Market Beat: Μετά την μεγάλη πτώση μια αντίδραση δεν αποκλείεται αλλά…

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 10:11
UPD:10:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Οι εξελίξεις στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία που τροχοδρομήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες αφορούν σε πιθανή υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης παγκοσμίως. Οι επενδυτές είχαν γίνει επιφυλακτικοί για την επίδοση της οικονομίας της ευρωζώνης καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του Ουκρανικού ζητήματος έχουν αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά τις ισχυρότερες οικονομίες στη ζώνη του ευρώ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη αποτέλεσαν το έναυσμα για ρευστοποιήσεις στις αγορές μετοχών παγκόσμια την περασμένη εβδομάδα, και οι επενδυτές εξακολουθούν να διστάζουν να αγοράσουν πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, καθώς η παρέλαση των ανεπαρκών στοιχείων δεν εμφάνισε σημάδια υποχώρησης. Χθες, ένας δείκτης που παρακολουθείται στενά ο ZEW έδειξε ότι οι Γερμανοί αναλυτές και το ηθικό των επενδυτών τον Οκτώβριο έπεσε κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά σε βάθος σχεδόν δύο χρόνια. Προσθέτοντας στην κατήφεια, η γερμανική κυβέρνηση μείωσε τις προβλέψεις της επί της ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ αφού η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε. Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απότομα το Σεπτέμβριο στη Βρετανία και η Fitch προειδοποίησε ότι μπορεί να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας.

Πάνω σε αυτό τον καμβά το πολιτικό δυναμικό της χώρας αποφάσισε αρχικά να ξεκινήσει μια συζήτηση για νέα εκλογική αναμέτρηση με αφορμή την εκλογή Προέδρου την άνοιξη του 2015. Από αυτή προέκυψε ως ενδεχόμενο με μεγάλες πιθανότητες η προσφυγή στις κάλπες πριν το τέλος του έτους. Για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση που οδηγούσε πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί προς την κατεύθυνση της πρόωρης εξόδου από το μνημόνιο, που συνεπάγεται και απομάκρυνση από την ομπρέλα ασφάλειας που παρείχε στην ελληνική οικονομία η τρόικα των δανειστών. Οι αναλυτές διαπίστωσαν ότι οι προθέσεις των κυβερνόντων έχουν πολιτικό υπόβαθρο και όχι οικονομικό και δεν βλέπουν πιθανότητα να συμφωνήσουν σε αυτές οι ισχυροί εταίροι της ευρωζώνης. Η συνέχεια στο ταμπλό.

Σήμερα, τεχνικά, μπορεί να υπάρξει ανοδική αντίδραση. Αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα φέρει σε δυο μέρες σαν πρώτο θέμα η πολιτική σκηνή της χώρας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, ειδικά ο Dow Jones, ^DJI-0,04% δέχτηκε πιέσεις από δεικτοβαρείς μετοχές της αμερικανικής αγοράς. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,04% στις 16.315,19 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε άνοδο 0,32% στις 4.227,17 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη κατά 0,16% στις 1.877,70 μονάδες.

Το κλίμα χάλασαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 1,2%, μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τη ζήτηση του πετρελαίου το 2015 που προχώρησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), προεξοφλώντας με αυτόν τον τρόπο την περαιτέρω μείωση των τιμών πετρελαίου. Στο ταμπλό, η Citigroup ενισχύθηκε κατά 3,15%, καθώς τα καθαρά κέρδη της τράπεζας άγγιξαν τα 5,7 δισ. δολάρια, ενισχυμένα σε ετήσια βάση από τα 5,6 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, η Johnson & Johnson έχασε 2,3%, παρά τη σημαντική αύξηση 59,3% που καταγράφηκε στα καθαρά κέρδη του αμερικανικού ομίλου στο τρίτο τρίμηνο της χρήσης 2014. Με απώλειες 2,7% έκλεισε η Wells Fargo, τα καθαρά κέρδη της οποίας διαμορφώθηκαν το γ' τρίμηνο στα 5,7 δισ. δολάρια, αυξημένα από τα 5,6 δισ. δολάρια που είχαν φτάσει το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.
 
Η JPMorgan υποχώρησε κατά 0,29%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου. Η τράπεζα γνωστοποίησε ότι τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 5,6 δισ. δολάρια, ή 1,36 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 1,39 δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, την ίδια περίοδο, η JPMorgan είχε καταγράψει ζημίες 17 σεντς ανά μετοχή.

Ευρώπη

Με κέρδη τελικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ανατρέποντας το αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα, αφού πρώτα έλαβαν ώθηση από την δυναμική εκκίνηση των αμερικανικών δεικτών. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  ^FTSE+0,42% κατέγραψε άνοδο 0,42% στις 6.393 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+0,15% ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 8.825 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40^FCHI+0,23% έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 4.088 μονάδες. O σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,14% στις 322 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 15 σημείωσαν άνοδο. 

Στο ταμπλό, η Burberry υποχώρησε κατά 3,7%, μετά την ανακοίνωσή της ότι έχουν αυξηθεί οι προκλήσεις από το εξωτερικό περιβάλλον, επηρεάζοντας αρνητικά τις λιανικές πωλήσεις της. Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις πρώτου εξαμήνου χρήσης διαμορφώθηκαν στα 1,1 δισ. στερλίνες. Στο -8% βρέθηκε και η Michael Page International, η οποία ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη του 2014 θα είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων, εξαιτίας των εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, καθώς και της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης στην Ασία. Στον αντίποδα, η Iliad κέρδισε 9,7%, καθώς εγκατέλειψε το σχέδιο εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της αμερικανικής T-Mobile, με την τελευταία να δέχεται καλύτερη προσφορά από την Deutsche Telekom.

ΧΑ

Δίχως προηγούμενο ήταν η χθεσινή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να χάνει πάνω από 57 μονάδες, επαναφέροντας τις άσχημες μνήμες του παρελθόντος, όταν η Ελλάδα πάσχιζε να αναδείξει σταθερή κυβέρνηση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 5,70% στις 948,21 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.000,92 μονάδες και η χαμηλότερη στις 943,60. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 98,56% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 153,09 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 12,94 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Οι αγορές έδειξαν ότι δεν επικροτούν ούτε τα σχέδια για αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τον έλεγχο του προγράμματος προσαρμογής, αλλά ούτε και τις πολωτικές φωνές που ακούγονται από το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Οι προτεραιότητες θα πρέπει να εστιαστούν στις μεταρρυθμίσεις, την τραπεζική σταθερότητα και τις συζητήσεις για το χρέος, καθώς μόνο έτσι θα υπάρξουν εγγυήσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας. Το μείγμα της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί «ξέσπασε» σήμερα στο ταμπλό, με τις ρευστοποιήσεις να πραγματοποιούνται μαζικά και αδιακρίτως. Τα χαρτοφυλάκια απέδειξαν σήμερα ότι αν και είχαν εντάξει τους κινδύνους εφαρμογής τους προγράμματος, δεν είχαν λάβει υπόψιν τους τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης αστάθειας που μπορεί να προέλθει από λάθος πολιτικές στρατηγικές.

Έτσι στο ταμπλό σήμερα αντικρίζει κανείς μια απόλυτα απογοητευτική εικόνα, με μετοχές εισηγμένων που διαθέτουν πολύ καλά θεμελιώδη να έχουν βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα. Ουδείς τίτλος κατάφερε να διαφύγει των πωλητών, με μόνη ίσως την ΕΕΕ που κρατήθηκε στο «αξιοπρεπές» -0,37%, ενώ και ο ΟΛΠΟΛΠ-0,66% με μόλις 26 χιλ. τεμάχια όγκο έκλεισε στο -0,66%. Παράλληλα, η Eurobank έκλεισε με τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-5,67% ο δείκτης), ήτοι 10,47% στα 0,2650 ευρώ, με την Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-10,10% να τη «συναγωνίζεται», κλείνοντας στο -10,10% και στα 2,76 ευρώ. Μάλιστα στην πρώτη άλλαξαν χέρια 64 εκατ. μετοχές, οδηγώντας την κεφαλαιοποίησή της στα 3,89 δισ. ευρώ.

Απώλειες που έφτασαν το 8,70% σημείωσε η ΔΕΗ, ΔΕΗ-8,70% η Ιντραλοτ έκλεισε στο -8,09% και η MIG έφτασε στα 0,24 ευρώ κλείνοντας σήμερα με απώλειες 8,05%. Στόχος πωλητών και η Folli Follie, η οποία έκλεισε με απώλειες 7,69%, η ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ-7,57% βρέθηκε στο -7,57%, ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-7,14%στο -7,14% και η Alpha Bank ΑΛΦΑ-7,31% στο -7,31%. Εθνική και Πειραιώς υποχώρησαν κατά 5,45% και 5,69% αντίστοιχα.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 5%, με την Frigoglass ΦΡΙΓΟ-10,11% να χάνει 10,11%, τη Lamda να κλείνει στο -8,61%, την Αττικής στο -8,33% και την Αβαξ στο -8,18%. Σημαντικές απώλειες που έφτασαν στο -3,39% σημείωσε και η Aegean, παρά το γεγονός ότι η Citigroup την ενέταξε στις μετοχές που θα αντέξουν τυχόν αναταράξεις στην Ελλάδα, κατά τη χθεσινή της ανάλυση. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος του Εμπορίου (-7,67%), ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 29 κινήθηκαν ανοδικά, 120 καθοδικά, ενώ η τιμή 11 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη

Τεχνική ανάλυση

Τεχνικά προβλήματα δεν μας επέτρεψαν να έχουμε τη συνήθη πρόσβασή μας στα δεδομένα της αγοράς. Οι δείκτες προσέκρουσαν και πέρασαν ελαφρά κάτω από ισχυρές κατά την εκτίμησή μας στηρίξεις που αναφέρθηκαν. Περιμένουμε αντίδραση τεχνικού περιεχομένου και υπενθυμίζουμε το σχόλιο της περασμένης Τετάρτης:

«Οι εγχώριοι αναλυτές εδώ και μέρες έχουν σχηματίσει την εντύπωση πως δίνεται μάχη να κρατηθεί ο ΓΔ πάνω από τις 1000 μονάδες που τεχνικά δεν σημαίνουν τίποτε. Αν σήμερα δεν περάσει ο μέσος όρος ψηλότερα τότε τα επίπεδα που θα συναντήσει μια σοβαρή στήριξη είναι αρκετά χαμηλότερα των 1000 μονάδων. Τίποτε από τη ροή των ειδήσεων δεν προϊδεάζει για μια ανατροπή της πτωτικής ορμής και αυτό είναι η μοναδική βάση για ένα rebound από το πουθενά. Λόγω της συνήθειας των χρηματιστηρίων να μην επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες των εμπλεκόμενων στις συναλλαγές όταν αυτές είναι μαζικά προς μια κατεύθυνση. Αυτές λοιπόν τις μέρες δεν τολμά κανείς να προσδοκήσει άνοδο και για αυτό μπορεί να παραμονεύει μια ανοδική αντίδραση.

Η στατιστική προϊστορία δείχνει στη στήλη πως ο ΓΔ μπορεί να συναντήσει στήριξη στη ζώνη μεταξύ των 970 ως 980 μονάδων και αμέσως μετά έρχονται οι 935.

Αυτό προκύπτει από τις συνεδριάσεις στις 13/3 ως τις 15/3 όταν ο δείκτης εμφάνισε στις 13/3 κλείσιμο στις 973,12 και μέγιστο μέρας τις 973,77, στις 14/3 κλείσιμο στις 968,29 και μέγιστο μέρας τις 976,32 και στις 15/3 κλείσιμο στις 960,42 και μέγιστο μέρας τις 976,16. Μετά από αυτές ακολούθησε σημαντική κάθοδος και άρα τα επίπεδα μεταξύ των κλεισιμάτων και των μέγιστων που είναι η ζώνη 968 ως 977 μονάδων λειτούργησαν σαν σκληρότατη οροφή.

 Αυτή την λειτουργία είχαν τα ίδια επίπεδα στις 12 και 13 Αυγούστου αφού το κλείσιμο στην πρώτη έγινε στις 977,2 μονάδες που ήταν και μέγιστο μέρας και την επόμενη ο ΓΔ έκλεισε στις 961 μονάδες με μέγιστο μέρας στις 981,2 μονάδες. Μετά από αυτές ακολούθησε σημαντική πτώση και άρα η ζώνη 977 ως  981 ήταν πάλι οροφή για τον ΓΔ.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν προσεκτικά ανοδικά σήμερα Τετάρτη, αφού στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα που έπεσε σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από το 2010 και η κατήφεια στην οικονομία της ευρωζώνης επιβεβαιώνει τους φόβους των επενδυτών για μια παραπαίουσα παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Το δολάριο σταθεροποιήθηκε μετά από απογοητευτικά στοιχεία από τη Γερμανία και τη Βρετανία που περιόρισαν την πρόσφατη αναπήδηση του ευρώ.

Η είδηση για μια πολύ μεγάλη πτώση στη γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύει τις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομία. Τα προβλήματα στην Ευρώπη λειτουργούν σαν ένας συνεχής αντίθετος άνεμος για άλλες μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, και η Κίνα και αυτό είναι το κύριο αρνητικό για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Τα στοιχεία δείχνουν πως ο πληθωρισμός της Κίνας επιβραδύνεται σε ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2010 δεν συνέβαλλε να βελτιωθεί η διάθεση, με τον δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να κερδίζει ένα μέτριο +0,3% αλλά ακόμη δεν έχει σημαντική απόσταση από τα χαμηλά επτά μηνών που χτύπησε στην αρχή της εβδομάδας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας υποχώρησε στο 1,6% το Σεπτέμβριο παρά τις προσδοκίες για 1,7%, προσθέτοντας στις ανησυχίες ότι η οικονομία συνεχίζει να χάνει την ορμή της, παρά μια σειρά από μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Ο Nikkei του Τόκιο αναρριχήθηκε 0,5% μετά την επαφή με ένα χαμηλό δύο μηνών την Τρίτη.

Οι ανησυχίες σχετικά με παραπαίουσα παγκόσμια ανάπτυξη αποτέλεσαν το έναυσμα για ρευστοποιήσεις στις αγορές μετοχών παγκόσμια την περασμένη εβδομάδα, και οι επενδυτές εξακολουθούν να διστάζουν να αγοράσουν πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, καθώς η παρέλαση των ανεπαρκών στοιχείων δεν εμφάνισε σημάδια υποχώρησης.

Υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για την ανάπτυξη, η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας μείωσε τα επιτόκια της για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες.

Χθες, ένας δείκτης που παρακολουθείται στενά ο ZEW έδειξε ότι οι Γερμανοί αναλυτές και το ηθικό των επενδυτών τον Οκτώβριο έπεσε κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά σε βάθος σχεδόν δύο χρόνια. Προσθέτοντας στην κατήφεια, η γερμανική κυβέρνηση μείωσε τις προβλέψεις της επί της ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ αφού η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε. Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απότομα το Σεπτέμβριο στη Βρετανία και η Fitch προειδοποίησε ότι μπορεί να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας.

Η διάθεση των επενδυτών είναι υπέρ αποφυγής της ανάληψης κινδύνων και συνεχίζει να κυριαρχεί στις αγορές, αφού οι μετοχές των ΗΠΑ έχασαν στο τέλος της χθεσινής διαπραγμάτευσης τα περισσότερα από τα κέρδη τους, ενώ τα ομόλογα παραμένουν σε υψηλή ζήτηση τόνιζε η Credit Argricole σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και τα γερμανικά ομόλογα έχουν κερδίσει αυτή την εβδομάδα, με τις αποδόσεις στα γερμανικά σε  χαμηλά επίπεδα ρεκόρ την Τρίτη, μετά τα μακροοικονομικά δεδομένα να ενισχύουν τους φόβους ότι η ζώνη του ευρώ μπορεί να γλιστρήσει σε ύφεση.

Η Wall Street εμφάνισε μεικτή επίδοση στη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που αντικατοπτρίζει την διάθεση για προσεκτικές κινήσεις στις αγορές. Οι S&P500 και Nasdaq κράτησαν μέτρια κέρδη και κατάφεραν να σπάσει ένα τριήμερο σερί με απότομη πτώση, αλλά ο Dow σημείωσε κάθοδο για τέταρτη ημέρα.

Ο δείκτης δολαρίου, ένα όργανο μέτρησης της δύναμης του αμερικανικού δολαρίου έναντι ενός καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων, ήταν πάνω 0,1% στις 85,935 μονάδες. Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,1% για να φθάσει να αγοράζει 107,11 γεν, αφού απομακρύνθηκε από χαμηλό ενός μήνα στα 106,68 που χτύπησε την προηγούμενη ημέρα. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε έχοντας αλλάξει λίγο αφού αγοράζει 1,2640 δολάρια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού στις ΗΠΑ ανέκαμψε ελαφρά μετά την μεγαλύτερη ποσοστιαία απώλεια της σε δύο περίπου χρόνια σε μια νύχτα μετά την υποβάθμιση στις προβλέψεις επί της κατανάλωσης πετρελαίου παγκόσμια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

"Χάρτινο οχυρό" αποδείχθηκε ότι ήταν το όριο των 1.000 μονάδων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς άρκεσε η συνέχιση της αποεπένδυσης των funds του εξωτερικού για να διασπαστεί. Έτσι, για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίζεται η πτωτική κίνηση με ρευστοποιήσεις για το σύνολο των Δεικτοβαρών τίτλων, που αποτελούν την "παλέτα" των τοποθετήσεων των επενδυτικών φορέων. Οι κινήσεις αυτές υπαγορεύονται από λόγους που σχετίζονται με αρνητικές για τις Αγορές εξελίξεις και το επιχειρηματικό περιβάλλον τόσο στη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στο εσωτερικό, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι η διεξαγωγή εκλογών στις αρχές του επομένου έτους είναι το επικρατέστερο σενάριο, καθώς η συνομολόγηση σε πρόσωπο για τη θέση του Προέδρου δεν φαίνεται ως ιδιαιτέρως πιθανή. Παράλληλα, η απόπειρα απεγκλωβισμού από το μνημόνιο προσκρούει σε σοβαρά εμπόδια, καθώς απαιτείται η αξιόπιστη υποκατάστασή του από μια άλλη πειστική διαδικασία επιτήρησης των επιδόσεων της Ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, το σημερινό κόστος δανεισμού (κάτω από 1% τώρα) θα ανέρχεται σε πάνω από 6%, ενώ στο "κακό σενάριο" δημοσιονομικών επιδόσεων οι Αγορές θα αρνηθούν τη χρηματοδότηση της Χώρας.

Ήδη, η αναρρίχηση των επιτοκίων των 10ετων ομολόγων πάνω από 7% αποκαλύπτει το σκεπτικισμό των Αγορών για το όλο εγχείρημα. Επομένως, το σκεπτικό πρόωρης εξόδου από τις μνημονιακές υποχρεώσεις υπαγορεύεται αποκλειστικά από πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ η οικονομική δικαίωσή του (ταχύτερη αναπτυξιακή πορεία) συνυφαίνεται με ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον που εμφανώς λείπει στην παρούσα φάση.

Στο εξωτερικό, εδραιώνεται η πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι οι μόνες οικονομίες όπου επιταχύνεται η ανάπτυξη, ενώ διατηρούντα οι εστίες γεωπολιτικής αναταραχής. Στην Ευρωζώνη σημειώνεται επιβράδυνση που περιλαμβάνει πλέον και τη Γερμανία όπου καταγράφεται πλέον εξαγωγική κόπωση.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην Ιαπωνία παρά την επιθετική νομισματική πολιτική αλλά και στις BRICs καθώς ακόμη και στην Κίνα υπάρχει ανησυχία για "φούσκα" στα ακίνητα και το ενεργητικό των Τραπεζών. Έτσι, στην Ευρωζώνη η σύγκρουση του Βερολίνου με τη Γαλλία – Ιταλία είναι πιθανό να φέρει χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς η ύφεση κτυπάει πλέον την πόρτα και της Γερμανίας, ενώ η απαλλαγή Ντράγκι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα του λύσει τα χέρια για την άσκηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής, διαδικασία που θα είναι ευεργετική και για την Ελληνική οικονομία.

Είναι φανερό επομένως, ότι ενόσω συντηρούνται οι αρνητικές συνθήκες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, θα συνεχίζεται η αποστροφή προς τον επενδυτικό κίνδυνο, άρα και η αποεπένδυση από αυτό, οδηγώντας τις αποτιμήσεις αρκετών τίτλων σε κραυγαλέα αναντιστοιχία με τα θεμελιώδη μεγέθη τους.

Έτσι, μέχρι τουλάχιστον την αναγγελία των "stress tests" των Τραπεζών, που ίσως αποτελέσουν ένα "λευκό κύκνο" για την πολύπαθη Αγορά μας (αν βεβαίως διατηρηθεί ανέπαφη η "δεξαμενή" κεφαλαίων του ΤΧΣ), ο πήχης των προσδοκιών θα διατηρείται χαμηλά.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Το φρόνημα των επενδυτών σταθεροποιείται καθώς το πετρέλαιο υποχωρεί

Οι μετοχές στις ασιατικές αγορές κινήθηκαν συνολικά ανοδικά μετά από την σταθεροποίηση που εμφάνισαν οι δείκτες στα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες επιδιώκουν τη συνέχιση της εποπτείας της Ελλάδας για την τήρηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και μετά το τέλος του χρόνου, οπότε εκπνέει το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδαHandelsblatt, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, ο έλεγχος δύο φορές το χρόνο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ που προβλέπεται μετά την εκπνοή του προγράμματος «θα είναι πολύ λίγος». Ο κύριος στόχος των δανειστών είναι η διατήρηση των όρων και μετά το 2014.

Στα 2,5 δισ. ευρώ ή στο 1,4% του ΑΕΠ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014, έναντι στόχου στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ. Προκύπτει, συνεπώς, υπέρβαση, έναντι του στόχου, περίπου κατά 1 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας πριν από λίγο τα προσωρινά αποτελέσματα εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για τους πρώτους εννέα μήνες του 2014.

Στα 42,6 δισ. ευρώ μειώθηκε ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο τέλος Σεπτεμβρίου, από 44,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η πτωτική πορεία της χρήσης των δανειακών εργαλείων της ΕΚΤ συνεχίζεται, την ώρα που έχει τεθεί σε εφαρμογή και η δυνατότητα μακροχρόνιας ρευστότητας στα πιστωτικά ιδρύματα του ευρωσυστήματος (τα επονομαζόμενα προγράμματα TLTRO). Στόχος της ΕΚΤ είναι να αυξηθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις τράπεζες, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τη χρηματοδότηση με 22 εκατ. ευρώ των εταιρειών που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα ICT for GROWTH ενέκρινε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.  Όπως επισημαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης, τα κονδύλια αυτά δεσμεύτηκαν ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα όλες οι επιλαχούσες εταιρείες. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου η εκταμίευση για την πληρωμή των ήδη υλοποιηθέντων στο ίδιο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Διευκρινίσεις σχετικά με την υπό εξέλιξη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου δίνει η Attica BankΑΤΤ-8,33% σε συνέχεια σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Συγκεκριμένα, η τράπεζα επισημαίνει πως έχει γίνει αποδέκτης ενδιαφέροντος ορισμένων αλλοδαπών επενδυτικών κεφαλαίων για μερική συμμετοχή τους στην ΑΜΚ και συνεχίζει τις επαφές, με τη συνδρομή ομάδας χρηματοοικονομικών συμβούλων, με σκοπό την επίτευξη οριστικού ενδιαφέροντος συμμετοχής και σχετικής συμφωνίας με στρατηγικό(ούς) επενδυτή(ές). Για το λόγο αυτό και επειδή οι όροι της ΑΜΚ που είχαν τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Α’ Επαναληπτικής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 13.10.2014, επηρεάζονται ουσιωδώς και εξαρτώνται από την επίτευξη και τους όρους σχετικής συμφωνίας, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας έκρινε σκόπιμο να προταθεί προς τη Γενική Συνέλευση να λάβει απόφαση, περί διακοπής της συνεδριάσεώς της και συνέχισής της σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014.

Εκπρόσωπος του δήμου Πειραιά στο διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΠ ΟΛΠ-0,66% Α.Ε. ορίστηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ απέρριψε την Τρίτη τις εκκλήσεις που θέλουν το Βερολίνο να εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς του για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015 κι αντ' αυτού να προχωρήσει σε περισσότερες επενδύσεις προκειμένου να τονώσει τόσο τη γερμανική οικονομία, όσο και αυτήν της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters. Η Γερμανία δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις, σε διεθνές επίπεδο, για να αλλάξει την οικονομική της πολιτική και να εγκαταλείψει τον διακηρυγμένο στόχο της να επιτύχει τον περιώνυμο «schwarze Null», δηλαδή έναν ισοσκελισμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, το 2015.

Την πρόθεση του Βερολίνου να μην παρεκκλίνει από τον στόχο της επίτευξης ισοσκελισμένου προϋπολογισμού χωρίς νέα χρέη την ερχόμενη χρονιά, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, παρουσιάζοντας τους αναθεωρημένους επί τα χείρω στόχους της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να παρεκκλίνει η γερμανική κυβέρνηση από τη γραμμή της οικονομικής, δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής της», δήλωσε ο Γκάμπριελ, επισημαίνοντας πως η χώρα του «δεν βρίσκεται σε ύφεση, εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης».

Υπάρχουν όρια στη διαχείριση της ευρωκρίσης; Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθ’ υπέρβαση των καταστατικών αρμοδιοτήτων της να ασκεί οικονομική πολιτική; Αυτά και άλλα ερωτήματα εξετάζουν από χθες το πρωί οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με έδρα το Λουξεμβούργο. Για την ιστορία του πράγματος θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι με το θέμα ασχολήθηκε το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, το οποίο όμως το παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Φοροελαφρύνσεις, συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ, για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες υποσχέθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στους Ιταλούς βιομήχανους. «Πρόκειται για την μεγαλύτερη συνολική φοροελάφρυνση που έχει αποφασιστεί στη νεότερη ιστορία της Ιταλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ προανήγγειλε επίσης ότι με το σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο θα παρουσιαστεί επισήμως την Τετάρτη, θα περικοπούν 16 δισ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες

Αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο που έχει ορίσει για δημόσιο έλλειμμα το 2015 η Πορτογαλία αυξάνοντάς το από το 2,5% στο 2,7% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσσος Κοέλιο. Ο νέος αυτός στόχος θα ενταχθεί στο σχέδιο του προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο, το πρώτο μετά την έξοδο της χώρας από το διεθνές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας τον περασμένο Μάιο, που θα παρουσιαστεί αύριο.

Σημαντική επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Οκτώβριο, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου ZEW να βυθίζεται σε αρνητική περιοχή για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2012. Ο δείκτης βρίσκεται πλέον στο -3,6, μειωμένος κατά 10,5 μονάδες από το 6,9 του Σεπτεμβρίου. «Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη σε κάποιες περιοχές της Ευρωζώνης, που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, αποτελούν πηγή επίμονης αβεβαιότητας», σχολίασε ο πρόεδρος του ZEW, Κλέμενς Φουέστ.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα