Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014 19:04
UPD:19:07
REUTERS/ANDREA COMAS

Φωτογραφία αρχείου.

Ευρύτατες ήταν οι απώλειες που σημείωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι έκλεισαν τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάιο του 2012, όταν δηλαδή είχε κορυφωθεί η κρίση στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε πτώση 1,43% στις 6.340 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 2,40% στις 8.833 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,63% στις 4.074 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 1,55% στις 321,62 μονάδες, χωρίς κανείς από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες να καταφέρνει να κλείσει θετικά. Σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης έκλεισε με απώλειες 4%, με τις ρευστοποιήσεις να τροφοδοτούνται εντός της εβδομάδας από τη μείωση των εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Βασικός καθοδικός καταλύτης ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι «δομικά και όχι κυκλικά», η οποία εκλήφθηκε από τις αγορές ως ομολογία της κρίσιμης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Μάλιστα, η δήλωση αυτή προκάλεσε ισχυρότατο sell off και στη Wall Street χτες.

Στο ταμπλό, η STMicroelectronics υποχώρησε κατά 5,4%, καθώς έντονες είναι οι ανησυχίες για την πορεία των πωλήσεών της, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Η εταιρεία αντλεί το 42% των πωλήσεών της από την ασιατική χώρα.

Στο -6,1% βρέθηκε η CSR, με την αγορά να εκτιμά ότι η πρόταση εξαγοράς της που ετοιμάζει η Microchip δεν θα κατατεθεί τελικά. Η τελευταία έχει διορία έως τις 15 Οκτωβρίου για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.

Σημαντικές απώλειες σημείωσε ο ενεργειακός κλάδος, καθώς το πετρέλαιο δείχνει να μην μπορεί να σταματήσει την πτωτική του πορεία. Η Ophir Energy έχασε 8% και η Abengoa βρέθηκε στο -8,7%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αμετάβλητη παρέμεινε η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας τον Αύγουστο, διατηρώντας τα επίπεδα του Ιουλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα