Προβληματισμός στην ΕΚΤ από την αύξηση των τιμών πετρελαίου

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2004 19:39

ΤΗΝ ανησυχία του για τις επιπτώσεις των αυξημένων τιμών του πετρελαίου στην οικονομία της Ευρωζώνης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Απηύθυνε παράλληλα έκκληση στον ΟΠΕΚ για «μετριοπάθεια», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν βλέπει για το άμεσο μέλλον καμιά διαφοροποίηση στα επιτόκια.

«Την παρούσα στιγμή, οι υψηλές τιμές των πρώτων υλών γενικώς, και των τιμών του πετρελαίου ειδικότερα, ενδέχεται να αποτελέσουν έναν κίνδυνο για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι. «Είναι κατά συνέπεια σημαντικό να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις ενδείξεις για τον πληθωρισμό».

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανήλθε στο 2% τον Απρίλιο, στο ανώτατο επιτρεπτό όριο από την ΕΚΤ, έναντι 1,7% το Μάρτιο. «Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου άσκησε πιέσεις για πρόσθετη άνοδο… Το ποσοστό του πληθωρισμού ενδεχομένως να ξεπεράσει ελαφρώς το 2% βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Παράλληλα, ο Τρισέ έκρινε ότι οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών παραμένουν συνολικά «ισόρροποι», χαρακτηρισμός που σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται ούτε να «σκληρύνει» τη νομισματική της πολιτική για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ούτε να τη χαλαρώσει για να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των αυξημένων ενεργειακών τιμών στην ανάπτυξη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα