Στο 3,2% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2003

«Καμπανάκι» από την Eurostat
Παρασκευή, 07 Μαΐου 2004 14:25
UPD:16:10

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε το 2003 στο 3,2% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 103%, ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Eurostat.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα στοιχεία αυτά είναι το αποτέλεσμα της αναθεώρησης των στοιχείων που κοινοποίησαν οι ελληνικές αρχές το Μάρτιο του 2004 και τα οποία ανέφεραν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν το 2003 στο 1,7% και το χρέος στο 102,4%.

Ειδικότερα, η Eurostat επισημαίνει ότι η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2003 στην Ελλάδα οφείλεται κατά κύριο λόγο:

-Στην αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για τα φορολογικά έσοδα (κυρίως ΦΠΑ).

-Στην αναθεώρηση προς τα κάτω των εισροών από ορισμένα προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ.

-Στην επαναταξινόμηση των κρατικών εσόδων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Εξ άλλου, η Εurostat επισημαίνει ότι η αναθεώρηση αυτή αφορά μόνο το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ υπογραμμίζεται ότι το δημόσιο χρέος δεν έχει τροποποιηθεί σε απόλυτες τιμές και ότι η τροποποίηση του ύψους του χρέους ως προς το ΑΕΠ οφείλεται μόνο σε μια αναθεώρηση προς τα κάτω του ΑΕΠ για το 2003.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η Eurostat δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πλήρως τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος για το 2003 και ενδεχομένως για τα προηγούμενα χρόνια.

Οπως έγινε γνωστό η Επιτροπή θα ετοιμάσει τις επόμενες εβδομάδες έκθεση για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

«Ολοι ήξεραν καλά ότι πολλά από τα στοιχεία που παρέχονταν από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αναξιόπιστα», δήλωσε στο πλαίσιο οικονομικού συνεδρίου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, που παρουσίασε σχέδιο 10 θέσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα