Κλειδί χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός την προώθηση της ανάπτυξης μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρώπη, κατά την παρέμβασή του στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση στο Μιλάνο.
«Ως Ευρώπη, κλειδί για την επιτυχία μας, αποτελεί αποκλειστικά η προώθηση της Ανάπτυξης μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, απαιτείται όμως η ΕΕ να πετύχει μια μεγαλύτερη μόχλευση πόρων μέσω της ΕΤΕπ και άλλων επενδυτικών ιδρυμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προηγουμένως είχε περιγράψει τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση, έχοντας ως στόχο την αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «η Ευρώπη πρέπει να μεταδώσει στους λαούς μας μιαν ελπίδα χειροπιαστή που θα βασίζεται σε γερά θεμέλια, ανάπτυξης εργασίας, αξιοπρέπειας και προοπτικής, που θα συνοδεύεται από πόρους, αλλά κυρίως από αποφασιστικές πολιτικές βασιζόμενες σε σύγχρονα, έξυπνα εργαλεία». Τόνισε πως «μόνον μια τέτοια πολιτική μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά τη διαρθρωτική προσαρμογή που έχουμε επιτύχει, μόνον μια τέτοια πολιτική μπορεί να διασφαλίσει ότι οι θυσίες των λαών της Ευρώπης μπορούν να αποδώσουν ένα νέο μοντέλο βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης».
Προειδοποίησε μάλιστα πως «αν δεν συνεργαστούμε όλοι μαζί προς την κατεύθυνση αυτή, η ανεργία θα συνεχίσει να ψαλιδίζει τα κοινωνικά θεμέλια της Ένωσής μας, και κυρίως τις προοπτικές των προσπαθειών μας…».
Ξεκινώντας την παρέμβασή του, ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε στους ομολόγους του «ως Πρωθυπουργός της χώρας με τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.».
Όμως δήλωσε αισιόδοξος «γιατί οι Έλληνες, με πολλές και προσωπικές θυσίες, κατάφεραν και "έστριψαν το καράβι στο δρόμο της ανάπτυξης"».
Όπως είπε, η ανεργία, παρά τη μικρή αλλά σταθερή αποκλιμάκωσή της, παραμένει ακόμα ιδιαίτερα υψηλή και αναφέρθηκε στις πολιτικές που ακολουθούνται στην αγορά εργασίας, κάνοντας αναφορά στο Εθνικό Σχέδιο για την απασχόληση, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένα προγράμματα προώθησης της επιχειρηματικότητας, ενθάρρυνσης των start-ups εταιριών, προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, προγράμματα μαθητείας νέων ανέργων στον ιδιωτικό τομέα, την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, την πρόσβαση σε πύλες πληροφοριών, κ.λπ.