Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Επιφυλάξεις για την ασφάλεια και τις τιμές πετρελαίου
Πέμπτη, 06 Μαΐου 2004 00:01
UPD:06:43

ΑΔΥΝΑΜΙΑ για μια ουσιαστική ανάκαμψη εμφάνισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτης στη Wall Street καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια ενώ οι ανησυχίες για τις υψηλές τιμές πετρελαίου και τις γεωπολιτικές εξελίξεις επισκίασαν τις ανακοινώσεις θετικών εταιρικών κερδοφοριών καθώς και στοιχείων για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης.

Την περασμένη Τρίτη η Φέντεραλ Ριζέρβ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα κατώτερα επίπεδα από το 1958 όπως ανέμεναν οι αγορές. Ο Γκρίνσπαν με συνοδευτική δήλωση άνοιξε το δρόμο για αύξηση των επιτοκίων υποσχόμενος ότι η μεταβολή θα είναι σταδιακή δημιουργώντας αβεβαιότητα στους επενδυτές για τη χρονική στιγμή που θα σηματοδοτήσει την έναρξη του κύκλου μιας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Στο εταιρικό μέτωπο οι καλές ειδήσεις όπως η απόφαση της βρετανικής Royal Bank of Scotland να εξαγοράσει την τράπεζα του Οχάϊο Charter One Finance οδήγησε τη μετοχή της αμερικανικής τράπεζας υψηλότερα κατά 22% γεγονός το οποίο συνέβαλε στη σταθεροποίηση του δείκτη S&P 500.

Παράλληλα οι επενδυτές ένιωσαν πιο ασφαλείς μετά την ανακοίνωση στοιχείων υψηλότερων των προσδοκιών για τον τομέα υπηρεσιών στις ΗΠΑ ο οποίος σύμφωνα με το αρμόδιο ινστιτούτο αναπτύχθηκε στο 68,4 τον Απρίλιο από 65,8 του Μαρτίου ενώ οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση στο 64,0.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 6,25 μνάδες, ποσοστό 0,06%, φθάνοντας στις 10.310,95 μονάδες. Με άνοδο 6,78 μονάδων, ποσοστό 0,35%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.957,26 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ευνοήθηκαν από τις αισιόδοξες δηλώσεις από την Ericsson και τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα από την Allianz αλλά η Royal Bank of Scotland επισκίασε μετά την ανακοίνωση για την εξαγορά μεγάλης αμερικανικής τράπεζας.

Επίσης η μετοχή της Vodafone και των εξορυκτικών εταιρείων Rio Tinto και Antofagasta συνέβαλαν στην ανάκαμψη του δείκτη FTSE του Λονδίνου.

Ομως παρότι οι θετικές κερδοφορίες και οι ενθαρρυντικές δηλώσεις του Γκρίνσπαν βοήθησαν στην ανάκαμψη των χρηματιστηρίων οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για τη διεθνή ασφάλεια και την άνοδο των τιμών του πετρελαίου διεθνώς.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 0,50% στις 1.008,50 μονάδες για τρίτη συνεχή συνεδρίαση. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,90% στις 2.823,4 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα