Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αποτιμώντας τελικά θετικά τα κριτήρια που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την αγορά εγγυημένων τίτλων και καλυμμένων ομολόγων. Η αγορά της Φρανκφούρτης είναι κλειστή λόγω εθνικής εορτής.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 1,27% στις 6.552 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,93% στις 4.282 μονάδες. Από τους 17 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 14 σήμερα σημείωσαν απώλειες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,95% στις 335,19 μονάδες. Ο δείκτης κατέγραψε για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα έκλεισε με απώλειες, ενώ από τα υψηλά 6ετίας που σημείωσε τον Ιούνιο ο δείκτης κινείται κατά 4,2% χαμηλότερα.
Στο ταμπλό, η EasyJet ενισχύθηκε κατά 6,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη του έτους που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου θα φτάσουν τουλάχιστον τα 575 εκατ. στελίνες, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 570 εκατ. στερλίνες.
Στο +2,5% βρέθηκε η Immofinanz, η οποία φαίνεται να μην προκρίνεται για την αγορά του 16,4% που κατέχει η UniCredit στην Immobilien Anlagen. Όπως όλα δείχνουν, το ποσοστό θα το αγοράσει κυπριακό επενδυτικό σχήμα.
Επίσης, η United Utilities σημείωσε κέρδη 3,3%, με την αγορά να επικροτεί το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της περιόδου 2015-2020, στο οποίο περιλαμβάνεται μείωση κόστους 370 εκατ. στερλινών.
Στον αντίποδα, η Tesco υποχώρησε κατά 3,5%, καταγράφοντας απώλειες για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση. Από τις 22 Σεπτεμβρίου, όταν και έγινε γνωστό το λάθος ύψους 250 εκατ. στερλινών στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους, η μετοχή έχει χάσει 22%.
Όσον αφορά στην ΕΚΤ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, οι αγορές καλυμμένων ομολόγων θα ξεκινήσουν στα μέσα Οκτωβρίου και εκείνες των ABS μέσα στο δ' τρίμηνο. Στις αγορές ABS θα συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που η αξιολόγηση των χωρών είναι κάτω από το "ΒΒΒ", όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, ωστόσο αυτές θα γίνονται υπό συγκεκριμένους όρους.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 52 μονάδες υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, από 52,5 μονάδες τον Αύγουστο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών.
Ο δείκτης αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών, ενώ η τιμή του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας.