Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 07 Μαΐου 2004 07:01
UPD:07:02

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, θα προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού σε σύντομο χρονικό διάστημα, παγώνοντας τη ζήτηση στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και επιβραδύνοντας την οικονομική ανάπτυξη διεθνώς. Οι μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών της Ιαπωνίας, όπως της Toyota Motor Corp. και της Mizuho Financial Group Inc., οδηγούσαν την πτώση.

«Τα Χρηματιστήρια διεθνώς αντιδρούν στο ενδεχόμενο αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ», ανέφερε ο Koichi Ogawa, ο οποίος διαχειρίζεται 8,6 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την at Daiwa SB Investments Ltd. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας θα συνεχιστεί, εάν στις ΗΠΑ και την Κίνα υπάρξει συρρίκνωση».

Ο δείκτης Nikkei έχανε 83,41 μονάδες, ποσοστό 07%, φθάνοντας στις 11.487,93 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, ακολουθώντας πτωτική πορεία για πέμπτη ημέρα. Ο Topix υποχωρούσε κατά 10,05 μονάδες, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στις 1.155,19 μονάδες, με τις μετοχές των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών, να αποτελούν περίπου το 1/4 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Η σημερινή πτώση του Nikkei έφθασε συνολικά στις πέντε συνεδριάσεις απώλειες της τάξης του 5,6%. Ο δείκτης σημείωσε τα υψηλότερα κέρδη κατά μέσον όρο σε χρονικό διάστημα 31 ετών μέσα σε ένα έτος τον Μάρτιο, καθώς τα χαμηλότερα βασικά επιτόκια δανεισμού στις ΗΠΑ από το 1958, τόνωσαν τη ζήτηση διεθνώς και οδήγησαν στην οικονομική ανάπτυξη, από τη δραστηριότητα των εξαγωγικών εταιρειών.

Συνολικά τρεις μετοχές σημείωναν πτώση για κάθε μία που κινείτο ανοδικά, στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκυο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα