Αυξημένο το αγοραστικό ενδιαφέρον στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι εταιρείες ημιαγωγών πρωταγωνιστές της ανόδου
Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2001 19:55

Θετικό ήταν και σήμερα το κλίμα στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, όπου η πλειονότητα των δεικτών έκλεισε με θετικό πρόσημο. Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε κυρίως σε τίτλους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών μετά την εκτίμηση της Merrill Lynch ότι τα χειρότερα για τον εν λόγω κλάδο ανήκουν στο παρελθόν.

Με την παραπάνω άποψη συμφωνεί και ο Marco Wong, διαχειριστής κεφαλαίων στην SGY Asset Management, ο οποίος δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Bloomberg" ότι αναμένεται ανάκαμψη της βιομηχανίας ημιαγωγών προς το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Παράλληλα, η Merrill Lynch ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της μετοχής της γαλλικής Stmicroelectronics, η οποία έκλεισε με άνοδο 5,99%. Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν, επίσης, οι μετοχές πολλών ομοειδών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων οι Infineon Technologies, Royal Philips Electronics και ARM Holdings.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκε σήμερα ο τραπεζικός κλάδος σαφώς επηρεασμένος από τη σημαντική μείωση που εμφάνισαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τα κέρδη της Deutsche Bank. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας το εν λόγω διάστημα ανήλθαν σε 2,45 δισ. ευρώ (2,2 δισ. δολ.) ή 4,51 ευρώ ανά μετοχή σημειώνοντας πτώση 35% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 3,8 δισ. ευρώ ή 6,66 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, υποχωρεί κατά 2,49% συμπαρασύροντας προς τα κάτω τις μετοχές και άλλων γερμανικών τραπεζών. Ωστόσο, τις σημαντικότερες απώλειες καταγράφει αυτή την ώρα η μετοχή της Deutsche Telekom στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης ότι η μετοχοποίηση της θυγατρικής της εταιρείας T-Online αναβάλλεται http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/08/01/153508.htm .

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.546,9 μονάδες με άνοδο 0,32%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 5.112,48 μονάδες με κέρδη 0,53% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.916,4 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,01%. Περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX έχει περιορίσει τις απώλειές του στο 0,30% και βρίσκεται στις 5.843,73 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα