«Απογείωσε» τη Wall Street η Fed

Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 23:37
UPD:23:38
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Φωτογραφία αρχείου.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η Wall Street, καθώς τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) έδωσαν στους επενδυτές το μήνυμα που αποζητούσαν: Η πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου θα καθυστερήσει.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,64% στις 16.994,22 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,90% στις 4.468,59 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη κατά 1,75% στις 1.968,89 μονάδες.

Οι αξιωματούχοι της Fed, κατά την τελευταία συνεδρίαση τους μίλησαν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία, οι οποίοι προέρχονται αφενός από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και αφετέρου από την ενίσχυση του δολαρίου. Εν ολίγοις, εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για τις συνέπειες αύξησης του επιτοκίου, με την αγορά να τις λαμβάνει ως μήνυμα διατήρησης της επιτοκιακής πολιτικής εωσότου η αμερικανική οικονομία προστατευθεί από τους εξωγενείς παράγοντες.

Η εξέλιξη αυτή έδωσε ώθηση στην αγορά, η οποία κατέγραψε την καλύτερη συνεδρίαση του έτους, με τη Fed για ακόμη μία φορά να δείχνει ιδιαίτερη ωριμότητα στη διαχείριση των κινδύνων που μπορεί να πλήξουν την αμερικανική οικονομία και να αναιρέσουν την αποτελεσματικότητα των δράσεων που έχει λάβει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ενδεικτικό της αίσθησης αυτής ήταν και η άρνηση ορισμένων μελών της Νομισματικής Επιτροπής να υπάρξουν αλλαγές στον προγραμματισμό της πολιτικής, ώστε να αποφευχθούν παρερμηνείες από την αγορά.

Έτσι στο ταμπλό, με κέρδη 2,6% έκλεισε η Costco, καθώς ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη για το δ' τρίμηνο χρήσης. Ειδικότερα, κατά το τρίμηνο το οποίο ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου, τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 697 εκατ. δολάρια ή1,58 δολάρια ανά μετοχή από 617 εκατ. δολάρια ή 1,40 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Κέρδη 2,7% κατέγραψε και η Symantec, η οποία έχει διαρρεύσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο διάσπασης των δραστηριοτήτων της, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της στους τομείς που δραστηριοποιείται.

Η Yum ενισχύθηκε κατά 0,9%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 87 σεντς ανά μετοχή, έναντι εκτιμήσεων για κέρδη 83 σεντς ανά μετοχή. Η ιδιοκτήτρια των KFC και Taco Bell δήλωσε ότι τα κέρδη του 12μήνου θα αυξηθούν κατά 6-10%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα