Arcelor SA : Σε επίπεδα ρεκόρ τα καθαρά της κέρδη

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2004 11:35

ΚΕΡΔΗ ρεκόρ εμφάνισε κατά το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής χάλυβα στον κόσμο, Arcelor SA και το δεύτερο θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση, καθώς οι τιμές του μετάλλου, βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα εννέα ετών, μετά τη σημαντική αύξηση της ζήτηση.

Το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της εταιρείας σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 22%, φθάνοντας στα 234 εκατ. ευρώ (277 εκατ. δολ.) ή 49 σεντς ανά μετοχή, από 192 εκατ. ευρώ ή 40 σεντς ανά μετοχή που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η εταιρεία αύξησε σημαντικά τις τιμές των προϊόντων της που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εξαρτημάτων αυτοκινήτων, σε ποσοστό της τάξης του 7% τον Ιανουάριο και κατά 8% τον μήνα που πέρασε.

Η Arcelor και οι ευρωπαϊκές ανταγωνίστριές της, όπως ThyssenKrupp AG και η Corus Group Plc, επιδιώκουν να αυξήσουν και πάλι τις τιμές το επόμενο τρίμηνο, προκειμένου να καλύψουν το κόστος του σιδηρομεταλλεύματος και του οπτάνθρακα, το οποίο αυξήθηκε κατά περίπου 1/5 φέτος. Η εταιρεία ενδέχεται να αντιμετωπίσει περισσότερες δυσκολίες στο να αυξήσει και πάλι τις τιμές, καθώς η Κίνα προσπαθεί να περιορίσει την οικονομική της ανάπτυξη.

«Ακόμη κι αν ο δείκτης του ρυθμού ανάπτυξης της κατανάλωσης στην Κίνα μειωθεί ελαφρώς τους επόμενους μήνες, οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Arcelor, συμπληρώνοντας ότι : «Ο μεγάλος βαθμός δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο θα οδηγήσει σε βελτιωμένα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οκτώ οικονομικών του Bloomberg News, η Arcelor κατά μέσον όρο θα εμφάνιζε καθαρά κέρδη ύψους 208 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της εταιρείας κέρδισαν ποσοστό της τάξης του 43% πέρυσι, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 7,3 δισ. ευρώ. Υποχώρησαν κατά πέντε σεντς την Παρασκευή, φθάνοντας στα 13,75 ευρώ η μία στο Παρίσι.

Η εταιρεία αποτελεί δημιούργημα της συγχώνευσης της γαλλικής Usinor SA, της Arbed SA του Λουξεμβούργου και της Aceralia Corporation Siderurgica SA της Ισπανίας, το 2002.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα