Ισχυρό το αρνητικό κλίμα

Υπό πίεση ξανά οι μετοχές
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2004 00:01
UPD:06:37

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ έδαφος κινήθηκαν τα διεθνή χρηματιστήρια καθώς η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου και οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις επηρέασαν την ψυχολογία των επενδυτών.

Στην πτώση συνέβαλε το νέο ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι και οι απογοητευτικές ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων από την κορυφαία δικτύων υπολογιστών Cisco.

Οι χρηματιστηριακές αγορές εστιάζουν την προσοχή τους στην αδυσώπητη ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου διεθνώς καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια άνοδος των τιμών άντλησης βενζίνης θα επιβαρύνει τις δαπάνες των καταναλωτών.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κάτω από τις 10.000 μονάδες. Και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street κινήθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, υποχωρώντας κάτω από το όριο της Δευτέρας μετά την τριήμερη πτώση των μετοχών λόγω φόβων για άμεση αύξηση επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Τελικά ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 25,69 μονάδες, ποσοστό 0,26%, φθάνοντας στις 10.045,16 μονάδες. Με απώλειες 5,76 μονάδων, ποσοστό 0,30%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.925,59 μονάδες.

Η μετοχή της Cisco Systems παρέσυρε στην πτώση τον δείκτη μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq καθώς η αρνητική προοπτική της εταιρείας για το τρέχον τρίμηνο επισκίασε τα ενθαρρυντικά στοιχεία για αύξηση της κερδοφορίας της ενώ προκάλεσε ανησυχίες η αύξηση 20% των αποθεμάτων της.

Η Cisco ανακοίνωσε αύξηση 23% των κερδών τριμήνου λόγω αύξησης της ζήτησης από πελάτες εταιρείες.

Ο φόβος για τις επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών σε συνδυασμό με τις απογοητευτικές εταιρικές ανακοινώσεις οδήγησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πυροδότησε ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες μπορεί να ωθήσουν τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν το κόστος δανεισμού νωρίτερα του αναμενόμενου, για την επιτάχυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και της κατανάλωσης, γεγονός που θα περιορίσει τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 1,1% στις 969 μονάδες, αγγίζοντας τα χαμηλότερα από τις 25 Μαρτίου. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με πτώση 1,6% στις 2.678 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 2,26% στις 11.153,58 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα