συμφωνίας-πλαισίου για τον τρόπο στήριξης και επιτήρησης της Ελλάδας στη «μεταμνημονιακή», αλλά όχι οριστικά εκτός κρίσης εποχή.

Η χθεσινή διαπραγμάτευση που κατέληξε σε θετική μεταβολή των βασικών δεικτών μετά το άλμα της Παρασκευής και με την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην ευρωζώνη αρνητική, συνηγορεί στο να χαρακτηρίσουμε την πρόσφατη βουτιά σαν αποτέλεσμα μεγάλης αναταραχής, αλλά όχι κραχ. Αρκετοί αναλυτές, αλλά και η στήλη από χθες αναφέρεται στην πιθανή εξέλιξη των συναλλαγών με βάση την θέση πως τα χαμηλά της περασμένης Τετάρτης αποτελούν καθοδική ακίδα ή ελάχιστο έτους του ΧΑ από το οποίο θα απομακρυνθεί αρκετά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με κέρδη τελικά έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με τις μετοχές της τεχνολογίας να ξεχωρίζουν, καταγράφοντας ένα μίνι ράλι με αφορμή τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 16.399,67 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε κέρδη 1,35% στις 4.316,07 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη κατά 0,91% στις 1.904,01 μονάδες.

Άλμα 27% κατέγραψε η Sears Holdings, η οποία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με την παροχή warrants ώστε οι μέτοχοι να έχουν το δικαίωμα ανταλλαγής με νέες μετοχές στο μέλλον. Στον αντίποδα, η IBM υποχώρησε κατά 7,1%, καθώς ανακοίνωσε ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους τα λειτουργικά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,68 δολάρια ανά μετοχή και τα έσοδα στα 22,4 δισ. δολάρια, απογοητεύοντας την αγορά. Με απώλειες 1,8% έκλεισε και η CSX, μετά την ανακοίνωση της Canadian Pacific Railway ότι οι συζητήσεις για την εξαγορά της πρώτης ολοκληρώθηκαν χωρίς να ευοδοθούν.

Η αμερικανική αγορά κινείται στους ρυθμούς της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, με τα μέχρι τώρα στοιχεία να δείχνουν ότι από τις 87 μετοχές του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει, το 63,2% εξ αυτών έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το 10,3 έχουν κινηθεί σύμφωνα με αυτές, ενώ το 26,4% έχουν απογοητεύσει την αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Thomson Reuters.

Ευρώπη

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, Στο ταμπλό, η SAP έχασε 5,7%, καθώς υποβάθμισε το outlook της κερδοφορίας της το 2014, εξαιτίας της αναιμικής πορείας της παγκόσμιας οικονομίας. Η γερμανική εταιρεία λογισμικού ανακοίνωσε ότι περιμένει τα λειτουργικά της κέρδη να διαμορφωθούν στα 5,6-5,8 δισ. ευρώ, από 5,8-6 δισ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της. Με απώλειες 3,4% έκλεισε και η Royal Philips NV, η οποία ανακοίνωσε ζημίες 103 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους, έναντι κερδών 281 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.

Στον αντίποδα, άλμα 39% κατέγραψε η Nutreco, η οποία δέχτηκε πρόταση εξαγοράς ύψους 2,69 δισ. ευρώ από την ολλανδική επενδυτική SHV. Η προσφορά είναι κατά 42% υψηλότερη σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Nutreco την 17η Οκτωβρίου. Επίσης, στο +10% βρέθηκε η Spirit, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόκτησή της από την Greene King έναντι του ποσού των 723 εκατ. στερλινών.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση σημειώθηκε στις τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, Destatis. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 1% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2013, όταν τον Αύγουστο είχε καταγράψει επίσης πτώση 0,8% σε ετήσια βάση.

ΧΑ 

Με τη βοήθεια των τραπεζών, αλλά υπό το βάρος της πτώσης κρίσιμων μετοχών του FTSE25, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε χθες με κέρδη, συνεχίζοντας την αντίδραση και την προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους που ξεκίνησε την Παρασκευή.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,09% στις 941,93 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 953,76 μονάδες και η χαμηλότερη στις 924,49. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 52,71% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 89,85 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 1,52 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η συνεδρίαση είχε αρκετή δόση νευρικότητας και έντονων διακυμάνσεων, στοιχείο αναμενόμενο μετά από μία επεισοδιακή εβδομάδα όπως ήταν η προηγούμενη. Σύμφωνα μάλιστα με τους αναλυτές η μεταβλητότητα δεν θα εκλείψει καθ' όλη την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς την Κυριακή αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων αντοχής των τραπεζών, τα οποία και θα κρίνουν αφενός την πορεία του κλάδου και αφετέρου το αν θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015. Τα στοιχεία αυτά αναμένονται από το καλοκαίρι, με τους επενδυτές να περιμένουν να κρίνουν την «υγεία» των τραπεζών μετά από δύο συνεχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου και των ενεργειών διαχείρισης των προβληματικών δανείων.

Το κλίμα κρίνεται θετικό, καθώς ο Γενικός Δείκτης έλαβε την υποστήριξη των Alpha Bank,ΑΛΦΑ+3,51% Πειραιώς και Eurobank, ενώ δεν επηρεάστηκε από την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών. Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι βρέθηκε κάποιες στιγμές πάνω από τις 950 μονάδες (ενισχυόταν μέχρι και 2,36% στις 953,76 μον.), ενώ το χαμηλό του ήταν στις 924,49 μον. και στο -0,79%. Κατέγραψε δηλαδή μία αξιοσημείωτη διακύμανση της τάξης του 3,14%.

Ο FTSE25, με χαμηλό ημέρας στις 300,79 μονάδες (-0,83%) και υψηλό στις 311,09 (+2,57%), ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 306,84 μονάδες και στο +1,16%. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 86,2 εκατ. από τα 91 εκατ. του συνολικού ημερήσιου τζίρου της αγοράς (94,5%). Στο «ισοζύγιο» των προσήμων, 13 μετοχές έκλεισαν θετικά, τέσσερις αμετάβλητες και οκτώ πτωτικά.

Ξεχώρισαν οι τίτλοι των Πειραιώς, με άνοδο 7,55% στα 1,1400 ευρώ και τζίρο 21,4 εκατ., Alpha Bank στο +3,51% και στα 0,5900 ευρώ με τζίρο 12,7 εκατ. και ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+3,08% στο +3,08% με 0,63 εκατ. ευρώ αξία συναλλαγών. Υποστηρικτικά κινήθηκαν και οι μετοχές της MIG (+2,56%), της Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+1,61% (+1,61%), τηςΔΕΗ ΔΕΗ+1,55% (+1,55%) και του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+0,90% (+0,90%), ενώ χαμηλότερη ήταν η άνοδος της Εθνικής, στο +0,49%.

Στον αντίποδα, υστέρησαν εμφανώς οι μετοχές των Ιντραλοτ (-3,88% στα 1,2400 ευρώ), ΕλλάκτωρΕΛΛΑΚΤΩΡ-3,13% με 200 χιλ. τεμάχια στο -3,13% και στα 2,4800 ευρώ, ΟΤΕ ΟΤΕ-2,90% -2,90% και με τζίρο 6 εκατ. ευρώ. Αρνητικές οι παρουσία των Βιοχαλκο (-1,68%), Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ-1,50%(-1,50%) και ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ-1,21% (1,21%).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η συναλλακτικότητα παρέμενεινε σε χαμηλά επίπεδα, στα 1,38 εκατ. ευρώ, με 11 μετοχές θετικές (Aegean +4,75%, Σιδενορ ΣΙΔΕ+4,17% +4,17%, Σωληνουργεία Κορίνθου +4,03%, MLS +2,82%), τρεις χωρίς μεταβολή και έξι αρνητικές (Fourlis -1,97%, Ιντρακομ -1,53%, Σαράντης -1,19%). Από το υπόλοιπο ταμπλό διακρίθηκαν ιδιαιτέρως τα Warrants των ΕΤΕ (+8,89% με 545.000 τεμάχια), Πειραιώς (+4,91% με 2,4 εκατ. τεμάχια).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (+3,23%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (-2,90%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 80 κινήθηκαν ανοδικά, 37 καθοδικά, ενώ η τιμή 21 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση 

Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε εκτός της συμφωνίας μας με την οπτική του Ηλία Ζαχαράκη που παρουσιάζουμε πιο κάτω

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές επέστρεψαν μετά τη διακοπή τα μικρά κέρδη του πρώτου μέρους σήμερα Τρίτη, γιατί η μικρή ανακούφιση για τα στοιχεία που δείχνουν την κινεζική οικονομία αυξήθηκε ελαφρώς περισσότερο από ό, τι αναμενόταν, απέτυχε να κατευνάσει τις ανησυχίες για παρατεταμένη αποδυνάμωση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Κίνας αυξήθηκε 7,3% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου από ένα χρόνο νωρίτερα, ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες, αλλά πιο χαμηλά από ό, τι το 7,5% στο δεύτερο τρίμηνο. Ήταν, επίσης, ο ασθενέστερος ρυθμός ανάπτυξης σε σχεδόν έξι χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο τον επίσημο ετήσιο στόχο της αύξησης για το Πεκίνο για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια και προσθέτοντας στις ανησυχίες ότι η Κίνα γίνεται τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία.

Άλλα στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε 8,0% το Σεπτέμβριο από το προηγούμενο έτος, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες για μια αύξηση 7,5% και πάνω από τον Αύγουστο του εξαετούς χαμηλού του 6,9%.

Ωστόσο, οι επενδύσεις παγίου ενεργητικού και τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων ήταν ασθενέστερη από ό, τι αναμενόταν, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να έχει λόγους για να ανακοινώσει ένα νέο γύρο μέτρων οικονομικής στήριξης αν και οι αναλυτές δεν βλέπουν επιθετικές ενέργειες τόνωσης.

Ευρύτερη δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας διέγραψε τα μέτρια κέρδη που πραγματοποιήθηκαν μετά τα κινεζικά στοιχεία, και βρέθηκε γύρω από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας. Ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 0,3%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας διεύρυνε τις απώλειες του, και έχασε 1,9% μετά από άνοδο 4% τη Δευτέρα, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2013.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς γλίστρησε στις ασιατικές συναλλαγές στο 2,161% σε σύγκριση με τη Δευτέρα το βράδυ στις  ΗΠΑ που έκλεισε κοντά στο 2,183%.

Το δολάριο υποχώρησε περίπου 0,4% έναντι του γεν αγοράζοντας 106,55, ενώ το ευρώ ήταν ελαφρά ψηλότερα στα 1,2811 δολάρια.

Στην εμπορία προϊόντων, η τιμή spot του χρυσού έφτασε μέχρι τα 1.246,84 δολάρια η ουγγιά, και ενισχύεται από την ανανεωμένη φυσική ζήτηση που σχετίζεται με την Diwali, αγορά - εκδήλωση της Ινδίας αυτή την εβδομάδα που απαιτεί μεγάλα αποθέματα χρυσού και αργύρου. Το Brent διαμορφώθηκε στα 85,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κέρδισε 0,4% στα 82,96 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Δεν θα μας έκανε εντύπωση, το επόμενο διάστημα η Αγορά να βρεθεί σημαντικά υψηλότερα, χωρίς παρόλα αυτά να αλλάζει την μεσοπρόθεσμη πτωτική της τάση . Στην συνεδρίαση της Παρασκευής η Αγορά κατάφερε να βγει από τα υπερπουλημένα επίπεδα αφού πρώτα διέλυσε τόσο τα περισσότερα margins όσο και πολλά μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια που πουλούσαν τις προηγούμενες μέρες. Συνήθως μετά από τέτοιες γρήγορες πτώσεις οι Αγορές διορθώνουν σημαντικά, τόσο σε τιμές όσο και σε χρόνο με βάση τουλάχιστον την προϊστορία.

Φυσικά στην παρούσα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αγοραστικά σήματα, μιας και τα "stop" μας είναι σημαντικά υψηλότερα, ακόμα και αν η Αγορά αποφασίσει να κάνει κίνηση "V" και όχι κάποιο σχηματισμό. Δεν θα μας κάνει εντύπωση αν η Αγορά το επόμενο διάστημα δεν βρεθεί και πάνω από τις 1120 μονάδες.

Μπροστά μας είναι δεδομένο ότι θα έχουμε εξελίξεις, με την Αγορά να προσπαθήσει να προεξοφλήσει μία θετική έκβαση, ανεξάρτητα από το πολιτικό σκηνικό αλλά και με αρωγό την προηγούμενη έντονα πτωτική τάση και το "ανακάτεμα της τράπουλας", μιας και το τελευταίο διάστημα πολύ μεγάλες περιουσίες άλλαξαν χέρια.

Ο Τραπεζικός κλάδος περιμένει τα αποτελέσματα των "stress tests" στις 26 του μήνα, με την συμπεριφορά στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις να είναι θεαματική και σαφώς πιο βιαστική από τους υπόλοιπους. Μέχρι η Αγορά να ηρεμήσει, μιλάμε περισσότερο για "Intraday" σήματα, μιας και οι αποδόσεις ακόμα και με αυτό μπορεί να είναι σημαντικές. Δυστυχώς το μεγάλο volatility μπορεί να είναι "μαγνήτης" για trading, αλλά δεν είναι και ότι καλύτερο για επενδυτές, αν εξαιρέσουμε κάποιους που ουσιαστικά ψάχνουν τέτοιες ευκαιρίες για να επενδύσουν σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη στοιχεία.

Μπροστά μας έχουμε να δούμε μία από τις ποιο περίεργες περιόδους της Ελληνικής Αγοράς και Οικονομίας, μιας και από την μία η Χώρα δεν βρίσκεται εκεί που βρισκόταν το 2012. Από την άλλη όμως η Οικονομία είναι σε μία φάση ευαίσθητη και ακόμα δεν έχει "σταθεί στα πόδια της" σε ένα παγκόσμια εύθραυστο περιβάλλον.

Εν κατακλείδι, αναμένεται συνέχιση του μεγάλου volatility χωρίς ξεκάθαρη μακροπρόθεσμη εικόνα, ενώ η Αγορά όσο παραμένει κάτω από τις 1200 μονάδες, την λέμε πτωτική μεσοπρόθεσμα.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα απέτυχαν να στηρίξουν μια άνοδο των μετοχικών αξιών.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Τα αποτελέσματα των stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες, που θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου, θα βοηθήσουν να αποσαφηνιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, εκτίμησε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μπρατισλάβα, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να κρατήσει διαθέσιμα για μελλοντική χρήση τα κεφάλαια που έχει κατανείμει για την αντιμετώπιση κρατικών κρίσεων χρέους και όχι να τα επενδύσει τώρα για την τόνωση της οικονομίας στην Ε.Ε.

Την έναρξη διαγωνιστικών διαδικασιών για 16 νέα ακίνητα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction και τον ιστότοτο www.e-publicrealestate.gr, ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Ακόμη, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον συμμετοχής  στη διαγωνιστική διαδικασία για το ακίνητο στην Πλύτρα Λακωνίας. Κατόπιν ελέγχου των Δικαιολογητικών Συμμετοχής, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει για την επιλογή του συμμετέχοντος και την τιμή εκκίνησης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας του ακινήτου, με βάση την τιμή της υποβληθείσας οικονομικής προσφοράς και την ανεξάρτητη αποτίμηση. Υπενθυμίζεται ότι μέσω της προαναφερθείσας διαδικασίας έχουν έως σήμερα πωληθεί 13 ακίνητα και έχουν συγκεντρωθεί περίπου 23,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ζητήματα της φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών, της εποπτείας του κλάδου και τα αναπτυξιακά κίνητρα που μπορούν να ενδυναμώσουν τη θέση του στην κοινωνία και οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. Πρόκειται για την πρώτη επαφή που πραγματοποιούν οι δύο πλευρές μετά την τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα για τον ασφαλιστικό κλάδο και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως εξυπηρετήσιμο και διαχρονικά βιώσιμο, κάνει ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε έγγραφη απάντησή του προς τη Βουλή. Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε κληθεί από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρο να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα δεν συμμετείχε σε ψηφοφορία που έγινε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των χρεοκοπημένων κρατών επί ψηφίσματος που είχε καταθέσει η Αργεντινή (στην ψηφοφορία υπήρξαν 124 θετικές ψήφοι, 11 αρνητικές, 41 αποχές ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα).

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την επιθυμία τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) όσο και της Ουκρανίας να υπογραφτεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες μια μεταβατική συμφωνία με τη Ρωσία, η οποία θα προβλέπει την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία και τη μεταφορά του στην Ευρώπη τον χειμώνα, ανακοίνωσε η ουκρανική κρατική εταιρεία Naftogaz. Η μεταβατική συμφωνία είναι μια κοινή πρόταση της Ουκρανίας και της Ε.Ε., η οποία συμφωνήθηκε την Δευτέρα στο Κίεβο κατά τη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ και υψηλόβαθμων Ουκρανών αξιωματούχων.

Την επέκταση του εμπάργκο σε παραπροϊόντα σφαγίων, ζωικά άλευρα, λίπος και άλλα παράγωγα βοοειδών, χοίρων και πουλερικών αποφάσισε σήμερα Δευτέρα η Ρωσία επεκτείνοντας την απαγόρευση που έχει επιβάλλει στα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής κτηνιατρικής υπηρεσίας Rosselkhznadzor. Τα προϊόντα αυτά δεν είχαν μέχρι στιγμής ενταχθεί στον κατάλογο των προϊόντων διατροφής, στα οποία έχει επιβληθεί το εμπάργκο στις αρχές Αυγούστου από τη Ρωσία ως αντίμετρο για τις δυτικές κυρώσεις που εγκρίθηκαν εναντίον της, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλεξέι Αλεξέενκο, ο οποίος προσέθεσε ότι η απόφαση λήφθηκε εξαιτίας των «παραβιάσεων των κανονισμών ασφαλείας», κυρίως εξαιτίας μιας μικροβιακής μόλυνσης.

Συγκεκριμένες προτάσεις για την τόνωση των επενδύσεων και την ανάπτυξη προκειμένου να αναζωογονήθεί η οικονομία της Ευρωζώνης θα καταθέσουν από κοινού έως την 1η Δεκεμβρίου η Γερμανία και η Γαλλία όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Οι δύο υπουργοί Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν έστειλαν μήνυμα συνεργασίας με τον Γερμανό υπουργό να αναγνωρίζει ότι «ακόμη και αν οι δυο χώρες αποκλίνουν μεταξύ τους οικονομικά, χωρίς τον άξονα Βερολίνο - Παρίσι η Ευρώπη δεν λειτουργεί».

Την εκτίμηση ότι τα χρέη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανέλθουν στα 30 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014 εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζαν Αρτουί, προειδοποιώντας ότι αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία. Σε δηλώσεις του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο EurActiv, ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλία ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να παράγει χρέος, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις Συνθήκες. Όταν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθορίζουν τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, θα πρέπει να έχουν αποδεχθεί ότι και τα ίδια θα πρέπει να τιμήσουν τις δεσμεύσεις αυτές».

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα