Ανησυχούν για το Χονγκ Κονγκ οι ευρωαγορές

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014 19:17
UPD:19:18
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Φωτογραφία αρχείου.

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, υπό το βάρος των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές. Οι κοινωνικές εντάσεις στο Χονγκ Κονγκ προκάλεσαν ανησυχίες τριγμούς για τις εισηγμένες που έχουν έκθεση στην ασιατική αγορά.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,04% στις 6.647 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,71% στις 9.423 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,80% στις 4.358 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,38% στις 340,99 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 14 σήμερα σημείωσαν απώλειες.

Στο ταμπλό, η HSBC, η οποία αντλεί το 19% των κερδών της από το Χονγκ Κονγκ, υποχώρησε κατά 2,3%. Η τράπεζα έχει κλείσει τα υποκαταστήματα της στην περιοχή Μονγκ Κοκ.

Η Commerzbank υποχώρησε κατά 4,2%, καθώς έχει βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας από την εισαγγελία του Μανχάταν στις ΗΠΑ, κατηγορούμενη για παραβιάσεις των νόμων που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η Commerzbank ασκούσε πολύ χαλαρό έλεγχο για τον εντοπισμό και την αποτροπή του ξεπλύματος χρήματος.

Επίσης, απώλειες που έφτασαν το 15% σημείωσε η Balfour, η οποία εκτίμησε ότι τα κέρδη της για το τρίτο τρίμηνο θα μειωθούν περαιτέρω κατά 75 εκατ. στερλίνες, καθώς η μονάδα της στη Βρετανία υποαπέδωσε. Επίσης, αναφέρθηκε ότι ο εκτελεστικός πρόεδρος της Στηβ Μαρσαλ θα αποχωρήσει από την εταιρεία.

Στο -3,7% βρέθηκε η RWE, ο μεγαλύτερος ενεργειακός κολοσσός της Γερμανίας, καθώς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πουλήσει τη μονάδα RWE Dea στον Ρώσο μεγιστάνα Mikhail Fridman.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας μάλιστα στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2013.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές κινούνται επίσης επιφυλακτικά, εν όψει της επικείμενης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία αναμένονται την Πέμπτη να ακούσουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς εγγυημένων τίτλων της ΕΚΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα