Ανοιχτό το θέμα των «κόκκινων δανείων»

Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2014 14:32
UPD:15:06
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το θέμα θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι όταν η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα και δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή πριν τις αρχές Νοεμβρίου.

Χωρίς τελική συμφωνία για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της αξιολόγησης της οικονομίας. 

Το θέμα θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι όταν η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα και δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή πριν τις αρχές Νοεμβρίου. 

Σύγχυση υπάρχει πάντως σχετικά με τις απαιτήσεις που φέρονται να εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά την πρωινή συνάντησή τους με το οικονομικό επιτελείο. 

Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως η τρόικα έβαλε σήμερα στην κουβέντα και τα δάνεια των ιδιωτών, ζητώντας μία ρύθμιση - πακέτο.

Όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά», αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών επισημαίνουν ότι στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα πρέπει να «κουμπώνει» και το πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Η ίδια πηγή ανέφερε πως βάσει των νέων απαιτήσεων θα πρέπει να διευρυνθούν τα κριτήρια και οι παράγοντες που θα ληφθούν υπ' όψιν για μια ρύθμιση - πακέτο. 

Πάντως, η κυβερνητική θέση στο συγκεκριμένο θέμα, είναι ότι πρέπει να δοθούν άμεσα κάποιες λύσεις-ανάσα, και, τελικά, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επέδειξε δεκτική στάση.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές να υλοποιηθούν σε δύο φάσεις («two step process»). Σε αυτό το σενάριο, πιθανότερο φαίνεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες και να ακολουθήσει η παρέμβαση για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», χωρίς να αποσαφηνίζονται οι ακριβείς χρόνοι.

Ωστόσο, στο θέμα των «κόκκινων δανείων», κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι ουδέποτε ετέθη από την τρόικα στον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, αίτημα για ρύθμιση «πακέτο» των «κόκκινων δανείων» επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, η οποία θα «κουμπώνει» και με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση αυτή η διαρροή», υπογραμμίζαν, διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει αρχικώς την ολοκλήρωση του σχεδίου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και σε δεύτερο χρόνο το σχέδιο για τα φυσικά πρόσωπα.

«Εμείς θα συνεχίσουμε τις επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια στη βάση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί», αναφέραν οι ίδιοι κύκλοι. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα