Τρεις επιτροπές για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος

Τετάρτη, 05 Μαΐου 2004 15:45

Τις επιτροπές για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και του αναπτυξιακού νόμου πρόκειται να ανακοινώσει αύριο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ειδικότερα, θα συγκροτηθούν τρεις επιτροπές. Μία θα διεξάγει διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς για την αναμόρφωση της φορολογίας και επίσης ακόμη μία γνωμοδοτική επιτροπή υπό την προεδρία του καθηγητή της Παντείου κ. Τάτσου που θα υποβάλει στην κυβέρνηση τις δικές της προτάσεις για τις αλλαγές στη φορολογία.

Η τρίτη επιτροπή που θα αποτελείται από τους γενικούς γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων, θα ασχοληθεί με τις αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν πως σε ό,τι αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση που αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, θα είναι ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Οι ίδιοι κύκλοι διευκρινίζουν ότι στις αλλαγές περιλαμβάνονται η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 25% από 35% σήμερα για τα αδιανέμητα κέρδη τους και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικότερα η μείωση του συντελεστή στο 20%.

Οσον αφορά τη φορολογία των φυσικών προσώπων, οι κινήσεις που θα αφορούν τις μειώσεις συντελεστών, θα εξαρτηθούν από τα περιθώρια του προϋπολογισμού. Θεωρείται πάντως σίγουρη η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και η δημιουργία μιας ενιαίας κλίμακας φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους μικρούς φορολογούμενους. Η κλίμακα αυτή θα είναι προοδευτικότερη, αφού θα έχει περισσότερους συντελεστές από ό,τι η σημερινή.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα