Γερμανία: H λιτότητα πλήττει και τον στρατό

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014 15:53
UPD:15:59
EPA/DANIEL REINHARDT

Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό, πως ο γερμανικός στρατός δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία είναι η χώρα με μια αξιοζήλευτη οικονομική ανάπτυξη. Η χώρα που δεν θέλει να δανείζεται χρήματα και η οποία έχει αφήσει πολύ πίσω τις γειτονικές Γαλλία και Ιταλία, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Όπως σημειώνει, όμως, η υπερβολική λιτότητα για να επιτευχθούν όλα αυτά έχει και δυσμενείς συνέπειες. Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε, για παράδειγμα, γνωστό, πως ο γερμανικός στρατός δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι τα αεροσκάφη τύπου Transall μεταφέρουν εδώ και χρόνια τους Γερμανούς στρατιώτες και τον οπλισμό τους. Σήμερα όμως μόνο τα μισά από τα 56 τέτοιου τύπου αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Λείπουν σημαντικά ανταλλακτικά. Και τα ανταλλακτικά δεν λείπουν μόνο από τα αεροσκάφη αλλά και από τα τεθωρακισμένα. Από το 2010 ο γερμανικός στρατός έχει σταματήσει να αγοράζει νέα ανταλλακτικά.

Ένα σημαντικό λάθος, όπως παραδέχεται η υπουργός Άμυνας φον ντερ Λάιεν, η οποία ζητά περισσότερα χρήματα: «Επειδή πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, τα οποία υποτιμήσαμε στο παρελθόν και δεν δώσαμε την δέουσα σημασία, είναι σαφές ότι μεσοπρόθεσμα θα χρειαστούμε περισσότερα χρήματα».

Στήριξη από CDU και SPD

Την 55χρονη υπουργό Άμυνας, στην οποία συχνά επιρρίπτεται ότι θέτει λάθος προτεραιότητες, έσπευσε να στηρίξει η καγκελάριος Μέρκελ. «Η υπουργός έχει την πλήρη στήριξή μου όσον αφορά την κάλυψη ελλείψεων οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν επακριβώς και θα πρέπει να συζητήσουμε σε αυτή τη βάση. Νομίζω πως αυτή τη στιγμή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνει μια εξαιρετική δουλειά και ότι υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια. Και αυτό το χαιρετίζω ιδιαίτερα», ανέφερε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν είναι η μόνη που στηρίζει την υπουργό Άμυνας. Και η Γιούλια Κλέκνερ, αναπληρώτρια πρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, επικρίνει τη γερμανική βιομηχανία και της επιρρίπτει ελλείψεις όσον αφορά ελέγχους και καθυστερήσεις στην παράδοση υλικών.

Υποστήριξη έχει όμως και από τους Σοσιαλδημοκράτες, όπως τον Χανς Πέτερ Μπάρτελς, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα Kölner Stadt Anzeiger δήλωσε πως δεν είναι η μόνη υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση.

Ο απολογισμός των 300 ημερών στο πόστο της υπουργού Άμυνας δεν είναι αυτός που θα επιθυμούσε, αλλά η ευθύνη είναι συλλογική, καταλήγει η Deutsche Welle στο δημοσίευμά της.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα