Άκερμαν: Εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων η εκπαίδευση

Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014 11:39
UPD:15:46
REUTERS/THOMAS PETER

Τη χρησιμότητα της εκπαίδευσης ως εργαλείο ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος της  Deutsche Bank Γιόσεφ Άκερμαν κατά την ομιλία του στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ Θράκης που οργανώθηκε στη Σαμοθράκη.

«Το πιο σημαντικό πράγμα, κατά την άποψη μου, σε κάθε χώρα, είναι όχι μόνο να νοιώθεις υπερηφάνεια για τη χώρα σου, αλλά και το αίσθημα της δέσμευσης να αλλάξεις κάτι» τόνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο πως εννοεί τη δέσμευση υπογράμμισε -με αφορμή την πρωτοβουλία του 5ου Οικονομικού Φόρουμ Θράκης στο οποίο παραβρέθηκε ως κεντρικός ομιλητής- ότι τα πράγματα μπορούν συχνά να αλλάζουν «όχι μόνο από τα πάνω, αλλά και από τα κάτω», όταν υπάρχει δημιουργικότητα και διάθεση για συνεργασία, με τη συνδρομή των «φωτεινών» μυαλών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και των ξένων φίλων της Ελλάδας, ενώ επεσήμανε και τη χρησιμότητα της εκπαίδευσης, ως εργαλείο ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων.

Ο κ. 'Ακερμαν παρατήρησε ότι η Ελλάδα δεν έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια και υποστήριξε ότι «τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι απαραίτητα και τόσο κακά» κι ότι «μερικές φορές μπορεί να γίνουν ο καταλύτης για τη βελτίωση των δημοσίων πανεπιστημίων», ενώ πρόσθεσε ότι η υψηλή εκπαίδευση παρέχει μια δυνατότητα να επιστρέψουν στη χώρα σημαντικοί επιστήμονες από το εξωτερικό. Ο κ. 'Ακερμαν μίλησε με θερμά λόγια για την ιστορία της χώρας και το αρχαίο της παρελθόν της, λέγοντας ότι δίδαξε τη δημοκρατία και τονίζοντας ότι «από αυτή την πλευρά είναι μια χώρα πολύ πιο μπροστά από κάθε άλλη στον κόσμο».

Η ομιλία του κ. 'Ακερμαν έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης χθες το βράδυ στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ Θράκης, στη Χώρα της Σαμοθράκης, με θέμα "Η πράξη είναι προτιμότερη από τη θεωρία", παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Ευρυπίδης Στυλιανίδης, η πρόεδρος του Φόρουμ και της «Αρσινόης της Θράκης» Κατερίνα Καραγιάννη, η επικεφαλής της ActionAid Ελλάς και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσ Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, ο πρόεδρος διεθνών βραβείων "Giuseppe Sciacca" αιδεσιμότατος Μπρούνο Λίμα, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, η σολίστ του ακορντεόν και συνθέτρια, Ζωή Τηγανούρια, κ.α.

Τη φράση του κ. Ακερμαν που αφορούσε «τη δέσμευση να αλλάξουμε» επανέλαβε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοίδης, τονίζοντας ότι κατά τη γνώμη του «σημαίνει να βάλουμε στο τραπέζι την έννοια της συνεργασίας μεταξύ μας, του σχεδιασμού των αναγκαίων αλλαγών που πρέπει να γίνουν σε όλους τους τομείς, κυρίως του κράτους, για να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα», που, όπως είπε, θα είναι η αύξηση του εισοδήματος, του πλούτου, της απασχόλησης.

«Προϋπόθεση είναι να έχουμε αυτή τη δέσμευση ότι πάμε να αλλάξουμε τα πράγματα κάθε μέρα προς το καλύτερο» τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολες οι αλλαγές, αλλά ξέρετε, από την άλλη πλευρά η αδράνεια και η συντήρηση που βολεύουν σε κάποιους καταστρέφουν πρώτα τους ανθρώπους τους προκομμένους πρώτα, τους ανήσυχους ανθρώπους και μετά ξέρετε ποιους άλλους; Τους φτωχούς ανθρώπους. Η αδράνεια σκοτώνει τους φτωχούς ανθρώπους. Γιατί οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν μόνοι τους τα πράγματα. Γι΄ αυτό, σας καλώ να κάνουμε όλοι μαζί την προσπάθεια. Ενωμένοι. Μπορεί να έχουμε μεταξύ μας διαφορές πολλές, ιδεολογικές, να έχουμε κομματικές ταυτότητες άλλες ο καθένας, όμως η εθνική προσπάθεια, η λαϊκή προσπάθεια, η λαϊκή ενότητα, η εθνική ενότητα είναι προτεραιότητες για όλους μας».

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα