Συνάντηση φορέων της αγοράς με στελέχη του ΥΠΟΙΚ και τρόικα

Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2014 09:32
UPD:09:34
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αλλά και της τρόικας θα έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», σήμερα , εκπρόσωποι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χ.Α., της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και του ΣΜΕΧΑ, με θέμα συζήτησης φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στην κεφαλαιαγορά.

Πρόκειται στην ουσία για συνάντηση την οποία αναμένουν οι εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς από το καλοκαίρι, οπότε και είχαν αποστείλει σχετική επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη («Ν», φ. 18/7). Εννέα ρυθμίσεις προτείνονται από τους υπογράφοντες την επιστολή (επικεφαλής της Ε.Κ., του Χ.Α., της ΕΕΤ, του ΣΜΕΧΑ και της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών), με στόχο τη διαμόρφωση φιλικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδυτών.

Η κατάργηση της έννοιας του «επαγγελματία επενδυτή» είναι ένα από τα αιτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό, με την επισήμανση πως διατάξεις τέτοιου είδους δεν υπάρχουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και θα προκαλέσουν απλώς αναστάτωση στους εγχώριους επενδυτές. Και αυτό διότι οι ισχύουσες διατάξεις λειτουργούν αφενός με το αντιαναπτυξιακό κριτήριο του αριθμού των πραγματοποιούμενων συναλλαγών και όχι με αυτό των πραγματοποιούμενων κερδών.

Ζητείται επίσης πλήρης συμψηφισμός κερδών-ζημιών, πρώτα ανά κατηγορία τίτλων και ακολούθως μεταξύ κατηγοριών τίτλων, σε εναρμόνιση με τα ισχύοντα στο σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών αγορών. Τρίτη ρύθμιση αφορά την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις τίτλων που αποκτώνται από 1/1/2014 και μετά, με ταυτόχρονη θέσπιση της δυνατότητας προσαρμογής των τιμών κτήσης των μεταβιβαζόμενων τίτλων, ως αποτέλεσμα των εταιρικών πράξεων (όπως split, reverse split,διανομή δωρεάν μετοχών κ.ά.) που έχουν εκτελεστεί μέχρι τη μεταβίβασή τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτείνεται επίσης, μεταξύ άλλων, ο εξορθολογισμός της φορολογίας των κατοίκων αλλοδαπής, προκειμένου να αποφευχθούν ερμηνείες που μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στην αγορά. Συγκεκριμένα, ζητείται α) ρητή επέκταση της απαλλαγής από το φόρο υπεραξίας από μεταβίβαση τίτλων, εκτός των ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου για τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και β) θέσπιση επενδυτικά «φιλικής» διαδικασίας για την ικανοποίηση της προβλεπόμενης υποχρέωσης των φυσικών προσώπων κατοίκων σε κράτος με το οποίο η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας να προσκομίσουν πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, προκειμένου να τύχουν της σχετικής απαλλαγής.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα