Επίθεση Ν. Μηταράκη σε Ρ. Δούρου για τα απορρίμματα

Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 14:43
UPD:15:08
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης στη συνέντευξη τύπου σχετικά με την πορεία των έργων ΣΔΙΤ.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία χαρακτήρισε τις συμπράξεις Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) ο υφυπουργός ανάπτυξης Νότης Μηταράκης αναφέροντας ότι η χώρα επανήλθε στην αγορά των ΣΔΙΤ με την υπογραφή το 2014 τριών συμβάσεων αξίας 130 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να υπογραφούν επιπλέον εννέα συμβάσεις αξίας 650 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τα πρώτα έργα ΣΔΙΤ που υπογράφηκαν μετά το 2009 και σύμφωνα με τον υφυπουργό «φέρνουν τη χώρα μας 4η στην γενική κατάταξη πανευρωπαϊκά στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ για το α’ εξάμηνο του 2014».

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015 αναμένεται να υπογραφούν επιπλέον συμβάσεις ΣΔΙΤ συνολικής αξίας 650 εκατ. ευρώ και αφορούν τους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, τις κοινωνικές υποδομές και την αστική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα απορρίμματα ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στα τεράστια πρόστιμα με τα οποία απειλείται η χώρα από τη διαχείρισή τους και στα 13 έργα ΣΔΙΤ σε όλη την επικράτεια συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ.

Με αφορμή τα έργα αυτά ο κ. Μηταράκης σχολίασε την επιστολή της Ρένας Δούρου προς όλους τους δημάρχους της Περιφέρειας σχετικά με το φλέγον θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων αναφέροντας ότι «είναι κρίμα που προφανώς επειδή δεν έχει συνειδητοποιήσει, παρά την ανάληψη των καθηκόντων της, τη διαφορά μεταξύ διοίκησης και διαμαρτυρίας, δεν θέλει να προχωρήσουν εκείνα τα έργα που θα δώσουν μια οριστική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Επιλέγει να βάλει, στην κυριολεξία, τα «σκουπίδια κάτω από το χαλί».

«Θέλω να πιστεύω πως οι εξελίξεις θα ξεπεράσουν αυτές τις άγονες νοοτροπίες.  Η χώρα βρίσκεται ενώπιον πολύ βαριών προστίμων για την μη επίλυση του θέματος της διαχείρισης απορριμμάτων» σχολίασε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μηταράκης στο «καινοτόμο μίγμα χρηματοδότησης» καθώς η συμμετοχή του δημοσίου στα έργα ΣΔΙΤ, γίνεται μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων των Διαρθρωτικών Ταμείων, όπως το πρόγραμμα JESSICA, ενώ για πρώτη φορά από το 2009 συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σχετικά με τα έργα που προχωρούν μέσω ΣΔΙΤ ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στην επίσημη πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία δημοσίων Εσόδων για την υλοποίηση ως έργο ΣΔΙΤ των xray -scanners στα τελωνεία.

«Το δημόσιο διατηρεί την εξουσία του ελέγχου, δεν δίνεται στον ιδιωτικό φορέα, ενώ παράλληλα όλο το αρχείο με το scanning θα συνδέεται και με την ΓΓΠΣ, ΓΓ Εσόδων, ώστε να υπάρχει πολλαπλός έλεγχος» ανέφερε.

Επίσης, υπεγράφη σύμβαση για την κατασκευή 14 σχολείων σε 7 δήμους της Αττικής. Είναι το πρώτο έργο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτήθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica.

Παράλληλα, το έργο των εφτά πυροσβεστικών σταθμών, συνολικής αξίας 25,9 εκατ. ευρώ που παραδίδονται εντός των  επόμενων εβδομάδων και αποτελούν το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που ολοκληρώνεται.

«Η καθυστέρηση στην παράδοση του έργου, όχι μόνο δεν κόστισε στους Έλληνες πολίτες, αλλά αντιθέτως το Δημόσιο εξοικονόμησε  5,7 εκατ. ευρώ παραλαμβάνοντας ποιοτικές υποδομές» σχολίασε ο υφυπουργός.

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα