Η Ελλάδα τελευταία στις δεσμεύσεις κοινοτικών κονδυλίων

Προτελευταία στις απορροφήσεις
Τρίτη, 11 Μαΐου 2004 17:18

Την τελευταία θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις κοινοτικών κονδυλίων του Γ'ΚΠΣ, όπως επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Χατζηδάκης, επικαλούμενος απάντηση του Επιτρόπου Φραντς Φίσλερ σε σχετική ερώτησή του.

Σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν το λεγόμενο Στόχο 1 των Διαρθρωτικών Ταμείων (δηλαδή τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ε.Ε.), η Ελλάδα έρχεται τελευταία στις δεσμεύσεις κοινοτικών κονδυλίων τα τέσσερα πρώτα χρόνια ισχύος του Γ'ΚΠΣ (2000-2003) με ποσοστό 48,89%.

Πρώτη είναι η Ιρλανδία με ποσοστό 72,30% ενώ ο μέσος όρος των δεσμεύσεων για τα 15 κράτη-μέλη βρίσκεται στο 58,32%.

Σε ό,τι αφορά τις απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση από το τέλος, με ποσοστό 22,5%, ενώ η μοναδική χώρα που υστερεί σε σχέση με την Ελλάδα είναι η Ολλανδία, η οποία παίρνει συγκριτικά πολύ λιγότερα κονδύλια σε σχέση με τη χώρα μας. Ο μέσος όρος των απορροφήσεων μεταξύ των 15 κρατών-μελών είναι 33,91%.

Η σύγκριση με τις υπόλοιπες «χώρες συνοχής» είναι απογοητευτική, τονίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, καθώς η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του αντίστοιχου πίνακα, με ποσοστά πάνω από 40%.

«Μετά την επιβεβλημένη από την κυβέρνηση δημοσιονομική απογραφή, η οποία αποκάλυψε την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έρχονται και τα στοιχεία της Επιτροπής σχετικά με τις δεσμεύσεις και απορροφήσεις των κοινοτικών κονδυλίων μέχρι τέλους του 2003, για να συνθέσουν το σκηνικό. Η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ δύσκολη κατάσταση» υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι «η αργή εκκίνηση των προγραμμάτων του ΚΠΣ και η συνακόλουθη απώλεια χρόνου δημιουργεί τεράστια πίεση για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα