Στα υψηλά 13 ετών το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές

Σε 13 νομούς η αμόλυβδη πωλείται πάνω από 85 λεπτά
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2004 16:11
UPD:19:45

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα σε χρονικό διάστημα 13 ετών, αναρριχήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά την ανακοίνωση του ΟΟΣΑ για τις οικονομικές προοπτικές σε παγκόσμιο επίπεδο, καταδεικνύοντας την αύξηση της ζήτησης για την αγορά ενεργείας.

Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου έφθασαν στα 40,38 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το χθεσινό κλείσιμο στα 40 δολ. το βαρέλι, στα οποία έφθασε για πρώτη φορά από τις 11 Οκτωβρίου του 1990. Φέτος οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει αύξηση 24%.

Οι χώρες - εισαγωγείς πετρελαίου αγωνιούν όλο και περισσότερο για τις οικονομικές επιπτώσεις του υψηλότερου ενεργειακού κόστους. Είναι μάλιστα ιδιαιτέρως ανησυχητικό ότι τόσο μεγάλη αύξηση σημειώνεται στο δεύτερο τρίμηνο, κατά το οποίο η ζήτηση είναι μειωμένη, και εκφράζονται ερωτηματικά, γιά το πού μπορούν να φτάσουν οι τιμές αργότερα.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Πουρνόμο Γιουσγιαρντόρο δήλωσε ότι το καρτέλ παράγει ήδη δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα περισσότερα από το επίσημο όριο, σε μιά προσπάθεια σταθεροποίησης των τιμών.

Η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της σήμερα, είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή της, αλλά μόνον μετά απο διαβουλεύσεις με τους άλλους εξαγωγείς του ΟΠΕΚ.

Η προσφορά πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις, παρά τις αυξημένες προσπάθειες από τη Ρωσία.

Στα 82,8 λεπτά η μέση τιμή της αμόλυβδης

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τιμοληψίες του ΥΠΑΝ, ανήλθε τη Δευτέρα 10 Μαϊου στα 0,828 ευρώ το λίτρο, από 0,805 την προηγούμενη εβδομάδα. Σε 13 νομούς η αμόλυβδη πωλείται πάνω από 85 λεπτά http://www.ypan.gr/flash_fuel/kafsima/MESES_TIMES.htm . Από την αρχή του χρόνου η αύξηση στη μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σε 9,7 λεπτά το λίτρο και σε σύγκριση με πέρυσι η αύξηση φθάνει στα 13,1 λεπτά.

Το θέμα έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Ανάπτυξης δεδομένου ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα πυροδοτούν αλυσιδωτές αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης. Η ανατίμηση των καυσίμων συζητήθηκε και σε συνάντηση που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα