Εμπορική: Προτεινόμενοι όροι απορρόφησης της Εμπορικής Επενδυτικής

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2004 12:55
UPD:13:02

Η Εμπορική Τράπεζα, κατά την ανακοίνωση της προθέσεώς της να συγχωνευθεί με τη θυγατρική της Εμπορική Επενδυτική ΑΕΕΧ, προτείνει ο λόγος ανταλλαγής μετοχών των δύο εταιρειών να είναι 7,807 μετοχές της Εμπορικής Επενδυτικής ΑΕΕΧ προς 1 μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας.

Η σχέση αυτή αντιπροσωπεύει premium (όφελος για το μέτοχο της θυγατρικής Εμπορικής Επενδυτικής ΑΕΕΧ) της τάξης του 7,7% επί της τιμής κλεισίματος της 13ης Μαΐου της Εμπορικής Επενδυτικής ΑΕΕΧ και αντιστοιχεί στο 50% περίπου του μέσου discount στην καθαρή θέση των τριών τελευταίων μηνών.

Το διοικητικό συμβούλιο της Εμπορικής Τράπεζας, σε σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να εισηγηθεί στην αρμόδια Γενική Συνέλευση την ταυτόχρονη συγχώνευση με απορρόφηση των ακόλουθων θυγατρικών εταιρειών από την Τράπεζα:

· Εμπορική Επενδυτική ΑΕΕΧ

· Εμπορική Τράπεζα Επενδύσεων

· Εμπορική Κεφαλαίου και Συμμετοχών

· Εμπορική Factoring.

Με δεδομένο ότι η Εμπορική Κεφαλαίου και Συμμετοχών έχει 7 θυγατρικές εταιρίες, το σύνολο των υπό απορρόφηση θυγατρικών εταιρειών ανέρχεται στις 10.

Η διαδικασία συγχώνευσης με απορρόφηση των τεσσάρων θυγατρικών από την Εμπορική Τράπεζα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους και τελεί υπό την αίρεση των κατά νόμο απαιτούμενων αδειών, εγκρίσεων και πιστοποιήσεων, και βεβαίως των Γενικών Συνελεύσεων των υπό συγχώνευση εταιρειών.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ταυτόχρονη συγχώνευση των ανωτέρω θυγατρικών αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία για την υλοποίηση της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής του Ομίλου. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι:

· Η εξυγίανση ισολογισμού του Ομίλου

Η προκύπτουσα ενιαία αποτύπωση των απορροφόμενων θυγατρικών και των χαρτοφυλακίων τους σε τρέχουσες αξίες θα ενισχύσει τη διαφάνεια ισολογισμού του Ομίλου

· Η επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης των λειτουργικών εσόδων

Με την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων των θυγατρικών εταιριών στις αντίστοιχες επιχειρησιακές μονάδες της τράπεζας επιτυγχάνεται άμεσος λειτουργικός συντονισμός των δικτύων πωλήσεων του Ομίλου και επιδιώκεται μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους μέσω εφαρμογής ενιαίας πελατοκεντρικής προσέγγισης.

· Η αποτελεσματική διαχείριση λειτουργικού κόστους

Η αξιοποίηση σημαντικών συνεργειών θα προέλθει κυρίως από:

τη μείωση λειτουργικών εξόδων, λόγω εξοικονομήσεων κόστους εταιρικής διακυβέρνησης (π.χ.: κόστος Διοικητικών Συμβουλίων, Επενδυτικών Επιτροπών, αμοιβές ελεγκτών) και στο κόστος των υποστηρικτικών λειτουργιών

την εξάλειψη του κόστους ενδοεταιρικών συναλλαγών.

· Η βελτιστοποίηση της κατανομής κεφαλαίων Ομίλου

Η συγχώνευση, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θα συμβάλει στη σταδιακή απελευθέρωση κεφαλαίων του Ομίλου επενδεδυμένων σε δραστηριότητες με χαμηλή απόδοση και την επανεπένδυσή τους σε δραστηριότητες με γνώμονα την επίτευξη RoE άνω του 10-12%.

Πρώτη εκτίμηση για το ύψος των ωφελειών της συγχώνευσης

· Αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας κατά περίπου Ευρώ 50 εκατ.

· Φορολογικές ωφέλειες της τάξης των Ευρώ 4,5 εκατ.

· Σημαντική εξοικονόμηση κόστους από οικονομίες που προέρχονται από το κόστος συμμόρφωσης με νομοθεσία και κανονιστικό πλαίσιο της τάξης των Ευρώ 5 εκατ.

· Αύξηση εσόδων από αξιοποίηση συνεργειών που προκύπτουν από:

τις σταυροειδείς πωλήσεις προϊόντων επενδυτικής τραπεζικής προς εταιρικούς πελάτες της

Τράπεζας

την αύξηση της αποτελεσματικότητας από τη διαχείριση χαρτοφυλακίων σε ενιαία βάση

τη βελτίωση της παραγωγικότητας της υποδομής και των ανθρώπινων πόρων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα