NYT: Σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες το Παρίσι λόγω προϋπολογισμού

Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2014 14:32
UPD:16:25
REUTERS/JOHN SCHULTS

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν κατά την χθεσινή παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2015.

Η Γαλλία κήρυξε χθες την ανεξαρτησία της από το καθεστώς λιτότητας που ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι έντονες πολιτικές αντιδράσεις που υπήρξαν, όμως, δείχνουν πόσο δύσκολο θα είναι για τον Φρανσουά Ολάντ να οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.

Αυτό επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, σημειώνοντας πως η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε χθες ένα σχέδιο προϋπολογισμού που προβλέπει περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 50 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Το Παρίσι αρνείται όμως να προχωρήσει πιο γρήγορα σε αυτές τις περικοπές, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύει η εύθραυστη γαλλική οικονομία.

Σύμφωνα με τους NYT, η τακτική αυτή φέρνει το Παρίσι σε αντιπαράθεση με τους βασικούς εταίρους του στην Eυρωζώνη, και κυρίως με το Βερολίνο, που επισημαίνουν ότι η Γαλλία ζητά ειδική μεταχείριση, τη στιγμή που χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία κατάφεραν να «νοικοκυρέψουν» τα οικονομικά τους.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι επικριτές του Ολάντ στη Γαλλία τον κατηγορούν ότι επιβάλλει υπερβολική λιτότητα, καθώς οι περικοπές των δαπανών θα γίνουν στην υγεία, στα οικογενειακά επιδόματα, στην πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων και σε άλλους τομείς.

EURONEWS

Οι NYT παρατηρούν πως ο Γάλλος πρόεδρος, του οποίου η δημοτικότητα είναι χαμηλότερη από εκείνη οποιουδήποτε άλλου προέδρου στη σύγχρονη ιστορία, προσπαθεί να βαδίσει σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην προώθηση της ανάπτυξης και την ικανοποίηση των ευρωπαίων αξιωματούχων που ζητούν από τις χώρες να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα