Eurobank: Αγκάθι το υψηλό ποσοστό των μακροχρόνιων ανέργων

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014 16:57
UPD:17:01
SOOC/Nikos Libertas

Στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας αναφέρεται πως ο ετήσιος ρυθμός πτώσης του ποσοστού της ανεργίας αυξάνεται.

Τροχοπέδη για την ανάκαμψη και την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας αποτελεί το υψηλό ποσοστό των μακροχρόνιων ανέργων, τονίζει η Eurobank στη εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της τράπεζας, τα άτομα που βρίσκονται αρκετό χρονικό διάστημα εκτός του συνόλου της απασχόλησης υφίστανται μια διαρκή μείωση του ανθρώπινου κεφαλαίου τους (απόσβεση δεξιοτήτων, μη υιοθέτηση νέας γνώσης ή ακόμα και ψυχολογική απογοήτευση) με συνέπεια να μειώνεται η παραγωγικότητά τους.

Από την άλλη πλευρά, και για τις επιχειρήσεις η μακροχρόνια αποχή από την απασχόληση (από την πλευρά των νοικοκυριών) σηματοδοτεί προς αυτές την ύπαρξη μειωμένης παραγωγικότητας ή απόσβεσης δεξιοτήτων, συνεπώς μειώνονται τα κίνητρα τους για την πρόσληψη ατόμων που βρίσκονται στο υποσύνολο των μακροχρονίων ανέργων.

«Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι απαιτείται διαρκής εγρήγορση για την καταπολέμηση της ανεργίας έτσι ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο μετατροπής της κυκλικής συνιστώσας της ανεργίας σε δομική», επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank.        

Στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας αναφέρεται πως ο ετήσιος ρυθμός πτώσης του ποσοστού της ανεργίας αυξάνεται. Ωστόσο, σημειώνουν οι αναλυτές, «το εν λόγω μέγεθος εξακολουθεί να παραμένει απαγορευτικό για την συρρίκνωση του αριθμού των ανέργων ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού σε επίπεδα τουλάχιστον μικρότερα του 20% και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα