Νίκος Ταγαράς: Πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος για τις επενδύσεις σε δάση

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ μιλάει στη «Ν»
Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 11:38
UPD:12:29

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς

Από την έντυπη έκδοση

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος που αποτιμώνται οι επεμβάσεις στα δάση με το συνυπολογισμό όλων των κρίσιμων παραμέτρων. Με τις υπουργικές αποφάσεις που υπεγράφησαν τίθεται σε εφαρμογή το νέο θεσμικό πλαίσιο και ξεμπλοκάρουν σειρά από επενδύσεις, π.χ., για φωτοβολταϊκά. Επίσης μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή της Τράπεζας Γης.

'Oπως εξηγεί στην αποκλειστική του συνέντευξη στη «Ν» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, μέχρι σήμερα όποιος έκανε δραστηριότητα στο δάσος πλήρωνε ένα τίμημα που αναφερόταν μόνο στην αξία των δέντρων. Πλέον, πέρα από την υποχρέωση να αναδασώσει ο ίδιος μια άλλη έκταση, ο επενδυτής θα καταβάλλει τίμημα που θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα δεδομένα της αξίας ενός δάσους (αξία βόσκησης, προστασίας του εδάφους, της βιοποικιλότητας κ.λπ.). 

Ο κ. Ταγαράς αναφέρεται επίσης στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) για την εισφορά σε γη και σε χρήμα κατά την ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης. Οσον αφορά την αυθαίρετη δόμηση, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ θεωρεί ότι πλέον δεν είναι δυνατή μετά τις σύγχρονες ηλεκτρονικές διαδικασίες που έχει επιστρατεύσει το ΥΠΕΚΑ, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «σήμερα μπορούμε να έχουμε σε ζωντανό χρόνο οτιδήποτε ξεφυτρώνει στο χώρο»…

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ - [email protected]

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα