Ανέκαμψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Αργία στη Φρανκφούρτη

Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2014 22:29
UPD:22:30
REUTERS/ANDREA COMAS

Φωτογραφία αρχείου.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αποτιμώντας τελικά θετικά τα κριτήρια που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την αγορά εγγυημένων τίτλων και καλυμμένων ομολόγων. Η αγορά της Φρανκφούρτης είναι κλειστή λόγω εθνικής εορτής.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 1,27% στις 6.552 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,93% στις 4.282 μονάδες. Από τους 17 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 14 σήμερα σημείωσαν απώλειες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,95% στις 335,19 μονάδες. Ο δείκτης κατέγραψε για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα έκλεισε με απώλειες, ενώ από τα υψηλά 6ετίας που σημείωσε τον Ιούνιο ο δείκτης κινείται κατά 4,2% χαμηλότερα. 

Στο ταμπλό, η EasyJet ενισχύθηκε κατά 6,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη του έτους που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου θα φτάσουν τουλάχιστον τα 575 εκατ. στελίνες, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 570 εκατ. στερλίνες.

Στο +2,5% βρέθηκε η Immofinanz, η οποία φαίνεται να μην προκρίνεται για την αγορά του 16,4% που κατέχει η UniCredit στην Immobilien Anlagen. Όπως όλα δείχνουν, το ποσοστό θα το αγοράσει κυπριακό επενδυτικό σχήμα.

Επίσης, η United Utilities σημείωσε κέρδη 3,3%, με την αγορά να επικροτεί το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της περιόδου 2015-2020, στο οποίο περιλαμβάνεται μείωση κόστους 370 εκατ. στερλινών.

Στον αντίποδα, η Tesco υποχώρησε κατά 3,5%, καταγράφοντας απώλειες για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση. Από τις 22 Σεπτεμβρίου, όταν και έγινε γνωστό το λάθος ύψους 250 εκατ. στερλινών στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους, η μετοχή έχει χάσει 22%.

Όσον αφορά στην ΕΚΤ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, οι αγορές καλυμμένων ομολόγων θα ξεκινήσουν στα μέσα Οκτωβρίου και εκείνες των ABS μέσα στο δ' τρίμηνο. Στις αγορές ABS θα συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που η αξιολόγηση των χωρών είναι κάτω από το "ΒΒΒ", όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, ωστόσο αυτές θα γίνονται υπό συγκεκριμένους όρους.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 52 μονάδες υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, από 52,5 μονάδες τον Αύγουστο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών.

Ο δείκτης αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών, ενώ η τιμή του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα