Γ. Βαρθολομαίος : «Αυστηροί οι έλεγχοι του ΙΚΑ»

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2004 13:33

Αυστηρή αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και ταχύτερη απονομή των συντάξεων «υποσχέθηκε» στη Βουλή, ο νέος διοικητής του ΙΚΑ.

Απευθυνόμενος προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Ιωάννης Βαρθολομαίος, σημείωσε, ότι για να αντιμετωπιστεί η «εκτεταμένη› εισφοροδιαφυγή, χρειάζεται ειδικό εκπαιδευμένο προσωπικό που να γυρίζει τις περιοχές και να ελέγχει.

Σήμερα δυστυχώς, το ΙΚΑ δεν ελέγχει. Του αρκεί η δισκέτα που καταθέτει ο εργοδότης στο σύστημα είπε ο κ. Βαρθολομαίος. Ο νέος διοικητής, που προτάθηκε από τον υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, Π. Παναγιωτόπουλο, τόνισε επίσης ότι το ίδρυμα, για μακρά περίοδο δεν ελέγχει τα υποκαταστήματά του για το τι εισπράττουν. Απαιτείται υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου δήλωσε με νόημα ο κ. Βαρθολομαίος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών περί αποποινικοποίησης των χρεών, είπε ότι το ΙΚΑ δεν θα συμφωνήσει διότι έτσι θα χάσει εισφορές. Όσο για τις κατά καιρούς κινήσεις είσπραξης καθυστερημένων εισφορών, εκτίμησε ότι δεν αποδίδουν οι προκαταβολές του 30% και οι σχετικές δόσεις και ότι ίσως οι προκαταβολές αυτές θα πρέπει να είναι της τάξης του 20% ή του 10%. Μεταξύ εκείνων που χρωστούν τα περισσότερα χρήματα στο ΙΚΑ, ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι περιλαμβάνονται τα Μέσα Ενημέρωσης (10 εκατ. ευρώ), τα ΚΤΕΛ (11 εκατ. ευρώ), οι συνεταιρισμοί (8,5 εκατ.) και «δυστυχώς» τα υπουργεία και οι φορείς του δημοσίου (18 εκατ. ευρώ).

Ο κ. Βαρθολομαίος έδωσε έμφαση στην μηχανογράφηση του ιδρύματος. «Μόνο 18 υποκαταστήματα από τα 324 έχουν μπει στο σύστημα. Πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία πάση θυσία. Εάν το ΙΚΑ δεν μηχανογραφηθεί πλήρως σε όλες τις υπηρεσίες, τα προβλήματα θα συνεχιστούν›. Για το φλέγον θέμα της απονομής των συντάξεων, που όπως είπε καθυστερούν έως και τρία χρόνια, είπε ότι στοχεύει –με την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης- να βγαίνουν σε πέντε ημέρες. Ως παραδείγματα λύσης έφερε την εμπειρία του από το Ταμείο Μετάλλου, όπου οι συνταξιούχοι έπαιρναν μέσα σε μία εβδομάδα μετά την κατάθεση της αίτησης και ένα γρήγορο έλεγχο, το 70% της σύνταξης, καθώς και τη σκέψη, να ζητείται από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ να πηγαίνουν για ανακεφαλαίωση των ενσήμων τους, ένα-δύο χρόνια πριν τη σύνταξή τους.

Ακολούθως:

* Μίλησε για την ανάγκη καλύτερης περιφερειακής κατανομής του προσωπικού, με βάση την προσέλευση των ασφαλισμένων στα νοσοκομεία και στα καταστήματα του ΙΚΑ. Στο «Παπαδημητρίου», έχουμε 105 ασθενείς με εγγεγραμμένο προσωπικό 1.500 άτομα είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

* Αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να μπει και τρίτη βάρδια σε κάποια νοσοκομεία τις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων.

* Προανήγγειλε ότι θα γίνονται ξεχωριστοί προϋπολογισμοί για κάθε νοσοκομείο διότι η δαπάνη ανά ασθένεια εμφανίζεται μεγαλύτερη από άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. «Δεν μπορεί να απαιτούνται επτά μέρες για σκωληκοειδίτιδα στα νοσοκομεία του ΙΚΑ ενώ στο εξωτερικό ή στον «Ευαγγελισμό» να απαιτούνται τρεις ημέρες».

Ο κ. Βαρθολομαίος, τάχθηκε υπέρ της τιμωρίας όσων παίρνουν αναπηρικές συντάξεις και ταυτόχρονα εργάζονται, αλλά και υπέρ μιας πιο γενναιόδωρης πολιτικής του κράτους υπέρ όσων είναι πραγματικά ανάπηροι.

Υπέρ της τοποθέτησης του κ. Βαρθολομαίου τάχθηκαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν «λευκό».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα