Μικρή ανάκαμψη ή, στο χειρότερο σενάριο, στασιμότητα προβλέπει για τη φετινή τουριστική κίνηση το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) στην τελευταία έκθεσή του.
Ο ελληνικός τουρισμός, παρά το γεγονός ότι διανύει Ολυμπιακή χρονιά, κινείται σε μια δύσβατη ατραπό υπό την πίεση του έντονου ανταγωνισμού τιμών από άλλους προορισμούς της Μεσογείου (ειδικά όσους τιμολογούν σε δολάρια), της ανατίμησης του ευρώ και άλλων αντίξοων παραγόντων, επισημαίνει η έκθεση.
Το γεγονός ότι χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος γνωρίζουν μεγάλη αύξηση ζήτησης για το τουριστικό προϊόν τους, σύμφωνα με την έκθεση, υποδηλώνει ότι ο παράγων «ασφάλεια» φαίνεται να παίζει δευτερεύοντα ρόλο στις αποφάσεις για ταξίδια στη Μεσόγειο.
Κατά τη δεκαετία 1990-2000 οι αφίξεις αλλοδαπών στην Ελλάδα αυξάνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,7% και η εισροή συναλλάγματος κατά 7,4% ετησίως. Αντίθετα, στην περίοδο 2001-2003, με βάση προσωρινά στοιχεία, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 1,7% ετησίως και οι συναλλαγματικές εισπράξεις κατά 2%. Οι συνολικές απώλειες κατά τη διετία 2002-2003 εκτιμώνται σε περίπου δύο δισ. ευρώ.
Ειδικά, το 2003 οι τουριστικές συναλλαγματικές εισπράξεις της Ελλάδας υποχώρησαν κατά 8,3%, ενώ οι γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις (Κροατία +69,6%, Τουρκία +12%, Ισπανία +4,1%).
Το ΙΤΕΠ επικρίνει ιδιαίτερα την «ουσιαστική ανυπαρξία προβολής της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και την ασυδοσία ορισμένων εγχώριων τουριστικών επιχειρηματιών».
Πηγή: ΑΠΕ