Αντ. Σαμαράς: Στοιχείο των διαπραγματεύσεων μια πιθανή προληπτική στήριξη

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 15:53
UPD:16:35
INTIME NEWS/ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Ασίας. 

Έχει αρχίσει η συζήτηση για τη μετά το μνημόνιο εποχή και στοιχείο των διαπραγματεύσεων αποτελεί μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης που θα προστάτευε τη χώρα μας  από πιθανές αναταράξεις στις αγορές, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Ασίας. 

Όπως είπε, κανείς δεν αμφισβητεί οτι η Ελλάδα έχει πλέον από δω και πέρα τα θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές να προχωρήσει και η συζήτηση που γίνεται είναι για το πώς θα προχωρήσουμε με τον πιο ασφαλή τρόπο...

«Αυτή η συζήτηση γίνεται με τρόπο συστηματικό με όλους. Εχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νεο Μνημόνιο. Όπως αποτελεί και στοιχείο των διαπραγματεύσεων, μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές. Και μάλιστα σε μια στιγμή που η παγκοσμια οικονομία δείχνει σημάδια κάμψης» πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως «σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης». 

Τονίζοντας πως υπάρχει συμφωνία για την επόμενη μέρα και προχωρεί μια σοβαρή συζήτηση για με τους εταίρους και τους δανειστές για την πρώτη μεταβατική φάση, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «το μόνο που προκαλεί ανησυχία είναι το πολιτικό ρίσκο: το ότι δηλαδή τα ελλείμματα μπορεί να επανέλθουν, ότι οι μεταρρυθμίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να ανατραπούν».

ΝΕΡΙΤ

Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά στη μεγάλη άνοδο των spreads των 10ετών ομολόγων, χαρακτηρίζοντας υπερβολική την αντίδραση των αγορών, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ: 

«Ένα παράδειγμα. Σημερινό. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι αγορές τρόμαξαν επειδή – αν ειναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική των πλεονασμάτων. Δηλαδή αν επιστρέφαμε στα ελλείμματα, πιστεύει ο κ. Τσίπρας οτι  οι αγορές θα πανηγύριζαν. Αυτή η στοιχειώδης έλλειψη σοβαρότητας, είναι εκείνο ακριβώς που ανησυχεί και τον κόσμο όλο και τις αγορές».

Καταλήγοντας, τόνισε πως όλες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βοηθήσουν για τη μετάβαση στη μετά το μνημόνιο εποχή, ενώ αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως «δεν πρέπει το πολιτικό ρίσκο που ορισμένοι προκαλουν να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «η έξοδός μας από την κρίση, θα είναι πολύ πιο γρήγορη και ασφαλής για τον ελληνικό λαό, αν είμαστε ενωμένοι, ιδιαίτερα τους  επόμενους μήνες».

Υπενθυμίζεται ότι ζήτημα προληπτικής στήριξης της Ελλάδας έθεσε για πρώτη φορά δημοσίως την περασμένη εβδομάδα η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Με αφορμή τη συζήτηση περί ενδεχομένου απεμπλοκής της χώρας μας από το ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ είχε σημειώσει πως επαφίεται στην κάθε χώρα το πώς θα διαχειριστεί την οικονομία της, είχε προσθέσει όμως πως το Ταμείο πιστεύει «πως για να προχωρήσει μπροστά η χώρα» ια ήταν καλύτερο «εάν είχε προληπτική στήριξη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα