Τόμσεν: Θα ήταν καλό η Ελλάδα να διατηρήσει μια σχέση με το ΔΝΤ

«Παραμένουν επισφάλειες» είπε για την πρόσβαση στις αγορές
Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014 18:33
UPD:18:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο κ. Τόμσεν (φωτ. αρχείου) μίλησε επίσης για τις οικονομικές εξελίξεις και το ρόλο του Ταμείου σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και για τα προγράμματα σε Ουκρανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία.

Κατά την άποψή μας, είναι προτιμότερο η Ελλάδα να κρατήσει κάποιας μορφής σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Απηχώντας και τη θέση που εξέφρασε την Πέμπτη η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, περί προληπτικής στήριξης της χώρας μας, ο κ. Τόμσεν, πρόσθεσε: «Όπως είπε η γενική διευθύντρια, η σχέση είναι εξελισσόμενη και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για το πώς θα διαμορφωθεί αυτό. Αλλά, στο παρόν στάδιο, δεν έχω να προσθέσω κάτι σε συγκεκριμένη βάση».

Απαντώντας σε άλλο σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι «το ΔΝΤ δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για "ακύρωση" της δανειακής στήριξης», συμπληρώνοντας ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την τρέχουσα αξιολόγηση» και συζητούνται «οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ληφθούν σε μελλοντικό στάδιο».

Στην αρχική τοποθέτησή του για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, το πρώην μέλος της τρόικας, δεν έκανε καμία αναφορά στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούσαν τη χώρα, επισήμανε ότι «τα καλά νέα είναι πως η Ελλάδα ανακτά σταδιακά την πρόσβασή της στις αγορές, ωστόσο», όπως υποστήριξε, «παραμένουν κάποιες επισφάλειες που σχετίζονται με την πρόσφατη αύξηση των spreads», διατυπώνοντας επίσης την άποψη ότι «ακόμη η κατάσταση είναι εύθραυστη σ' αυτόν τον τομέα».

Ερωτηθείς σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα, σε σχέση με εκείνες στην Ισπανία και (σε άλλες χώρες) την Ευρωζώνη, είπε πως «αναμφισβήτητα η Ελλάδα έκανε πολύ περισσότερα». 

Πρόσθεσε ότι εξαιτίας των «πολύ υψηλών ελλειμμάτων και χρεών», η Ελλάδα ξεκίνησε από «πιο δυσχερή θέση» και αυτό σημαίνει ότι «η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες».

Αναφερόμενος γενικότερα στην κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο κ. Τόμσεν είπε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή έχει προχωρήσει σημαντικά» και ότι «θα πρέπει στην παρούσα φάση να αφεθούν οι αυτόματοι σταθεροποιητές να λειτουργήσουν», όπως σημείωσε. Προσέθεσε ότι «η έμφαση πρέπει να επικεντρωθεί στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Τόμσεν μίλησε επίσης για τις οικονομικές εξελίξεις και το ρόλο του Ταμείου σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και για τα προγράμματα σε Ουκρανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει μιλήσει ευθέως για ενδεχόμενο πρόωρης απεμπλοκής της χώρας μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα