Kantor: Σημαντική αύξηση της ζήτησης στην αγορά στελεχών στο α΄ τρίμηνο

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2004 12:37

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ για ένα ακόμα τρίμηνο η ισχυρή ζήτηση στελεχών από τις επιχειρήσεις, γεγονός που υποδηλώνει αφενός επιθετική τοποθέτηση της αγοράς στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου καταγράφει μια σταθερότητα στο επίπεδο της ζήτησης στελεχών, ενδεικτική της επιταχυνόμενης επαγγελματοποίησης των δομών των επιχειρήσεων.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την τριμηνιαία έρευνα της Kantro Humanis, θυγατρικής της εταιρείας Kantor, εξειδικευμένης σε θέματα ανθρωπίνου δυναμικού, σχετικά με την αγορά στελεχών επιχειρήσεων, η οποία κατέγραψε το α’ τρίμηνο του 2004 αύξηση 109% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003.

Αν και η ζήτηση στελεχών στο α΄τρίμηνο 2004 παρουσίασε ελαφρά κάμψη (9%) σε σχέση με το δ’τρίμηνο του 2003, παραμένει σημαντική, γιατί εφενός επιταχύνεται ο ρυθμός της ζήτησης, αφετέρου αυτό συμβαίνει παρά την ιστορική εποχικότητα μεταξύ των δύο τριμήνων.

Αλλα ευρήματα της έρευνας μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:

α. η αύξηση της ζήτησης οδηγείται από το Εμπόριο (+132%) και τις Υπηρεσίες (+96%),

β. οι Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, η Πληροφορική και οι Τηλεπικοινωνίες παρουσιάζουν αύξηση και αποτελούν τον πυρήνα της ζήτησης των Υπηρεσιών,

γ. στο Εμπόριο, τα Μεταφορικά Μέσα, τα φάρμακα-καλλυντικά, τα

τρόφιμα παρουσιάζεται αύξηση αλλά όχι σταθερή, ενώ στους

υποκλάδους των Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών ειδών έχουμε επιστροφή στα χαμηλά επίπεδα του Α’ τριμήνου 2003,

δ. στην Βιομηχανία έχουμε μία συστηματική βελτίωση στον υποκλάδο «Φάρμακα - καλλυντικά – απορρυπαντικά», και στα Χημικά προϊόντα

Χρώματα – Εκρηκτικά, ενώ συνεχίζεται η συρρίκνωση του υποκλάδου

Τροφίμων, και

ε. από πλευράς ειδικοτήτων οι πωλήσεις και το marketing, η παραγωγή και οι οικονομικές υπηρεσίες καλύπτουν το 75% της ζήτησης των στελεχών και οδηγούν την αύξηση. Η αύξηση ζήτησης εμφανίζει μετατόπιση προς τα χαμηλά και μεσαία στελέχη και δεν εμφανίζει στα αντίστοιχα τρίμηνα μεγάλες διακυμάνσεις

Η έρευνα αποσκοπεί στην καταγραφή, κωδικοποίηση και στατιστική ανάλυση δημόσιων στοιχείων της αγοράς εργασίας στελεχών, όπως αυτή εκφράζεται μέσω αγγελιών. Ως στελέχη ορίζονται όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης και εξειδίκευσης.

Η ανάλυση βασίζεται σε δείγμα αγγελιών, σε έντυπα που κυκλοφόρησαν κυρίως στην Αθήνα, καθώς επίσης και στις ιστοσελίδες μεγάλων επιχειρήσεων και εταιριών εξεύρεσης στελεχών. Από τις αρχές του 2003 το δείγμα περιέλαβε και έντυπα εκτός Αθηνών για μεγαλύτερη πληρότητα και από το Α’ τρίμηνο οι διαχρονικές συγκρίσεις βασίζονται στο διευρυμένο δείγμα.

Πώς διοχετεύεται η ζήτηση στην αγορά

Ο συνολικός αριθμός αγγελιών παρουσίασε μικρή μείωση (9%) σε σχέση με το δ’τρίμηνο του 2003 υποδηλώνοντας μια σχετική σταθεροποίηση της ζήτησης. Το ποσοστό των αγγελιιών στο διαδίκτυο αυξήθηκε από 4% του συνόλου το α’τρίμηνο του 2003 σε 7%-8% στο τέλος του 2003 και τις αρχές του 2004. Το ποσοστό των ανώνυμων αγγελιών έφθασε το 55%-57% στις αντίστοιχες περιόδους από 41% το α’τρίμηνο του 2003.

Ζήτηση ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας

Μεταξύ των πρώτων τριμήνων του 2003 και 2004, οι Υπηρεσίες, η Βιομηχανία και το Εμπόριο παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις, με τον κλάδο των Υπηρεσιών να παραμένει στην πρώτη θέση της ζήτησης. Σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2003, οι Υπηρεσίες παραμένουν περίπου σταθερές, η Βιομηχανία δείχνει αύξηση 14%, αλλά το Εμπόριο παρουσιάζει πτώση της τάξης του 40%.

Στον κλάδο των Υπηρεσιών σε ετήσια βάση παρουσιάζεται αύξηση στη ζήτηση στελεχών. Σε σχέση με το Δ’τρίμηνο 2003, η αύξηση ζήτησης συνεχίζεται στις Συμβουλευτικές και Μελετητικές υπηρεσίες, στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες, ενώ πτώση παρατηρούμε στις Τράπεζες, παρόλο που το μερίδιο τους στον κλάδο δεν διαφοροποιείται σημαντικά. Αύξηση στη ζήτηση στελεχών παρουσιάζει επίσης ο υποκλάδος «Τεχνικά έργα /Κατασκευές», πράγμα που μπορεί να δικαιολογηθεί από την προετοιμασία της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο κλάδος του Εμπορίου παρουσίασε αύξηση 132% σε σχέση με το Α’τρίμηνο του 2003, αλλά επιβράδυνε σημαντικά συγκριτικά με το Δ’τρίμηνο του 2003. Η συγκράτηση εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στους υποκλάδους «Φάρμακα – Καλλυντικά –Απορρυπαντικά» και «Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές συσκευές».

Ζήτηση ανά ειδικότητα

Μεταξύ των Α’ τριμήνων του 2004 και του 2003 η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά σε όλες τις ειδικότητες. Συστηματική είναι η αύξηση της ζήτησης για θέσεις πωλήσεων, παραγωγής, οικονομικών υπηρεσιών, και μηχανογράφησης. Σχετική σταθερότητα, αν και είναι χαμηλή, παρουσιάζει η ζήτηση στελεχών R&D, εσωτερικού ελέγχου και νομικών υπηρεσιών.

Σε σχετικά μεγέθη η ζήτηση για στελέχη πωλήσεων ξεπερνά σταθερά το 30% του συνόλου, για θέσεις παραγωγής είναι περί 14%-15%, για στελέχη οικονομικών υπηρεσιών βρίσκεται στο 13%-14%, για μηχανοργάνωση στο 10% και για marketing στο 7%.

Ζήτηση ανά επίπεδο θέσης

Τη μεγαλύτερη και σταθερότερη αύξηση ζήτησης μεταξύ του 2004 και 2003 εμφανίζουν τα μεσαία και χαμηλά στελέχη. Η σταθερότητα αυτή αποτελεί ένδειξη ενδυνάμωσης της στελεχιακής πυραμίδας στο μέσο και ενίσχυσης του επαγγελματισμού του management.

Oι διαφοροποιήσεις ζήτησης ανώτατων στελεχών μεταξύ κλάδων παραμένουν, με τις Υπηρεσίες να διατηρούν την πρώτη θέση. Το εμπόριο εμφανίζει πτώση, ενώ η ζήτηση από την βιομηχανία παραμένει σταθερή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα