Σε χαμηλά πέντε εβδομάδων τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2014 19:28
UPD:19:28
EPA/WILL OLIVER

Φωτογραφία αρχείου.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη και στις επιμέρους οικονομίες.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,98% στις 6.558 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,97% στις 9.382 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,16% στις 4.365 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,83% στις 340,22 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 16 σήμερα σημείωσαν απώλειες. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπου θα δοθούν στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς καλυμμένων τίτλων.

Στο ταμπλό, η Orange έχασε 4,1%, μετά την πώληση μετοχών της από την Bpifrance, έναντι 11,60 ευρώ ανά μετοχή. Το μερίδιο συμμετοχής της γαλλικής επενδυτικής μειώθηκε στο 11,6% από 13,5% προηγουμένως.

Με απώλειες 7% έκλεισε η Sainsbury, η οποία ανέφερε σήμερα ότι δεν θα καταγράψει αύξηση πωλήσεων λόγω του ανταγωνισμού που υπήρξε από άλλες εκπτωτικές αλυσίδες λιανικών πωλήσεων. Επίσης, ανέφερε ότι θα επανεξετάσει την πολιτική του μερίσματος της. 

Στον αντίποδα, η Afren κέρδισε 5,7%, καθώς φαίνεται ότι διερευνήθηκαν οι καταγγελίες περί παράνομων πληρωμών, ενώ δεν αποκλείεται να παυθεί από τα καθήκοντά του ο οικονομικός διευθυντής της.

Στο +1% βρέθηκε η Adidas, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών το τέταρτο τρίμηνο του έτους και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, τον Σεπτέμβριο ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 50,3 μονάδες, έναντι 50,5 μονάδων τον Αύγουστο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών. Οι αναλυτές ανέμεναν να παραμείνει ο δείκτης αμετάβλητος.

Παράλληλα, αιφνίδια πτώση σημείωσε ο μεταποιητικός δείκτης PMI σημειώθηκε το Σεπτέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποχωρώντας στις 51,6 μονάδες, από τις 52,5 μονάδες τον περασμένο Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο δείκτης θα ενισχυόταν στις 52,5 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα