Bayer AG : 32% μείωση των καθαρών κερδών

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2004 11:58

ΜΕΙΩΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 32%, εμφάνισαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της δεύτερης σε μέγεθος φαρμακοβιομηχανίας και παραγωγού χημικών της Γερμανίας, Bayer AG, μετά τη μείωση των εσόδων της από τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και του τομέα των χημικών. Πέρυσι, η εταιρεία είχε εμφανίσει κέρδη από την πώληση των δραστηριοτήτων της στα παρασιτοκτόνα και το real estate.

Τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν στα 400 εκατ. ευρώ (473 εκατ. δολ.) ή 55 σεντς ανά μετοχή από 586 εκατ. ευρώ ή 80 σεντς ανά μετοχή, που είχε εμφανίσει πριν από ένα χρόνο. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν, ότι, τα κέρδη της θα διαμορφώνοντο στα 372 εκατ. ευρώ.

Η Bayer σχεδιάζει να απαλλαγεί από τις λιγότερο κερδοφόρες δραστηριότητές της στον τομέα των χημικών το νωρίτερο το επόμενο έτος, προκειμένου να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, τα πλαστικά και τα παρασιτοκτόνα. Σύμφωνα με τη διοίκησή της η εταιρεία εκτιμά ότι τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της θα κινηθούν φέτος ανοδικά, παρά την ενδεχόμενη μείωση των πωλήσεων, καθώς περιορίζει το κόστος λειτουργίας της κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ.

«Θα ήθελα να δω σε ένα ή δύο χρόνια να κάνουν πραγματικότητα ό,τι έχουν πει», ανέφερε ο Holger Geissler, ο οποίος διαχειρίζεται περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ σε μετοχές φαρμακευτικών εταιρειών με την DWS Investments στη Φραγκφούρτη, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Οι πωλήσεις της Bayer εμφάνισαν ελαφρά διαφοροποίηση, φθάνοντας στα 7.362 εκατ. ευρώ. Ο όγκος των πωλήσεων σημείωσε αύξηση της τάξης του 10%, σε σύγκριση με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μείωση των τιμών σε ποσοστό της τάξης του 1% και οι συναλλαγματικές διαφορές οδήγησαν χαμηλότερα τις πωλήσεις κατά 6%, έναντι του προηγούμενου έτους.

Το καθαρό της χρέος αυξήθηκε στα 6,6 δισ. ευρώ από χρέος κάτω των έξι δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2003. Η ρευστότητά της μειώθηκε σε ποσοστό της τάξης του 31%, φθάνοντας στα 984 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα των αποζημιώσεων από τις συντάξεις που έδωσε. Η ρευστότητά της ήταν αρνητική κατά 299 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της Bayer υποχωρούσαν 79 σεντς, ποσοστό 3,6%, φθάνοντας στα 21,02 ευρώ η μία στις 9:28' π.μ. στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα