Μαζική ήταν η επανατοποθέτηση των επενδυτών στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς μετά την πτώση των προηγούμενων ημερών εμφανίστηκαν νέες ευκαιρίες. Παράλληλα, διάχυτη είναι πλέον η αίσθηση των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει νέες δράσεις ώστε να αποτρέψει τυχόν επιδείνωση της κρίσης.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 1,84% στις 6.310 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 3,11% στις 8.850 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 2,92% στις 4.033 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 2,79% στις 318,68 μονάδες, περιορίζοντας τις απώλειες των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων που έφτασαν στο 7,7%. Σήμερα και οι 18 δυτικευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη, ενώ ο ASE της Ελλάδας ξεχώρισε με το +7,2%.
Στο ταμπλό, η Accor ενισχύθηκε κατά 3,8%, καθώς ανακοίνωσε αύξηση 4,6% στις πωλήσεις τρίτου τριμήνου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να αυξηθούν κατά 3,5%. Επίσης η Accor επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για τα EBITDA στα 575-595 εκατ. ευρώ.
Κέρδη κατέγραψε και ο ευρωπαϊκός κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά την ανακοίνωση ότι οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 6,1%. Η PSA Peugeot Citroen κέρδισε 7% και η Volkswagen βρέθηκε στο +4,4%.
Στον αντίποδα, η Rolls-Royce έχασε 13%, μετά την ανακοίνωση ότι τα έσοδα θα υποχωρήσουν το 2014 έναντι προηγούμενης εκτίμησης ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα.
Στο μέτωπο της οικονομίας, σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Welle, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο κίνδυνος παρατεταμένης ύφεσης στην Ευρωζώνη δεν έχει παρέλθει οριστικά. Δυσοίωνοι οικονομικοί δείκτες, αυξανόμενη ανεργία, πτώση στα χρηματιστήρια: το φάντασμα της κρίσης αρχίζει να πλανάται και πάλι πάνω από την Ευρωζώνη, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.